Dossier

Digitale woordenlijst

12 augustus 2020
Woordenlijst Test Connect

Verdwaald in de jungle van digitale termen? Test Connect biedt een verklarende woordenlijst van de voornaamste technische termen uit het magazine. Kies een letter en klik op het woord in kwestie om de definitie te lezen. Klik daarna op "Terug naar begin" om een andere term te kiezen.

Recent toegevoegd

Hieronder vind je de woordenlijst van het laatste nummer: Test Connect 30 (september/oktober 2020)

Achtergrondtaak: Computerproces dat wordt uitgevoerd zonder dat de gebruiker er iets van merkt.

Artificiële intelligentie (AI): Ook kunstmatige intelligentie genoemd. De intelligentie waarmee software, apparaten en machines zelfstandig problemen oplossen. Hierbij imiteren ze het denkvermogen van de mens.

BIOS: Voluit “Basic Input Output System” in het Engels of elementair invoer/uitvoersysteem. Microprogramma dat gekoppeld is aan het moederbord van een computer en dat het opstarten mogelijk maakt. Je kunt via zijn interface verschillende instellingen aanpassen, zoals de keuze van opstartmedia.

Codec: Uit het Engels afkomstige samentrekking van “coderen-decoderen”. Algoritme dat het mogelijk maakt om digitale gegevens te comprimeren naar een audio- of videoformaat en weer te decomprimeren.

Internet of Things (IoT): Letterlijk vertaald het “internet der dingen”. Apparaten die verbonden zijn met het internet en daardoor “slim” worden. Denk aan lampen, deurbellen, robotstofzuigers of beveiligingscamera’s die je op afstand via internet kunt inschakelen.

IP-adres: Een code (adres) waardoor communicatie via het internet mogelijk is en waaraan een toestel op het internet te herkennen is. Het ziet er bijvoorbeeld uit als “192.168.1.25”. Je router deelt private IP-adressen uit, voor communicatie tussen toestellen in je eigen lokale netwerk. Voor de communicatie met de “buitenwereld” vertaalt je router de private adressen in een uniek publiek IP-adres.

Protocol: Reeks regels die de uitwisseling van gegevens in goede banen leiden. Het doel van een protocol is bij te dragen aan de goede werking van een algemene entiteit, bijvoorbeeld een netwerk. Communicatieprotocollen (TCP/IP, http …) komen het meest voor, maar er zijn bijvoorbeeld ook beveiligingsprotocollen.

Systeembestand: Bestand dat gegevens bevat die noodzakelijk zijn voor het besturingssysteem. Sommige systeembestanden zijn essentieel voor de goede werking van de computer. Je moet er daarom voorzichtig mee omspringen.

UEFI: Unified Extensible Firmware Interface in het Engels. Deze standaard is een moderne vorm van de BIOS en vervangt die oude versie op recentere computers.