Dossier

Digitale woordenlijst

19 april 2021
Woordenlijst Test Connect

Verdwaald in de jungle van digitale termen? Test Connect biedt een verklarende woordenlijst van de voornaamste technische termen uit het magazine. Kies een letter en klik op het woord in kwestie om de definitie te lezen. Klik daarna op "Terug naar begin" om een andere term te kiezen.

T U V

 

T

 

U

 

V

 

Tabblad

 

Een onderdeel van de grafische gebruikersomgeving in een programma dat het mogelijk maakt om verschillende elementen van hetzelfde type in één venster te tonen. Zo kan je gemakkelijker van het ene element naar het andere gaan. Dit kunnen webpagina's (browser), mappen (Windows Verkenner) of spreadsheets (Excel) zijn.

 

Token

Identificatiemiddel dat wordt gebruikt om de identiteit van een persoon elektronisch te bewijzen (bv. de kaartlezer voor pc-bankieren). Dient ter aanvulling of vervanging van een wachtwoord om de gebruiker tijdelijk toegang te verschaffen tot een website, server, account enz.

 

Toner

 

Cartridge (patroon) van een laserprinter. Deze bevat geen inkt, maar poeder dat zich vastzet op het papier doordat de materie wordt gesmolten.

 

Tor

 

Vrij te downloaden browser waarmee je anoniem kunt surfen. Via de browser krijg je toegang tot het Tor-netwerk, een open netwerk voor anonieme communicatie.

 

Touchpad


Rechthoekige aanraakgevoelige zone op een laptop die door bediening met een of meer vingers alle functies van een computermuis kan overnemen.

 

Tracking

 

Het verzamelen van je surfgegevens op meerdere websites. Dit kan worden gebruikt om een profiel over je op te bouwen en inhoud weer te geven op basis van je persoonlijke gegevens (geslacht, leeftijd …) en surfgegevens.

 

Trojaans paard


Kwaadaardige software die zijn ware aard verbergt met schijnbaar aantrekkelijke functies. Je haalt het Trojaans paard zelf binnen op je computer door die software te installeren, bv. een nep antimalwarescanner die net zelf malware zal installeren.

 

Tweestapsverificatie

 

Functie die naast je wachtwoord een tweede barrière vormt om toegang te krijgen tot je account. Na het invoeren van je wachtwoord moet je nog een tweede keer bevestigen dat jij het zelf bent die toegang probeert te krijgen. Er bestaan verschillende varianten: vaak ontvang je een sms met een code die je moet invoeren, maar er zijn ook speciale apps die een code genereren.

Terug naar begin

UEFI

 

Unified Extensible Firmware Interface in het Engels. Deze standaard is een moderne vorm van de BIOS en vervangt die oude versie op recentere computers.

 

Ultrabook

 

Lichte, dunne laptop die heel snel opstart en weinig energie verbruikt. De naam "ultrabook" is beschermd en eigendom van chipfabrikant Intel.

 

Update


Nieuwe versie van een programma die de vorige vervangt (actualiseert). Vaak is ze gratis te downloaden. Meestal is een update erop gericht de veiligheid van een programma te verbeteren in functie van steeds evoluerende computer- en internetdreigingen.

 

Upgrade


Volledig nieuwe versie van een toepassing die grote veranderingen met zich meebrengt, zoals een nieuwe gebruikersinterface of belangrijke functionele wijzigingen. Aangeduid met een nieuw versienummer, bv. van Windows 8 naar Windows 10 of van iOS 9 naar iOS 10.

 

Uploaden

Het overzetten van computerbestanden van een lokale computer naar een server of naar een computer op afstand via een netwerk.

 

USB-C-hub

USB-hub met meerdere poorten die je aansluit op de USB-C-poort van een toestel. Afhankelijk van het model kan deze hub bijvoorbeeld dienst doen als USB-A- of ethernet-adapter.

 

USB-kabel


USB (Universal Serial Bus) is een universele verbindingsstandaard voor elektronische toestellen. Met een USB-kabel kan je bv. je smartphone of fototoestel met je computer verbinden.

 

USB Type A


De klassieke USB-poort die je vooral op de zij- en achterkant van desktops en laptops terugvindt. Bestaat sinds 1998 en nog steeds de populairste poort. “Type” verwijst naar de vorm van de USB-poort. Aan elke poort is ook een bepaalde “standaard” gekoppeld (USB 2.0, USB 3.0 enz.), die iets over de (maximale) transfersnelheid zegt.

 

Terug naar begin

Veilige modus

 

Modus die sommige besturingssystemen aanbieden en waarin je een computer of mobiel toestel kunt opstarten met een beperkt aantal programma’s. De veilige modus wordt vaak gebruikt om te bepalen of een van deze programma’s een probleem veroorzaakt.

 

Veiligheidsbug

 

Softwarefout (bug) die een invloed heeft op de waterdichtheid van de beveiliging van software, een toestel, website of dienst die daarop steunt. Vaak gaat het om bugs in een onderdeel van de software dat niet rechtstreeks iets met de veiligheid te maken heeft, die een achterpoortje creëren waarlangs een creatieve hacker de beveiliging kan omzeilen. Daardoor zijn veiligheidsbugs moeilijk te ontdekken en bijna onmogelijk volledig uit te sluiten.

 

Veiligheidslek

 

Softwarefout die een invloed heeft op de waterdichtheid van de beveiliging van software, een toestel, website of dienst die daarop steunt. Vaak zit die fout in een onderdeel van de software dat niet rechtstreeks iets met de veiligheid te maken heeft, maar creëert ze wel een achterpoortje waarlangs een creatieve hackerde beveiliging kan omzeilen. Hierdoor is zo'n lek moeilijk te ontdekken.

 

Verkorte URL

 

Weblink die korter werd gemaakt opdat hij in een handigere vorm te delen is, bijvoorbeeld go2.tc/phishing.

 

VHS


Video Home System. Een magnetische videoband voor het opnemen en afspelen van videobeelden bij je thuis. VHS ontstond in 1977 en was populair tot begin 2000. Verliest mettertijd zijn magnetisme en wordt beter vervangen door een optische drager (dvd-r) of een digitaal bestand.

 

Virus


Een kleine schadelijke toevoeging (infectie) aan een goedaardig programma die zichzelf vermenigvuldigt en andere goedaardige programma’s infecteert zodra je ze uitvoert. Een geïnfecteerd programma kan elk programma zijn dat je bv. downloadt, van een USB-stick kopieert of als e-mailbijlage ontvangt.

 

VPN

 

Afkorting van Virtual Private Network. Vormt een beveiligde tunnel tussen jouw toestel en de server van een VPN-dienst waarlangs je dan toegang krijgt tot het internet.

Terug naar begin

 
Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies