Dossier

Digitale woordenlijst

20 oktober 2021
Woordenlijst Test Connect

Verdwaald in de jungle van digitale termen? Test Connect biedt een verklarende woordenlijst van de voornaamste technische termen uit het magazine. Kies een letter en klik op het woord in kwestie om de definitie te lezen. Klik daarna op "Terug naar begin" om een andere term te kiezen.

Recent toegevoegd

Hieronder vind je de woordenlijst van het laatste nummer: Test Connect 37 (november/december 2021).

Gezichtsherkenning: Biometrische technologie waarmee iemand kan worden herkend op basis van zijn of haar gezichtskenmerken. Wordt o.a. gebruikt om toestellen te ontgrendelen of in te loggen in apps en online accounts. Facebook gebruikt het ook om te bepalen welke gebruikers op foto's en in video's voorkomen.

IDFA: Afkorting van ‘Identifier for Advertisers’. Een unieke code voor elk Apple-toestel op basis waarvan adverteerders je kunnen identificeren om gerichtere reclame te laten zien.

Interface: Een systeem in informatica dat interactie tussen verschillende actoren mogelijk maakt, bv. tussen mens en machine (gebruikersinterface) of tussen verschillende programma's (programmeringsinterface). Verwijst bij uitbreiding ook naar het visuele aspect van een programma (grafische interface).

JPEG: Of JPG. Acroniem waaraan je digitale afbeeldingen kunt herkennen die opgeslagen zijn in een gestandaardiseerd formaat dat is verkleind op basis van een compressiemethode met verlies. Concreet wordt de data samengeperst opdat ze zo weinig mogelijk ruimte inneemt. Bijgevolg gaat een deel van de info verloren.

QR-code: Vierkante barcode die bestaat uit zwarte pixels op een witte achtergrond. Opgeslagen gegevens worden zo meteen herkend door een app op tablet of smartphone. Als je de code scant met de camera van je toestel krijg je een website, video, gps-coördinaten ... te zien.

Router: Apparaat waarmee alle toestellen in je thuisnetwerk zijn verbonden, via wifi of een ethernetkabel. Maakt communicatie tussen je toestellen en met het internet mogelijk en is daarvoor verbonden met een modem. Providers leveren vaak een toestel dat router en modem ineen is (modemrouter).

Taggen: Algemeen het toevoegen van extra informatie aan bestaande gegevens. Op Facebook houdt het bijvoorbeeld in dat iemand voor een foto of video aangeeft welke personen er te zien zijn.

Tweestapsverificatie: Ook 2FA of tweefactorauthenticatie. Functie die de toegang tot je account extra beveiligt doordat ze twee manieren om je identiteit te bewijzen combineert: je geheugen (code …) en een fysiek voorwerp (bankkaart, smartphone …) of biometrische gegevens (vingerafdruk, gezichtsscan ...). Meestal een wachtwoord en een tijdelijke code die je per sms krijgt of die een speciale app genereert.

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies