Nieuws

Kies ik in september nog voor een vast energietarief?

08 september 2023
Kiezen voor een vast energietarief

In augustus gaven we het advies dat wie een vast energiecontract overwoog, daar best diezelfde maand nog op intekende. Deze maand zien we dat verschillende tariefformules duurder werden, al zijn er ook een aantal waarbij de prijs relatief stabiel bleef. Hoe voordelig is het om nu nog voor een vast energietarief te kiezen?
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Jordi Van Paemel
Energie-expert
De energieprijzen worden in september doorgaans wat duurder, in het bijzonder voor aardgas. Dan gaat het gemiddeld om 60 à 70 euro voor een doorsnee verbruik. Al verschilt dat sterk van contract tot contract. Zo loopt de stijging bij Eneco op tot 170 euro op jaarbasis, terwijl bij Mega en Luminus de prijs op hetzelfde niveau blijft als vorige maand.

Dreigende storingen op de energiemarkten zorgen voor schommelende prijzen

Half augustus veerden op de groothandelsmarkten de gasprijzen plots opnieuw op. Een van de redenen die aan de basis lagen van deze stijging, waren dreigende stakingen bij LNG-terminals in Australië. Hoewel Europa op zich weinig afhankelijk is van Australië voor zijn gasvoorziening, zorgen mogelijke verstoringen op de wereldwijde gasmarkten ook bij ons voor nervositeit.

Verwacht wordt dat die onrust op de energiemarkten nog wel even zal blijven bestaan. Elke negatieve gebeurtenis die de gastoevoer mogelijk kan verstoren, zal leiden tot prijsschommelingen. Sowieso liggen de prijzen vandaag nog steeds een stuk hoger dan tijdens de periode vóór de energiecrisis. Zo betaal je vandaag voor een vast tarief gemiddeld twee à drie keer meer dan in de eerste helft van 2021.

Overstappen naar vaste tarieven: waar moet je op letten?

Het aanbod vaste tarieven werd in augustus weer wat groter. Zo lanceerde TotalEnergies, dat sinds het voorjaar van 2022 enkel nog een vaste elektriciteitsformule had voor eigenaars van een elektrisch voertuig, opnieuw een vast aanbod voor het grote publiek: Pixel Blue Fixed. Al geeft de leverancier op zijn website wel aan dat de beschikbaarheid beperkt is.

Contractduur en voorwaarden

Wil je switchen, vergelijk dan naast de prijzen maar beter ook de contractduur en de voorwaarden van de verschillende contracten. "Zo zien we bijvoorbeeld dat de vaste vergoeding bij het vaste aanbod van TotalEnergies opvallend hoog is: € 175 per aansluiting (elektriciteit of gas) per jaar", waarschuwt onze expert. "Ook als je minder dan een jaar klant zou blijven, moet je dit bedrag het eerste jaar volledig ophoesten. Pas vanaf het tweede jaar wordt de vergoeding pro rata de werkelijke duur aangerekend, wat we vandaag helaas bij wel meer leveranciers zien."

Zeven energieleveranciers met vaste contracten

Mega lanceerde in augustus dan weer een tweede vast contract met verplichte facturatie per mail: Smart Green Fixed. Ook kleinere speler Elegant, actief in Vlaanderen, biedt opnieuw een vast tarief aan: Budget Zeker & Vast. In totaal kun je vandaag opnieuw bij zeven leveranciers terecht voor een vast contract.

Is dit het juiste moment om te switchen?

Vandaag bestaat er nog steeds een aanzienlijk prijsverschil tussen een variabel en een vast contract. Concreet betekent dat een gezin met een gemiddeld elektriciteits- en gasverbruik jaarlijks zo’n € 400 meer betaalt voor de zekerheid van een vast tarief.

Heeft het dan wel zin om vandaag voor een vast product te kiezen? “Alles hangt af van je persoonlijke voorkeuren en profiel. Wil je vandaag het meest voordelige energiecontract, dan ben je nog steeds goedkoper af met variabel. Wil je zekerheid tijdens de wintermaanden, dan kan het nog steeds een goed moment zijn om in te tekenen op een vast tarief, ook al zijn ze in september weer wat duurder geworden", aldus onze energiespecialist.

“Eigenlijk moet je een vast energiecontract als een soort verzekering zien: je betaalt een premie ten opzichte van variabele tarieven om het risico op prijsstijgingen af te kopen. Het is dus vooral een goede optie voor consumenten die liever geen risico's nemen en de voorkeur geven aan gemoedsrust”.

Impact van energieprijzen op lange termijn

De prijzen zullen de komende herfstmaanden, wanneer de vraag omhoog zal gaan, waarschijnlijk eerder stijgen dan dalen. Twijfel je, dan kun je voorlopig de kat uit de boom kijken en afwachten wat er de komende maanden gebeurt op de energiemarkten.

“Schieten de prijzen toch plots fel de hoogte in, bijvoorbeeld omwille van een vroege koudeprik of problemen met bevoorrading, dan kun je nog steeds een vast tarief kiezen”, adviseert onze expert.

Welk vast aanbod is vandaag het goedkoopste?

Wil je het zekere voor het onzekere nemen, vergelijk dan goed. De prijsverschillen tussen de vaste tarieven zijn aanzienlijk. Zo loopt het verschil tussen het goedkoopste en duurste vaste tarief in Vlaanderen en Wallonië op tot zo’n 100 euro voor elektriciteit en 370 euro voor aardgas. In Brussel gaat het om zo'n 140 euro verschil voor elektriciteit en 310 euro voor gas.

Hieronder tonen we de vijf meest voordelige vaste energiecontracten in september voor een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 3 500 kWh en een gasverbruik van 17 000 kWh. We deden de oefening voor postcode 9000 (Gent), inclusief promoties, netkosten en heffingen.

Tips voor een soepele overstap naar vaste tarieven

In het kader van onze energieactie hebben wij een aanbod onderhandeld met Mega. Dankzij de cashback van € 132,50 per aansluiting (elektriciteit of gas) is dit vandaag een van de meest voordelige op de markt. Voor aardgas blijft de vaste prijs bovendien stabiel ten opzichte van vorige maand.

Wil je zelf ook profiteren van dit aanbod? Of geef je de voorkeur aan een variabel tarief? Wacht niet langer en neem nu deel aan onze actie. Je kunt nog tot eind deze maand deelnemen aan de huidige actievoorwaarden. Vul je persoonlijke verbruiksgegevens in en ontvang onmiddellijk een voorstel op jouw maat. Beslis je om over te stappen? Dan regelen wij de switch voor jou!

Ontdek het beste contract voor jouw verbruik