Dossier

Digitale woordenlijst

12 april 2022
Woordenlijst Test Connect

Verdwaald in de jungle van digitale termen? Test Connect biedt een verklarende woordenlijst van de voornaamste technische termen uit het magazine. Kies een letter en klik op het woord in kwestie om de definitie te lezen. Klik daarna op "Terug naar begin" om een andere term te kiezen.

Recent toegevoegd

Hieronder vind je de woordenlijst van het laatste nummer: Test Connect 40 (mei/juni 2022).

DNS: Domain Name System. Systeem op een server ergens op internet dat makkelijk te onthouden webadressen omzet in lange cijferreeksen (IP-adressen). Dat zijn de "telefoonnummers" van het web. Zo hoef jij enkel de naam van een website te onthouden. De DNS-server doet de vertaling naar het IP-adres voor jou.

Domeinextensie: Onderdeel van een webadres of URL. Voorbeelden zijn .be, .com, .fr ... Het is het deel dat na de naam van de website komt en wordt voorafgegaan door een punt. Bijvoorbeeld ".be" in www.testaankoop.be.

eID: Afkorting van Electronic IDentity. Elektronische identiteitskaart die wordt toegepast in België. Ze vormt een bewijs van inschrijving in het rijksregister van natuurlijke personen en maakt elektronische identificatie, authentificatie of ondertekening als meerderjarige mogelijk.

Encryptie: Het coderen of versleutelen van informatieberichten (bv. computerbestanden) zodat die, zelfs wanneer ze worden onderschept, niet kunnen worden gelezen zonder bijhorende decryptiesleutel. Zowel gebruikt om je informatie te beveiligen, als misbruikt door kwaadwillenden om je bestanden te vergrendelen.

Open source: Of "open bron". Software waarvan de broncode "open" is. Dit betekent dat de code publiekelijk wordt verspreid zodat iedereen ze kan lezen, wijzigen of verdelen. Het bekendste voorbeeld is Linux, waarop veel besturingssystemen zijn gebaseerd. De licentie van de software is gratis, niet noodzakelijk het programma zelf.

Ransomware: Computervirus dat de bestanden van diens gebruiker(s) en alle met de computer verbonden harde schijven en cloud-accounts versleutelt. De cybercrimineel vraagt daarna losgeld om ze terug vrij te geven.

Sandbox: Computerbeveiligingsmechanisme dat software isoleert van het besturingssysteem. Op die manier worden de risico's beperkt in het geval dat de software wordt geïnfecteerd.

Trojaans paard: Kwaadaardige software die zijn ware aard verbergt met schijnbaar aantrekkelijke functies. Je haalt het Trojaans paard zelf binnen op je computer door die software te installeren, bv. een nep antimalwarescanner die net zelf malware zal installeren.