Dossier

Digitale woordenlijst

19 april 2021
Woordenlijst Test Connect

Verdwaald in de jungle van digitale termen? Test Connect biedt een verklarende woordenlijst van de voornaamste technische termen uit het magazine. Kies een letter en klik op het woord in kwestie om de definitie te lezen. Klik daarna op "Terug naar begin" om een andere term te kiezen.

Recent toegevoegd

Hieronder vind je de woordenlijst van het laatste nummer: Test Connect 34 (mei/juni 2021). 

Bay: Een slot of gleuf in de behuizing van een NAS. In één bay past één harde schijf. Een 2-bay NAS heeft dus ruimte voor twee.

Cloud: Technologie die het mogelijk maakt om gegevens en bestanden te bewaren op een server die zich op afstand bevindt, en dus niet op je toestel zelf. De voordelen zijn voornamelijk de toegankelijkheid van die bestanden en het gemak waarmee je ze kan delen.

Converteren: Het wijzigen van het formaat van een bestand. Dit resulteert in het wijzigen van zijn extensie, bv. van .MP4- naar .MP3. Meestal gebeurt dit om het bestand compatibel te maken met software die het oorspronkelijke formaat niet kan lezen.

CPU: Of de processor. Belangrijkste computerchip op het moederbord die de functies van een computer bestuurt en uitvoert. Hoe beter de processor, hoe meer een computer kan doen in een bepaalde tijd.

Full HD: De meest gangbare resolutie van tv’s en projectoren vandaag. Resolutie wordt in pixels uitgedrukt. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld. Bij Full HD bedraagt ze 1920 x 1080 pixels.

Gigabyte: Eenheid voor de grootte van een bestand of de opslagcapaciteit van een drager. Betekent letterlijk "1 miljard bytes" en wordt afgekort als GB.

Launcher: Een app voor Android die je meer inspraak geeft in de werking van het startscherm. Je kan bv. wijzigen hoe schermovergangen verlopen of hoe mappen worden geopend.

RAID: Redundant Array of Independent Disks. Met RAID kan je twee of meer harde schijven samenvoegen tot één zogenaamd array. Dat kan op verschillende manieren, om ofwel de snelheid ofwel de betrouwbaarheid van je opslag te verbeteren. Bij RAID 0 bv. werken twee schijven samen als één schijf en krijg je meer snelheid. Bij RAID 1 is één van de schijven een kopie van de andere en krijg je veiliger opslag.

RAM: Random Access Memory. Ook bekend als het werkgeheugen. Staat in verbinding met de processor van je computer, NAS of mobiele toestel en stockeert de toepassingen die in uitvoering zijn. Hoe meer RAM, hoe vlotter je tegelijkertijd apps of programma’s kan laten werken.

Reclame-ID: "Identificatiecode" die kan worden toegewezen door een besturingssysteem. Ze stelt apps en advertentienetwerken in staat om gerichte reclame voor te stellen op basis van de activiteiten en interacties van de gebruiker.

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies