Kan ik overstappen wanneer ik wil?
Ja. De leveranciers mogen geen opzeggingsvergoeding meer eisen in bestaande of toekomstige contracten. Als consument heb je het recht om op elk moment het contract te beëindigen, mits een opzegtermijn van een maand.
Het enige waarop je moet letten, is dat sommige leveranciers hun jaarvergoeding - gemiddeld zo´n 50 euro - volledig en per begonnen jaar aanrekenen, en dus niet pro rata overeenkomstig de verstreken maanden. Als je bv. een contract met een abonnementsvergoeding van 60 euro sluit en je verandert van leverancier na anderhalf jaar, dan zul je 60 euro betalen voor het eerste jaar en 60 euro voor het halve jaar, in plaats van 30 euro. Al mag dat in principe enkel voor vaste tarieven. Voor variabele tarieven is de regelgeving aangepast en moet de vergoeding pro rata worden aangerekend tenzij je minder dan zes maanden klant was. In dat laatste geval mag jouw leverancier je maximaal een vaste vergoeding voor zes maanden aanrekenen.
Kan ik een verschillende leverancier voor gas en elektriciteit kiezen?
Absoluut. De combinatie van twee verschillende leveranciers kan zelfs voordeliger zijn. De meeste mensen hebben echter toch liever een enkele leverancier om slechts een factuur te krijgen. Zo gaf slechts een kleine 2% van de respondenten in onze tevredenheidsenquête aan een verschillende leverancier te hebben voor elektriciteit en aardgas.
Ook al evolueren de prijzen, het besparingspotentieel blijft constant, en het is aanzienlijk voor de gasfactuur. Als je een oordeelkundige keuze maakt voor beide vormen van energie, kun je tot honderden euro's per jaar besparen.
Als ik van leverancier verander, moet ik dan vrezen voor een tijdelijke onderbreking in de stroom- of gastoevoer?
Neen, de continuïteit van de levering wordt gegarandeerd door jouw distributienetbeheerder (jouw intercommunale) ongeacht wie jouw leverancier is. De elektriciteit en/of het gas van jouw nieuwe leverancier zullen van dezelfde kwaliteit zijn.
Is een kleine energieleverancier even goed?
Kwaliteit is niet gekoppeld aan de grootte van een leverancier, zo blijkt uit ons tevredenheidsonderzoek over energieleveranciers.
Je vindt de informatie over de kwaliteit van de dienstverlening van de leveranciers eveneens in onze vergelijker wanneer je op de naam van de leverancier klikt. Je moet verder weten dat alvorens leveranciers een licentie krijgen, ze alle, dus ook de kleinste, bij de gewestelijke regulator moeten bewijzen dat ze over de nodige financiële en technische capaciteiten beschikken om hun taak tot een goed einde te brengen.
Kan ik met het sociaal tarief veranderen van leverancier?
Ja, dat kan, maar het is niet aan te raden. Het sociaal tarief, of de sociale maximumprijs zoals het officieel heet, zal altijd lager liggen dan de marktprijzen. Hou het dus.
Het sociaal tarief wordt wettelijk vastgelegd op basis van de goedkoopste tarieven die op de Belgische markt door de energieleveranciers en distributienetbeheerders worden gehanteerd.
Wat te doen bij een nieuw energiecontract?
Niet veel. Met onze rekenmodule kun je je zelfs met enkele klikken inschrijven bij sommige interessante leveranciers. Jouw nieuwe leverancier zal de overschakeling verder regelen met jouw huidige leverancier. Je hoeft ook niets te veranderen aan jouw installatie. Het enige dat verandert, is de maatschappij die je factureert.