Dossier

Digitale woordenlijst

07 februari 2023
Woordenlijst Test Connect

Verdwaald in de jungle van digitale termen? Connect biedt een verklarende woordenlijst van de voornaamste technische termen uit het magazine. Kies een letter en klik op het woord in kwestie om de definitie te lezen. Klik op "Terug naar begin" om een andere term te kiezen.

Recent toegevoegd

Hieronder vind je de woordenlijst van het laatste nummer: Connect 45 (maart/april 2023).

Biometrische identificatie: Identificatie van een persoon op basis van fysieke, fysiologische of gedragsgerelateerde kenmerken. Bekende voorbeelden zijn de vingerafdruk, iris- of gezichtsscan en stemherkenning.

Dark web: Gedeelte van het web dat enkel toegankelijk is via speciale software. Illegale websites rond drugshandel, gestolen data, kinderporno, …
tieren er welig.

Datalek: Het onbedoeld delen, verliezen, wijzigen of vernietigen van digitale persoonsgegevens. Daar kunnen allerlei oorzaken voor zijn, bijvoorbeeld slechte beveiliging, menselijke fouten of (digitale) inbraak.

Defragmenteren: Het optimaal ordenen van gegevens op een harde schijf. Bij dit proces wordt de inhoud van de harde schijf fysiek in de juiste volgorde geplaatst zodat de leessnelheid verbetert. Bij een SSD-schijf is defragmenteren niet nodig.

Donkere modus: Weergave van de interface (pictogrammen, tekst …) van een app of programma op een donkere achtergrond. Bedoeld om het stroomverbruik van OLED-schermen te verminderen en je ogen minder te vermoeien in bepaalde lichtomstandigheden.

Jailbreaken: Het “kraken” van het besturingssysteem van Apple-producten zoals een iPhone, waardoor je apps kunt installeren die niet door de App Store worden ondersteund. Dit is niet zonder risico omdat een deel van de beveiliging wegvalt.

NFC: Near Field Communication. Communicatietechnologie op zeer korte afstand die onder meer wordt gebruikt voor contactloos betalen.

Synchronisatie: Proces waardoor op alle aangesloten apparaten altijd de laatste versie van een bestand staat. Als je op één van de apparaten een bestand aanpast, toevoegt of verwijdert, zal die wijziging op alle andere apparaten gebeuren.