Nieuws

Opnieuw vaste tarieven bij Engie, Luminus en Mega, interessant voor jou?

03 april 2023
mega, engie, luminus

Na een jaar kun je bij Engie weer een contract afsluiten waarbij de prijs voor gas en elektriciteit voor 12 maanden vast ligt. Ook bij Mega kan dit opnieuw. Zij gaan de concurrentie aan met het vaste aanbod van Luminus. Maar in vergelijking met de huidige variabele tarieven zijn de vaste tarieven redelijk duur.

Hoe voordelig zijn vaste tarieven anno 2023?

Energieleveranciers Engie en Mega nemen vanaf deze maand opnieuw een formule met vaste tarieven voor gas en elektriciteit op in hun aanbod. Ze doen dit omdat de prijsniveau's op de energiemarkten zijn teruggekeerd naar het niveau van eind 2021 en omdat een groot deel van de consumenten de voorkeur heeft voor de stabiliteit van een vast product. Leverancier Luminus had nog vaste tarieven in zijn aanbod. We vergelijken de prijzen en kijken welke formule het voordeligst is. Met de vaste contracten komen deze bedrijven alvast tegemoet aan de vraag die we stelden in onze petitie.

Twee nieuwe vaste producten

Bij Engie gaat het om ‘Easy Fixed’, een contract met een looptijd van één jaar tijdens dewelke de prijs niet kan wijzigen. Het gaat om het vaste equivalent van het variabele product ‘Easy Indexed’. Dat laatste is het duurste variabele product van Engie. Voor de goedkopere variabele producten ‘Direct’ en ‘Flow’ komt er voorlopig geen vaste tegenhanger.

Engie gaat voorzichtig van start met de herlancering van het vaste aanbod en zal het product enkel in beperkte hoeveelheid aanbieden om het succes ervan te kunnen evalueren. Om op het product in te tekenen, moet je dan ook rechtstreeks Engie contacteren via hun website of per telefoon.

Ook Mega lanceert met ‘Cosy Fixed’ opnieuw een product waarbij de energieprijs voor één jaar vastligt. Met dit contract kun je vrij kiezen op het vlak van dienstverlening, d.w.z. online of telefonisch. Je kunt ook kiezen om de facturen online of per post te ontvangen.

Mijn vast contract loopt binnenkort af. Wat moet ik doen?

Heb je een vast ‘Easy’ contract dat in juni afloopt, dan zal Engie je twee maanden voor de einddatum van je lopende overeenkomst, het nieuwe vaste contract voorstellen.

Bij Mega zullen bestaande klanten wiens vaste ‘Zen’-contract afloopt eveneens het voorstel krijgen om over te gaan naar het nieuwe vaste ‘Cosy’-product.
Dat is het moment om te vergelijken met het overige marktaanbod. Onderneem je geen enkele actie, dan zal je leverancier je automatisch overschakelen naar het nieuwe voorstel op het moment dat je huidige contract ten einde loopt.

Hoeveel betaal je voor de nieuwe vaste tarieven?

Wij deden de oefening alvast voor een doorsnee gezin dat met gas verwarmt. Vergelijken we de vaste producten van Luminus, Engie en Mega die momenteel op de markt zijn, dan stellen we vast dat Optifix, het vaste internettarief van Luminus (enkel digitale facturen en online klantendienst), het goedkoopst is. Voor dat contract betaal je € 808 energiekost voor elektriciteit en € 1 318 euro voor aardgas, exclusief nettarieven en heffingen.

Engie Easy Fixed en Luminus Comfy zijn respectievelijk € 166 en € 180 euro duurder voor de combinatie elektriciteit en gas. Mega Cosy Fixed is het duurst: daar betaal je € 934 voor elektriciteit en € 1 476 voor aardgas. Dit is onder meer te wijten aan de opmerkelijk hoge vaste vergoeding van € 137,8 per soort energie. Deze abonnementskost betaal je bovendien integraal per begonnen contractjaar. Beslis je na 6 maanden bijvoorbeeld toch over te stappen naar een ander contract, dan betaal je toch het volledige bedrag. Luminus hanteert dezelfde werkwijze maar dan enkel tijdens het eerste jaar, nadien betaal je de vergoeding pro rata het aantal dagen dat je klant bent geweest.Prijzen exclusief nettarieven en heffingen

In vergelijking met het variabele aanbod van vandaag zijn deze vaste producten een stuk duurder. Kijken we bijvoorbeeld naar het variabele elektriciteitsproduct DATS24 (Colruyt Group), dan zien we daar een ingeschatte prijs van € 643 voor elektriciteit en € 1 110 voor gas. Dit betekent dat de vaste producten 26 % (Luminus Optifix) tot 45 % (Mega Cosy Fixed) duurder zijn voor elektriciteit en 19 % tot 33 % voor gas.

Concreet betaal je voor een doorsnee elektriciteits- en gasverbruik dus € 373 (Luminus Optifix) tot € 657 (Mega Cosy) meer op jaarbasis in vergelijking met het variabele product van DATS24. Dat vaste producten duurder zijn dan variabele is op zich normaal gelet op de risicopremie die de leverancier inbouwt voor de prijsgarantie, maar hier gaat het toch om aanzienlijke bedragen.

Is het aanbod interessant voor mij? 

Vandaag ben je dus veel goedkoper af met een variabel product. Maar de grote hamvraag is natuurlijk hoe de energieprijzen zullen evolueren naar de winter van 2023-2024 toe. Het Internationaal Energieagentschap waarschuwde eerder dat Europa nog niet uit de gevarenzone is als het op gasbevoorrading aankomt. Er zijn nog steeds verschillende onzekere factoren die tot tekorten en dus stijgende prijzen zouden kunnen leiden.

Voor risicoaverse consumenten die zeker willen zijn van de prijs die ze het komende jaar willen betalen, kan het een vast tariefplan dus een soort van verzekering zijn. Al komt die dus wel met een hogere prijs en kun je maar beter vergelijken. In onze vergelijker vind je alvast alle tarieven voor gas en elektriciteit. 

Naar de vergelijker gas en elektriciteit

Meer vaste tarieven: een goede zaak voor de consument

Wij vinden het positief dat twee leveranciers, waaronder de marktleider, beslissen om opnieuw vaste tarieven aan te bieden en hopen dat andere spelers snel zullen volgen.

Dat Belgische consumenten een voorkeur hebben voor vaste tarieven, die meer zekerheid bieden en bovendien eenvoudiger te controleren zijn op de factuur, bleek eerder uit ons onderzoek waarin 65 % van de deelnemers aangaf een vast tarief te verkiezen boven een variabel.

We lanceerden eerder een petitie voor de terugkeer van vaste contracten en de vereenvoudiging van variabele producten, die intussen door zo’n 15 000 consumenten is ondertekend.

Naar de petitie voor een transparante energiefactuur