Dossier

Digitale woordenlijst

26 oktober 2020
Woordenlijst Test Connect

Verdwaald in de jungle van digitale termen? Test Connect biedt een verklarende woordenlijst van de voornaamste technische termen uit het magazine. Kies een letter en klik op het woord in kwestie om de definitie te lezen. Klik daarna op "Terug naar begin" om een andere term te kiezen.

Recent toegevoegd

Hieronder vind je de woordenlijst van het laatste nummer: Test Connect 31 (november/december 2020)

Adblocker: Stuk software dat webadvertenties blokkeert. Adblockers krijgen vaak de kritiek dat ze broodroof plegen op gratis websites die volledig afhangen van hun inkomsten uit advertenties.

Https: Combinatie van het http-protocol – waarmee je browser gegevens van een server kan weergeven – en een extra coderingslaag (de "s" staat voor secure). Https garandeert in principe dat het dataverkeer versleuteld is en onleesbaar is voor indringers.

NAS: Kort voor "Network Attached Storage". Elk opslagtoestel dat met een netwerk kan worden verbonden. Een eenvoudige NAS kan je gebruiken voor back-ups of je eigen cloud. Op krachtigere modellen kun je onder andere mail- en webservers draaien.

Opdrachtprompt: Programma met een vrij basic uiterlijk dat computercommando's interpreteert. Die commando's zijn woorden of zinnen met een bepaalde syntaxis die orders vormen voor door de computer uit te voeren acties. Sommige van die acties zijn ontoegankelijk via de grafische interface van het besturingssysteem.

Pincode: Afkorting van "Personal Identification Number", persoonlijk identificatienummer. Deze vertrouwelijke code bestaat uit minimaal vier cijfers en wordt gebruikt om de toegang tot een account, sessie of chipkaart (zoals een simkaart) te beveiligen.

SMB: Kort voor "Server Message Block". Een protocol dat vaak wordt gebruikt om via je (Windows-)computer verbinding met een NAS te maken en bestanden uit te wisselen. Ook gedeelde printers of mediaspelers in je thuisnetwerk kan je via dit protocol vanuit Windows benaderen.

Verkorte URL: Weblink die korter werd gemaakt opdat hij in een handigere vorm te delen is, bijvoorbeeld go2.tc/phishing.

VPN: Afkorting van "Virtual Private Network", virtueel privénetwerk. Vormt een beveiligde tunnel tussen jouw toestel en de server van een VPN-dienst waarlangs je dan toegang krijgt tot het internet.

WebAuthn: Vrij recente standaard van het World Wide Web Consortium die onderdeel is van het FIDO-project. Dat project wil identificatie mogelijk maken op basis van iets anders dan een wachtwoord. WebAuthn kan gebruikmaken van biometrische gegevens, zoals gezichtsherkenning.