Dossier

Digitale woordenlijst

27 augustus 2018
Woordenlijst Test Connect

27 augustus 2018
Verdwaald in de jungle van digitale termen? Test Connect biedt een verklarende woordenlijst van de voornaamste technische termen uit het magazine. Kies een letter en klik op het woord in kwestie om de definitie te lezen. Klik daarna op "Terug naar begin" om een andere term te kiezen.

Recent toegevoegd

Hieronder vind je de woordenlijst van het laatste nummer: Test Connect 18 (september/oktober 2018)

Bestandsextensie: (blz. 27) Dankzij het bestandsformaat, dat aan zijn extensie (.doc,.mp4,.jpg ...) kan worden herkend, kunnen programma's en apparaten de gegevens in een digitaal bestand interpreteren en gebruiken.

Converteren: (blz. 17) Het wijzigen van het formaat van een bestand, d.w.z. de manier waarop het is gecodeerd. Dit resulteert in het wijzigen van de bestandsextensie (bv. van een .png-afbeelding naar .jpg). Meestal wordt een bestand geconverteerd om het compatibel te maken met specifieke software die niet in staat is het oorspronkelijke formaat te lezen.

Formatteren: (blz. 7) Dit betekent dat je alle data wist en het interne bestandssysteem van een drager (harde schijf, USB …) opnieuw instelt naar een bepaald formaat, zoals FAT32, NTFS, HFS+ e.a. Het bestandsformaat van de drager bepaalt hoe individuele bits worden opgeslagen.

Geolokalisatie: (blz. 32) Het bepalen van de plaats waar je je bevindt, bv. aan de hand van de gps van je smartphone. Vaak heb je de keuze om dit uit te schakelen.

Hacken: (blz. 23) Het zonder toestemming binnendringen in een computer(netwerk) door de beveiliging te omzeilen. Een hacker kan zo onder meer wachtwoorden, betaal- en andere gegevens buitmaken of gegevens veranderen.

Internetprovider: (blz. 24) Bedrijf dat tegen betaling een internetabonnement aanbiedt of zorgt voor een aansluiting op het internet. Voorbeelden zijn Telenet, Proximus of Scarlet.

Server: (blz. 25) Computer die diensten (webtoegang, e-mail, e-commerce, gegevensopslag ...) aanbiedt aan klanten (je smartphone, computer ...). Een server is constant actief om te reageren op verzoeken van klanten. Alle informatie die je zoekt en ontvangt via het internet wordt verzonden via een server. Wanneer een groot aantal servers op één locatie worden gecombineerd, worden ze een datacenter (zoals Google in Wallonië).

Snelkoppeling: (blz. 26) Pictogram dat bijvoorbeeld op het bureaublad van je computer of in je webbrowser staat en waarmee je snel een programma, bestand of functie kunt openen. Hiervoor moet je gewoon op het pictogram klikken.

SSD: (blz. 8) Solid State Drive. Harde schijf die gegevens bewaart op verschillende snelle geheugenchips, in plaats van op een draaiende schijf. Daardoor is ze veel sneller, schokbestendig en verbruikt ze ook minder energie dan een klassieke harde schijf (HDD).

Tabblad: (blz. 29) Een onderdeel van de grafische gebruikersomgeving in een programma dat het mogelijk maakt om verschillende elementen van hetzelfde type in één venster te tonen. Zo kan je gemakkelijker van het ene element naar het andere gaan. Dit kunnen webpagina's (browser), mappen (Windows Verkenner) of spreadsheets (Excel) zijn.

Tracking: (blz.35) Het verzamelen van je surfgegevens op meerdere websites. Dit kan worden gebruikt om een profiel over je op te bouwen en inhoud weer te geven op basis van je persoonlijke gegevens (geslacht, leeftijd …) en surfgegevens.