Nieuws

De energieprijzen blijven dalen: het moment om te kiezen voor een vast tarief?

13 juni 2023
Daling energieprijzen in 2023

De energieleveranciers hebben onlangs hun nieuwe tarieven voor juni gepubliceerd: die zijn aanzienlijk gedaald ten opzichte van vorige maand en staan zelfs op het laagste niveau sinds het najaar van 2021! Is het dan tijd om over te stappen op een vast energiecontract? Lees hier ons advies om maximaal te profiteren van de prijsdaling.

Wat doen de energieprijzen in juni?

De gemiddelde gas- en elektriciteitsprijzen zijn al enkele maanden aan het dalen en die trend zet zich voort.

Vaste en variabele tarieven dalen gemiddeld 10 %

De energieprijzen op de groothandelsmarkten zijn al enige tijd aan het dalen. Dit wordt weerspiegeld in de prijzen van de energiecontracten, die ook deze maand weer zijn gedaald. In vergelijking met de maand mei zijn zowel de vaste als de variabele tarieven gemiddeld ongeveer 10 % gezakt.

Veel leveranciers bieden weer vaste energiecontracten aan

Deze prijsdaling heeft gezorgd voor de terugkeer van de vaste tarieven, die verschillende leveranciers weer aanbieden bij contracten van één jaar:

  • In Vlaanderen en Wallonië kan je een vast tarief krijgen bij Engie, Luminus, Eneco en Mega.
  • In Brussel kan je normaal gezien alleen terecht bij Engie, maar dankzij onze speciale energieactie kan je nu ook een voordelig vast tarief verkrijgen bij Mega.

Tijd om over te stappen op een vast tarief?

Gezien de algemene prijsdaling is het verleidelijk om snel over te stappen op een vast energiecontract. We raden je echter aan om nog even te wachten en de evolutie van de energieprijzen in de gaten te houden.

Vaste energiecontracten nog steeds duurder dan variabele

Momenteel zijn de vaste contracten op jaarbasis nog gemiddeld € 350 tot € 400 duurder dan de variabele voor een gemiddeld verbruik van 3 500 kWh aan elektriciteit en 17 000 kWh aan gas.

* Gemiddelde energiekosten (vaste kosten + verbruik per kWh)

Ons advies: kies voor een variabel tarief

Hoewel de vaste tarieven zijn gedaald ten opzichte van vorige maand, zijn ze nog steeds dubbel zo hoog als in de periode voor de prijsstijgingen. Op dit moment kan je dus beter kiezen voor variabele tarieven.

Maar wij hebben natuurlijk geen kristallen bol: niemand kan voorspellen hoe de prijzen naar de winter toe zullen evolueren en of ze de komende maanden weer zullen pieken.

Ons advies blijft dus hetzelfde als de voorbije maanden:

  • Wil je het goedkoopste tarief op dit moment? Kies dan voor een variabel contract en wacht af wat de toekomst brengt.
  • Wil je zeker weten wat je de komende maanden mag verwachten zonder dat je de energieprijzen moet opvolgen? Opteer dan voor een vast tarief, maar weet dat je hierbij een soort van “risicopremie” betaalt, wat resulteert in hogere energiefacturen.

Wat als je nog een vast energiecontract hebt?

Als je op dit moment een contract met een vast tarief hebt, raden we je aan om de verschillende aanbiedingen op de markt te vergelijken.

Vergelijk de prijzen van de energieleveranciers

Als je een vast energiecontract hebt gesloten in de tweede helft van 2022 of als het in die periode werd vernieuwd, zal je hoogstwaarschijnlijk heel veel betalen. Op dat moment bereikten de energieprijzen immers een recordhoogte en was een vast contract allesbehalve voordelig.

In september 2022 (de laatste maand waarin Luminus dat jaar nog een vast tarief aanbood) bedroeg de gemiddelde prijs per kWh voor gas bijvoorbeeld om en bij 33 cent/kWh. Vandaag is die prijs tot 4 keer goedkoper en schommelt hij rond 7 à 8 cent/kWh. Toch is een variabel tarief nog steeds veel voordeliger.

Wat is het goedkoopste energiecontract?

Vorige maand hebben wij een nieuwe energieactie opgestart en zijn we gaan onderhandelen met verschillende Belgische gas- en elektriciteitsleveranciers om de beste aanbieding voor jou uit de brand te slepen.

Test Aankoop verkreeg een concurrentieel energietarief

Op basis van verschillende criteria, waaronder de prijs en de beschikbaarheid voor alle Belgen, hebben wij Mega gekozen als exclusieve partner en een bijzonder concurrentieel energietarief bedongen, zowel vast als variabel.

Met deze speciale actie hebben wij niet alleen uitzonderlijke tarieven verkregen, maar ook een bijkomende korting in de vorm van een cashback op je jaarafrekening.

Variabel energiecontract nog steeds 19 % goedkoper

Voor een gemiddeld verbruik is de variabele formule die wij kunnen aanbieden 19 % goedkoper dan de andere variabele contracten die op dit moment beschikbaar zijn. Daarmee is het een van de beste aanbiedingen op de markt.
Je geniet namelijk hetzelfde tarief als met een onlinecontract (elektronische facturatie en enkel online dienstverlening), maar zonder de beperkingen die dit laatste met zich meebrengt: je kunt dus zelf je facturatie- en betalingswijze kiezen. Bekijk snel deze aanbieding en profiteer ervan!

Ontdek de prijzen die wij voor jou hebben bedongen