Dossier

Digitale woordenlijst

19 april 2021
Woordenlijst Test Connect

Verdwaald in de jungle van digitale termen? Test Connect biedt een verklarende woordenlijst van de voornaamste technische termen uit het magazine. Kies een letter en klik op het woord in kwestie om de definitie te lezen. Klik daarna op "Terug naar begin" om een andere term te kiezen.

K L M

 

K

 

L

 

M

 

 

KMZ-bestand


Bestandsformaat dat het mogelijk maakt om geografische gegevens te tonen op navigatieprogramma’s zoals Google Earth. Een bestand met dit formaat is de gearchiveerde versie van een KML-bestand (Keyhole Markup Language).

 

Terug naar begin 

 

Launcher

 

Een app voor Android die je meer inspraak geeft in de werking van het startscherm. Je kan bv. wijzigen hoe schermovergangen verlopen of hoe mappen worden geopend.

 

Leessnelheid


De snelheid waarmee een opslagmedium opgeslagen data opnieuw "vrijgeeft", m.a.w. de snelheid waarmee bestanden vanaf het opslagmedium naar een andere drager kunnen worden gekopieerd, bv. vanaf een externe harde schijf naar je pc.

 

Lightning

 

Aansluiting op mobiele toestellen van Apple om ze te kunnen opladen en bestanden over te zetten. Wordt gebruikt sinds de iPhone 5 en iPad 4de generatie.

 

Li-ion batterij

 

Type lithiumbatterij die de meeste draagbare elektronische apparaten voedt. In tegenstelling tot Ni-CD- en NiMH-batterijen is ze niet onderhevig aan het geheugeneffect (capaciteitsverlies in verhouding tot het laadniveau).

Terug naar begin

 

Macro


Een reeks handelingen die als één opdracht worden gegroepeerd om een bepaalde taak automatisch uit te voeren. Handig bij vaak terugkerende taken in Office-programma’s, zoals de opmaak van gekopieerde tekst aanpassen in Word of namen alfabetisch sorteren in Excel.

 

Malware


Samentrekking van “malicious” en “software”, wat zoveel betekent als kwaadaardige software. Dit is software die erop gericht is om de normale werking van een computer te verstoren, of informatie te stelen of te beschadigen.

 

Megabyte


Eenheid voor de grootte van een bestand (film, liedje …) of de opslagcapaciteit van een drager (computer, smartphone …). Betekent letterlijk "1 miljoen bytes" en wordt afgekort als MB. Let op: “megabyte” (MB) is niet te verwarren met “megabit per seconde” (Mbps) dat gebruikt wordt wanneer het over overdrachtssnelheden gaat (bv. van je internetverbinding).

 

Micro-USB


Standaard USB-aansluiting bij Android-smartphones en Android-tablets. Via een micro- USB-kabel kan je je toestel opladen of gegevens overzetten.

 

Modemrouter

 

Combinatie van een modem en een router, geïntegreerd in het toestel dat je van je provider voor je internetverbinding thuis ontvangt. De modemfunctie verzorgt de verbinding met het internet via je provider, terwijl de routerfunctie het internetsignaal over alle apparaten in je thuisnetwerk verdeelt.

 

Moederbord

 

De ruggengraat van een computer. Het moederbord bestaat uit printplaten en aansluitpoorten. Het verbindt alle computercomponenten en randapparatuur onderling.

 

Terug naar begin

 

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies