Dossier

Digitale woordenlijst

19 april 2021
Woordenlijst Test Connect

Verdwaald in de jungle van digitale termen? Test Connect biedt een verklarende woordenlijst van de voornaamste technische termen uit het magazine. Kies een letter en klik op het woord in kwestie om de definitie te lezen. Klik daarna op "Terug naar begin" om een andere term te kiezen.

W X Y Z

 

W

 

Z

 

Wachtwoordmanager

 

Softwarekluis waarin een gebruiker de wachtwoorden voor al zijn accounts veilig kan bewaren en automatisch laten invullen wanneer nodig. De toegang tot deze kluis is beschermd met een wachtwoord, het enige dat de gebruiker nog moet onthouden.

 

Webmail

 

E-mailprogramma dat alleen toegankelijk is via een webbrowser. Voorbeelden zijn de interface van Gmail, Yahoo of de mailbox van je internetprovider. In tegenstelling tot een mailclient hoeft webmail niet op de computer te worden geïnstalleerd.

 

WebAuthn

 

Vrij recente standaard van het World Wide Web Consortium die onderdeel is van het FIDO-project. Dat project wil identificatie mogelijk maken op basis van iets anders dan een wachtwoord. WebAuthn kan gebruikmaken van biometrische gegevens, zoals gezichtsherkenning.

 

Webmodule

 

Onderdeel van een website dat je toegang geeft tot specifieke functies zoals een contactformulier of webshop.

 

WhatsApp


Populaire applicatie om korte berichten, foto’s of video’s te sturen via de smartphone. Dient in zekere zin als vervanger van de gewone sms, met dat verschil dat je voor het gebruik van WhatsApp een internetverbinding nodig hebt.

 

Widget


Een kleine applicatie op je smartphonestartscherm die interactieve of “live”-informatie weergeeft (zoals het weer of afspraken in je agenda).

 

Wifi

 

Draadloos communicatieprotocol. Dit protocol wordt gebruikt om, via radiogolven, meerdere elektronische apparaten binnen hetzelfde netwerk te verbinden zodat dieapparaten gegevens kunnen uitwisselen.

 

Wifi ac

 

Wifistandaard met een theoretische maximale snelheid van 1 300 Mbps. De meeste huidige wifi-apparatuur ondersteunt deze standaard. In de toekomst zal wifi ac vervangen worden door wifi ax, ook wifi 6 genoemd.

 

Wifikanaal

 

Onderdeel van een frequentieband (zie "frequentieband"). Zie je een frequentieband als een autostrade, dan is een kanaal een bepaalde rijstrook op die autostrade. De 2,4 GHz-band bestaat uit 13 kanalen, de 5 GHz-band uit 23 kanalen.

 

Wisselbestand


Bestand op de harde schijf waarin Windows tijdelijk gegevens plaatst die niet in het beschikbare RAM-geheugen passen. De harde schijf wordt zo gebruikt als een uitbreiding van het werkgeheugen.

 

Worm


Een programma dat zichzelf naar andere computers verspreidt via e-mail, netwerken of kwetsbare plekken in een besturingssysteem. De meeste wormen beginnen als e-mailbijlagen die je computer infecteren zodra je ze opent. De worm verstuurt zichzelf dan naar adressen die hij op je pc vindt.

 

WPA-encryptie

 

"Wifi Protected Access" is een veiligheidsprotocol waarmee draadloze (wifi)netwerken worden beveiligd. Het is de opvolger van WEP en werd zelf opgevolgd door WPA2. Zowel WEP als WPA worden als onveilig beschouwd: maak nooit verbinding met zo’n hotspot. Hoewel ook in het WPA2-protocol reeds veiligheidsproblemen werden ontdekt, geniet het nog steeds de voorkeur, althans tot WPA3 de nieuwe standaard wordt.

 

WPS

 

Wifi Protected Setup. Knop waarmee je een draadloos apparaat snel aan een wifinetwerk kunt toevoegen.

 

Terug naar begin

 

 

Zip-bestand


Bestand dat uit een of meer tijdelijk verkleinde bestanden bestaat. De totale bestandsgrootte is kleiner dan die van alle losse bestanden samen. Handig om bv. meerdere foto’s te versturen via e-mail.

 

Terug naar begin

 
Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies