Dossier

Digitale woordenlijst

23 april 2019
Woordenlijst Test Connect

23 april 2019
Verdwaald in de jungle van digitale termen? Test Connect biedt een verklarende woordenlijst van de voornaamste technische termen uit het magazine. Kies een letter en klik op het woord in kwestie om de definitie te lezen. Klik daarna op "Terug naar begin" om een andere term te kiezen.

Recent toegevoegd

Hieronder vind je de woordenlijst van het laatste nummer: Test Connect 22 (mei/juni 2019)

2,4 Ghz-band: (blz. 25) Eén van de frequentiebanden in een wifinetwerk via dewelke routers en draadloos aangesloten apparaten kunnen communiceren. Deze frequentieband is erg druk omdat hij ook wordt gebruikt door babyfoons, bluetooth- en vele andere apparaten. Daarom gebruiken vele wifitoestellen naast de 2,4 GHz-band ook de 5 GHz-band, die veel minder storingsgevoelig is.

Account: (blz. 11) Identificatie die een gebruiker toegang verleent tot een internetdienst (bijvoorbeeld e-mail, sociaalnetwerksites …). Om zich aan te melden heeft hij vaak een gebruikersnaam en wachtwoord nodig.

Cloud: (blz. 10) Technologie die toelaat om gegevens en bestanden te bewaren op een server die zich op afstand bevindt, en dus niet op je toestel zelf. De voordelen zijn voornamelijk de toegankelijkheid van die bestanden en het gemak waarmee je ze kan delen.

CSAM: (blz. 31) Systeem dat de toegang tot de elektronische diensten van de Belgische overheid regelt. Een voorbeeld is de dienst die je toegang verleent tot Tax-on-web via een identiteitskaartlezer.

Defragmenteren: (blz. 9) Het optimaal ordenen van gegevens op een harde schijf. Bij dit proces wordt de inhoud van de harde schijf fysiek in de juiste volgorde geplaatst zodat de leessnelheid verbetert. Bij een SSD-schijf is defragmenteren niet nodig.

End-to-end encryptie: (blz. 15) Vorm van encryptie (versleuteling) waarbij verzonden informatie, bijvoorbeeld een tekstbericht, enkel leesbaar is voor de verzender en de ontvanger van dat bericht.

Moederbord: (blz. 9) De ruggengraat van een computer. Het moederbord bestaat uit printplaten en aansluitpoorten. Het verbindt alle computercomponenten en randapparatuur onderling.

Phishing
: (blz. 17) Poging om mensen te misleiden en vertrouwelijke informatie, zoals bankcodes en wachtwoorden, te bemachtigen. Meestal wordt gebruikgemaakt van echt uitziende e-mails of berichten in combinatie met een link naar valse websites. Als je daarop persoonlijke gegevens invoert, dan kunnen de fraudeurs er misbruik van maken.

RAM: (blz. 8) Random Access Memory, ook bekend als het werkgeheugen van een computer. Staat in verbinding met de processor van je computer of mobiele toestel en stockeert de toepassingen die in uitvoering zijn. Het werkgeheugen is belangrijk voor de performantie van je toestel (d.w.z. tegelijkertijd apps of programma’s op een vlotte manier laten werken).

SATA: (blz. 8) Communicatiestandaard in de informatica die het mogelijk maakt om een moederbord te verbinden met compatibele randapparatuur (bv. een harde schijf of dvd-lezer).

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies