Dossier

Digitale woordenlijst

19 april 2021
Woordenlijst Test Connect

Verdwaald in de jungle van digitale termen? Test Connect biedt een verklarende woordenlijst van de voornaamste technische termen uit het magazine. Kies een letter en klik op het woord in kwestie om de definitie te lezen. Klik daarna op "Terug naar begin" om een andere term te kiezen.

G H I J

 

G


H


I

 

J

 

Gateway


Toestel dat twee verschillende netwerken met mekaar in contact brengt, bv. wifi en het speciaal voor Internet of Things ontwikkelde Zigbee. Daardoor kunnen apparaten die van de twee standaarden gebruikmaken toch met elkaar communiceren.

 

Gebruikersinterface

 

De bedieningslaag tussen software en gebruiker. Deze vaak grafische laag zorgt ervoor dat er bv. gebruiksvriendelijke knoppen en schuifbalken zijn zodat je geen ingewikkelde commando’s moet ingeven om een programma te gebruiken.

 

Geolokalisatie


Het bepalen van de plaats waar je je bevindt, bijvoorbeeld aan de hand van de gps van je smartphone. Veel apps maken gebruik van je locatiegegevens, bv. voor navigatie (Google Maps) of het sturen van locatiegebaseerde berichten (Facebook). Vaak heb je de keuze om geolokalisatie uit te schakelen.

 

GDPR

 

Of Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in het Nederlands. Europese privacywetgeving die in mei 2018 in werking is getreden en tot doel heeft de bescherming van persoonsgegevens te verbeteren. Concreet legt ze regels op aan bedrijven en administraties die deze gegevens verzamelen en verwerken.

 

Gigabyte

 

Eenheid voor de grootte van een bestand of de opslagcapaciteit van een drager. Betekent letterlijk "1 miljard bytes" en wordt afgekort als GB.

 

GPX


Bestandsformaat voor outdoor-gps waarmee coördinaten uitgewisseld kunnen worden (GPS eXchange Format).

 

Grafische kaart

 

Computeronderdeel dat verantwoordelijk is voor de weergave. Hoe meer eigen geheugen ze heeft, hoe beter ze in staat is om complexe elementen op het scherm weer te geven. Een eerste grafische kaart wordt standaard meegeleverd in de computer. Een tweede wordt soms toegevoegd aan pc’s uit het topgamma om te voldoen aan de hoge eisen van bv. videogames.

Terug naar begin

 

Hacken


Het zonder toestemming binnendringen in een computer(netwerk) door de beveiliging te omzeilen. Een hacker kan zo onder meer wachtwoorden, betaal- en andere gegevens buitmaken of gegevens veranderen.

 

HDMI


Standaard die de digitale overdracht van hoge definitie (HD) beeld- en geluidssignalen beschrijft (in de laatste versie ook de overdracht van afstandsbedienings- en internetsignalen). HDMI wordt het meest gebruikt om tv’s en projectors te koppelen aan decoders, versterkers of laptops.

 

HDR

 

High Dynamic Range. Optie die bij televisies het contrast en kleurbereik vergroot om het beeld te verbeteren.

 

Herformatteren


Veranderen van het bestandssysteem van een opslagmedium.

 

Herstelpartitie

 

Een aparte partitie die door de fabrikant van een computer op de harde schijf wordt voorzien, met daarop een systeemkopie van de computer zoals die nieuw werd afgeleverd. Bij problemen kan die systeemkopie worden teruggeplaatst, waarna de computer weer “als nieuw” is.

 

Hoax


Een vals bericht ("grap" met kwaad opzet) dat via e-mail of sociale media wordt verspreid en bv. aanspoort om een zogenaamd gevaarlijk computerbestand te verwijderen. In werkelijkheid gaat het echter om een noodzakelijk bestand voor het functioneren van je computer. Bovendien wordt meestal gevraagd om het bericht met zoveel mogelijk mensen te delen.

  

Hotspot


Wifi-zone waar je gratis of tegen betaling van het internet gebruik kunt maken. Je vindt hotspots op openbare plaatsen zoals treinstations of bibliotheken, maar ook in hotels of restaurants.

 

HTML

 

Computertaal die wordt gebruikt om de inhoud van een webpagina te structureren met behulp van zogenaamde tags. Als je bijvoorbeeld een tekst vetgedrukt wilt zetten, moet je deze omringen met de volgende tags: <b> je tekst </b>.

 

Https

 

Combinatie van het http-protocol – waarmee je browser gegevens van een server kan weergeven – en een extra coderingslaag (de "s" staat voor secure). Https garandeert in principe dat het dataverkeer versleuteld is en onleesbaar is voor indringers.

 

Hulpprogramma

 

Software die dient om een computer te analyseren, configureren, optimaliseren of onderhouden. Het programma voert praktische taken uit voor de gebruiker.

 

Terug naar begin

 

IMAP 

 

Interactive Mail Access Protocol. Protocol dat een e-mailclient in staat stelt om e-mails te synchroniseren met de server waarop ze zijn opgeslagen. IMAP laat meerdere apparaten toe om toegang te krijgen tot berichten, in tegenstelling tot POP, die ze overbrengt en opslaat op een enkel apparaat.

 

In-app aankopen


Aankopen die je rechtstreeks vanuit een app kan doen. Vaak gaat het om betaalde uitbreidingen van spelletjes, maar ook bv. digitale magazines die je per stuk aankoopt vanuit een app.

 

Inch


Maateenheid die vooral in Engelstalige landen wordt gebruikt. Een inch is gelijk aan 2,54 cm en wordt gewoonlijk aangeduid met het teken ''. In de digitale wereld kennen we de eenheid vooral ter aanduiding van de schermdiagonaal van tv- en computerschermen. Ook de grootte van harde schijven wordt in inch uitgedrukt.

 

Interface


Een systeem in informatica dat interactie tussen verschillende actoren mogelijk maakt, bv. tussen mens en machine (gebruikersinterface) of tussen verschillende programma's (programmeringsinterface). Verwijst bij uitbreiding ook naar het visuele aspect van een programma (grafische interface).

 

Internetcache

 

Tijdelijke internetbestanden die door browsers worden bewaard tijdens het surfen. Deze bestanden zorgen ervoor dat bij het volgende bezoek aan een webpagina, de opgeslagen bestanden worden geladen zodat de pagina niet meer integraal moet worden gedownload en dus sneller wordt weergegeven.

 

Internet of Things (IoT)

 

Letterlijk vertaald het “internet der dingen”. Apparaten die verbonden zijn met het internet en daardoor “slim” worden. Denk aan lampen, deurbellen, robotstofzuigers of beveiligingscamera’s die je op afstand via internet kunt inschakelen.

 

Internetprovider


Een bedrijf dat tegen betaling een internetabonnement aanbiedt of zorgt voor een aansluiting op het internet. Voorbeelden zijn Telenet, Proximus of Scarlet.

 

iOS


Besturingssysteem voor de mobiele toestellen van Apple.

 

IP-adres

 

Een code (adres) waardoor communicatie via het internet mogelijk is en waaraan een toestel op het internet te herkennen is. Het ziet er bijvoorbeeld uit als “192.168.1.25”. Je router deelt private IP-adressen uit, voor communicatie tussen toestellen in je eigen lokale netwerk. Voor de communicatie met de “buitenwereld” vertaalt je router de private adressen in een uniek publiek IP-adres.

Terug naar begin

 

Jailbreaken

 

Het "kraken" van het besturingssysteem van Apple-producten zoals een iPhone waardoor je apps kunt installeren die niet door de App Store worden ondersteund. Dit is niet zonder risico omdat een deel van de beveiliging wegvalt.

Terug naar begin

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies