Dossier

Digitale woordenlijst

21 februari 2018
Woordenlijst Test Connect

21 februari 2018
Verdwaald in de jungle van digitale termen? Test Connect biedt een verklarende woordenlijst van de voornaamste technische termen uit het magazine. Kies een letter en klik op het woord in kwestie om de definitie te lezen. Klik daarna op "Terug naar begin" om een andere term te kiezen.

Recent toegevoegd

Hieronder vind je de woordenlijst van het laatste nummer: Test Connect 15 (maart/april 2018).

 

Botnet: (blz. 23) Een bot is een vorm van malware die een hacker in staat stelt om de besturing van een computer over te nemen. Door meerdere computers te besmetten wordt een botnet gevormd (zgn. zombiecomputers) dat op commando van de hacker verschillende taken kan uitvoeren, zoals websites lam leggen door die massaal te bezoeken (zgn. Denial of Service-aanval).

Browserextensie: (blz. 25) Klein programma dat extra functies aan je browser toevoegt. Het heeft een eigen gebruikersinterface waarmee je bepaalde instellingen kan terugvinden en eventueel aanpassen.

Browser hijacker: (blz. 23) Een vaak bijzonder hardnekkige vorm van malware die je browser kaapt ("to hijack" in het Engels) door je zoekmachine en startpagina aan te passen, of die de zoekopdrachten vanuit je vertrouwde zoekmachine doorstuurt naar andere pagina’s. Het doel van deze malware is geldgewin via advertenties op de pagina’s waarnaar je wordt doorgestuurd, of het verkopen van je persoonlijke informatie.

Compressieformaat: (blz. 27) Bestandsformaat dat gebruikmaakt van datacompressie, en dus door het weglaten van redundantie de bestandsgrootte kan terugdringen. Voorbeelden zijn zip- (archief), mp3- (audio) en mp4-bestanden (video).

Cryptomunten: (blz. 23) Digitale valuta die, net zoals gewoon geld, kunnen worden gebruikt voor waardeoverdracht. Hierbij wordt cryptografie (in de vorm van de blockchain-technologie) gebruikt om de transacties te beveiligen.

FDM: (blz. 31) De meest gebruikte 3D-afdruktechniek, waarbij laag na laag materiaal aan elkaar wordt gesmolten. Ze verschilt van andere, meer complexe technieken zoals SLS (laser sintering) of Polyjet (projectie van druppels materiaal).

Geolokalisatie: (blz. 11) Het bepalen van de plaats waar je je bevindt, bv. aan de hand van de gps van je smartphone. Veel apps maken gebruik van je locatiegegevens, bv. voor navigatie.

Herstelpartitie: (blz. 13) Een aparte partitie die door de fabrikant van een computer op de harde schijf wordt voorzien, met daarop een systeemkopie van de computer zoals die nieuw werd afgeleverd. Bij problemen kan die systeemkopie worden teruggeplaatst, waarna de computer weer “als nieuw” is.

Ransomware: (blz. 22) Computervirus dat de bestanden van diens gebruiker(s) en alle met de computer verbonden harde schijven en cloud-accounts versleutelt, en daarna losgeld vraagt om ze terug vrij te geven.

STL: (blz. 32) Afkorting van stereolithografie. Het meest gebruikte bestandsformaat bij 3D-printen. Een STL-bestand bevat het geometrische model van het in 3D te printen voorwerp.


Afdrukken Versturen via e-mail