Nieuws

Welkomstkortingen van energieleveranciers: interessant?

04 december 2020
energie welkomstpromotie

Alle prijzen aan nachttarief, 1 500 kWh gratis, 165 euro korting, enz. Verschillende energieleveranciers trachten je met mooie promoties te verleiden om klant bij hen te worden. Maar zijn deze kortingen wel zo interessant? Soms zitten er addertjes onder het gras.

Aan het begin van elke maand publiceren energieleveranciers hun nieuwe tariefkaarten. Wij nemen deze tarieven vervolgens op in onze prijsvergelijkers.

Sommige leveranciers - vooral de grotere spelers zoals Engie, Lampiris, Mega, Luminus en Essent - bieden welkomstkortingen op bepaalde tariefplannen. Die kunnen hoog oplopen want zo kunnen leveranciers hun naam zien opklimmen in de rangschikking van de goedkoopste tariefformules.

Tot 171 euro extra besparing

Bij de energietarieven van deze maand hebben promoties alvast een grote impact op de rangschikking van de goedkoopste tariefformules.

Zo betaalt een doorsneegezin uit Gent deze maand € 847 voor het goedkoopste elektriciteitscontract (Vlaamse Energieleverancier Groen variabel) als we alle promoties buiten beschouwing laten. Met promoties zakt dat bedrag naar € 767 (Mega Group variabel).

Voor gas betaal je voor dezelfde contracten € 698 zonder korting en € 607 mét korting.

Voor elektriciteit en gas samen kom je zo aan een mooie bijkomende besparing van € 171 euro.

In Brussel kan een doorsneegezin voor stroom het goedkoopst af zijn voor € 752 zonder promoties (Mega Super variabel) en voor € 697 inclusief promoties (Engie Easy Indexed). Voor een gascontract gaat het respectievelijk om € 804 zonder en € 745 met promo. Al bij al kun je daar dus € 114 extra besparen dankzij de welkomstkortingen.

Tijdelijk en voorwaardelijk

Je moet wel rekening houden met 2 zaken: de promoties zijn tijdelijk van aard én er zijn vaak randvoorwaarden aan verbonden.

De meeste kortingen gelden enkel het eerste contractjaar. Daarna valt de korting weg en betaal je de volle pot, waardoor het risico bestaat dat het contract uiteindelijk niet meer zo voordelig is. Op dat moment opnieuw vergelijken is dan de boodschap.

Daarnaast gelden vaak specifieke voorwaarden: verplichte betaling via domiciliëring, elektronische facturen, tijdige betaling van de facturen, enz. Bij Mega bijvoorbeeld wordt de korting pas afgetrokken op de eindfactuur na één jaar op voorwaarde dat de facturen via e-mail werden verstuurd en correct via domiciliëring werden betaald. Anders loop je de korting mis…

Doe zelf je voordeel

Je kunt als consument dus je voordeel doen met welkomstkortingen. Alleen moet je de goede gewoonte aannemen om een paar maand voor de eerste verjaardag van je energiecontract de prijzen en bijhorende kortingen even te herbekijken. Doe je dat liever niet, dan kun je beter intekenen op een tariefplan zonder korting.

Deze welkomstpromoties zijn natuurlijk bedoeld om nieuwe klanten te werven. Maar wat als je als klant tevreden bent over je leverancier maar bij hem toch ook graag een korting geniet? Het kan nooit kwaad om je leverancier te contacteren met de vraag of ook jij op een korting kunt rekenen. Een neen heb je, een ja kun je krijgen…

Bij ons kun je alvast snel en gemakkelijk vergelijken op ons energieplatform waar een digitale assistent je leidt naar een gepersonaliseerd podium met de meest interessante aanbiedingen inclusief welkomstkortingen.

Naar ons energieplatform

Kies je liever zelf of je een vergelijking met of zonder promoties wilt? Dan kun je terecht bij onze traditionele prijsvergelijker.

Naar onze koopwijzer energie