Dossier

Digitale woordenlijst

30 april 2018
Woordenlijst Test Connect

30 april 2018
Verdwaald in de jungle van digitale termen? Test Connect biedt een verklarende woordenlijst van de voornaamste technische termen uit het magazine. Kies een letter en klik op het woord in kwestie om de definitie te lezen. Klik daarna op "Terug naar begin" om een andere term te kiezen.

Recent toegevoegd

Hieronder vind je de woordenlijst van het laatste nummer: Test Connect 17 (juli/augustus 2018).

ANSI-lumen: (blz. 16) Waarde waarin de lichtopbrengst van een projector wordt uitgedrukt. Hoe hoger deze waarde, hoe beter het beeld goed zichtbaar blijft in ruimtes met (veel) omgevingslicht.

Besturingssysteem: (blz. 12) Soms ook kort OS genoemd (naar het Engelse Operating System). Is de software die de hardware van je computer of mobiele toestel bestuurt en die zorgt voor een platform om andere programma’s op te laten werken. Bekende voorbeelden zijn Windows, Mac OS, Linux, iOS en Android.

Browserextensie: (blz. 23) Uitbreiding die de webbrowser extra functionaliteit geeft. In Firefox worden ze "add-ons" genoemd, in Chrome, Edge en Safari "extensies". Adblockers zijn de populairste.

Cloud: (blz. 28) Technologie die toelaat om gegevens en bestanden te bewaren op een server die zich op afstand bevindt, en dus niet op je toestel zelf. De voordelen zijn vnl. de toegankelijkheid van die bestanden en het gemak waarmee je ze kan delen.

Contrastratio: (blz. 17) De verhouding tussen het helderste wit en het diepste zwart bij een projector. Een hoge contrastratio zorgt voor meer detail in kleurtinten en in principe dieper zwart.

Domeinnaam: (blz. 7) De basis van een webadres (bijvoorbeeld testaankoop.be). Een domeinnaam is uniek en bestaat uit minimaal twee delen, gescheiden
door een punt: enerzijds de naam (in ons voorbeeld is dat "testaankoop") en anderzijds de extensie (.be, .brussels, .com, .eu ...).

Ecosysteem: (blz. 12) Geheel van apparaten en diensten die zo zijn ontwikkeld dat ze optimaal met elkaar kunnen samenwerken. De toestellen en diensten van Apple (Mac, iPhone, iPad, iCloud, iTunes ...) vormen bijvoorbeeld een ecosysteem.

Full HD: (blz. 16) De meest gangbare resolutie van tv’s en projectoren vandaag. Resolutie wordt in pixels uitgedrukt. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld. Bij Full HD bedraagt ze 1920 x 1080 pixels.

HTML: (blz. 11) Computertaal die wordt gebruikt om de inhoud van een webpagina te structureren met behulp van zogenaamde tags. Als je bijvoorbeeld een tekst vetgedrukt wilt zetten, moet je deze omringen met de volgende tags: <b> je tekst </b>

Systeemback-up: (blz. 29) Back-up van alle systeembestanden, waaronder je besturingssysteem en programma’s. Bij ernstige problemen keer je door de back-up terug te zetten meteen terug naar de exacte toestand van je computer op het ogenblik waarop je de back-up had gemaakt.

Toner: (blz. 30) Cartridge (patroon) van een laserprinter. Deze bevat geen inkt, maar poeder dat zich vastzet op het papier doordat de materie wordt gesmolten.

Widget: (blz.13) Kleine applicatie op je smartphonestartscherm die interactieve of "live"-informatie weergeeft (bv. het weer).


Afdrukken Versturen via e-mail