Antwoord van expert

Hierop moet ik letten als ik van energieleverancier wil veranderen

17 mei 2023
elektriciteit en energiefactuur

Van energieleverancier veranderen is op zich kinderlijk eenvoudig. Je hoeft enkel in te schrijven op een nieuw energiecontract. Je nieuwe leverancier doet het nodige om je oude contract te beëindigen en jou over te nemen als nieuwe klant. Toch houd je best een aantal zaken in het oog.
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Jordi Van Paemel
Energie-expert
Als je al jaren bij dezelfde leverancier zit, loont het de moeite om tarieven te vergelijken. Zo vind je misschien een beter contract.

Waarom van energieleverancier veranderen?

Bij elk soort verbruik hoort een voordelige tariefformule en die formules evolueren voortdurend. Als je al jaren bij dezelfde leverancier zit zonder van contract te veranderen, loop je ongetwijfeld een mooie besparing mis. En het zijn niet dezelfde leveranciers die het goedkoopst zijn voor wie veel of weinig energie verbruikt. Je kent dus maar het best jouw verbruik (het is terug te vinden op de jaarlijkse eindafrekening) als je keuzes moet maken.

Om beter te kunnen kiezen, kan je onze simulator gebruiken.

Lees meer over de mogelijkheden en gebruik onze simulator

Hoe overstappen naar een nieuwe energieleverancier?

Welke gegevens heb ik nodig om van energieleverancier te veranderen?

Om van leverancier te veranderen heb je best jouw EAN-nummers bij de hand. Deze vind je terug op een recente energiefactuur. Het is een 18-cijferige cijfercode (het begint altijd met 54) die informatie bevat over een elektriciteitsafnamepunt en een aardgasafnamepunt. Je hebt dus een EAN-code voor elektriciteit en een EAN-code voor gas. Deze codes zijn uniek en dienen om jouw leveringspunt te identificeren.

Daarnaast is het ook noodzakelijk om je jaarlijks energieverbruik, gemeten in kilowattuur (kWh), te kennen. Zo krijg je een precieze inschatting van wat jouw voorschotbedrag zal zijn. Je vindt jouw historisch energieverbruik terug op jouw laatste afrekeningsfactuur of door je leverancier te contacteren. 

Waar rekening mee houden bij het overstappen van energieleverancier

Hoe lang is de opzegtermijn? Hoe lang moet ik wachten vooraleer ik kan wisselen?

Als je van leverancier verandert, dan moet je rekening houden met een opzegtermijn van drie weken. Sluit je vandaag een nieuw contract af, dan kan dat pas ten vroegste binnen drie weken van start gaan. Bij de meeste leveranciers kun je een gewenste startdatum invullen, zodat het contract van start gaat op het exacte moment van jouw keuze.

Op welke datum moet ik het contract beginnen?

Sommige leveranciers rekenen bij een vast tarief de vaste vergoeding of abonnementskost integraal aan per begonnen contractjaar. Dat is een vergoeding die de administratieve kosten van de leverancier dekt. In zo’n geval kun je je overstap dus maar beter timen. Past jouw leverancier deze praktijk toe en loopt je contract af op 30 juni, dan kun je je nieuwe contract best laten starten vanaf 1 juli. 

Start je het nieuwe contract in dit geval pas op 2 juli, dan riskeer je dat je de vaste vergoeding voor een heel jaar betaalt. Bij een variabel tarief speelt dit probleem minder, daar moeten leveranciers de vaste vergoeding sowieso pro rata het aantal leveringsdagen aanrekenen tenzij je minder dan zes maanden klant was. 

Maakt de datum een verschil als ik zonnepanelen heb?

Wie over zonnepanelen en een analoge terugdraaiende meter beschikt, kiest zijn datum van overstap best ook bewust. In zo’n geval laat je je switch best samenvallen met je jaarlijkse meteropname. Dat vermijdt het probleem van de gesplitste facturatie, waardoor je bij een vroegtijdige overstap een deel van de winst van je zonneproductie zou kunnen verliezen. Dit is het geval als de consumptie in de winter niet is gecompenseerd door de productie in de zomer. Hoe dichter de datum van de verandering van leverancier bij de datum van uw jaarafrekening ligt, hoe kleiner het risico dat gesplitste facturatie nadelig uitkomt.  

Wanneer krijg ik een slotfactuur van mijn oude leverancier?

Verander je van leverancier, dan zal je oude leverancier je een slotfactuur sturen om de periode af te rekenen waarvoor je klant was bij hem. Om dat te kunnen doen, moet hij eerst weten hoeveel energie je hebt verbruikt in die periode. Bij een klassieke meter zal je netbeheerder, Fluvius in Vlaanderen of Sibelga in Brussel, je uitnodigen om je meterstand door te geven. Doe dat zeker tijdig om te vermijden dat men zich voor jouw factuur baseert op een schatting. Heb je een digitale meter, dan zal je meterstand automatisch worden uitgelezen.

Na ontvangst van de meterstanden moet je leverancier je slotfactuur opmaken binnen de 4 weken in Vlaanderen. In Brussel en Wallonië is dat binnen de 6 weken. In de praktijk worden die timings niet altijd gehaald, zo blijkt uit cijfers van de Waalse energieregulator CWaPE. Zo duurde het bij TotalEnergies in het tweede kwartaal van vorig jaar gemiddeld meer dan 60 dagen om de slotfactuur op te maken.

Heb je recht op een tegoed, dan verbindt de leverancier zich ertoe om je binnen de 15 kalenderdagen na ontvangst van de afrekening je terugbetaling te doen op voorwaarde dat hij beschikt over je rekeningnummer. 

Welk soort contract past bij mij? 

Het enige wat rest, is dus de keuze voor het beste energiecontract. Door energieprijzen te vergelijken, kom je te weten welk tariefplan voor jou het meest geschikt is. Of je schrijft je in voor onze nieuwe energieactie die loopt van mei tot september en waarvoor we een voordelig energieaanbod hebben onderhandeld met leverancier Mega. Zo ben je zeker van een competitieve prijs voor een variabel of vast contract.

KIES JE TARIEFPLAN