Dossier

Digitale woordenlijst

13 augustus 2019
Woordenlijst Test Connect

13 augustus 2019
Verdwaald in de jungle van digitale termen? Test Connect biedt een verklarende woordenlijst van de voornaamste technische termen uit het magazine. Kies een letter en klik op het woord in kwestie om de definitie te lezen. Klik daarna op "Terug naar begin" om een andere term te kiezen.

Recent toegevoegd

Hieronder vind je de woordenlijst van het laatste nummer: Test Connect 24 (september/oktober 2019)

Bestandssysteem: (blz. 31) Systeem dat aangeeft hoe bestanden op een gegevensdrager (bijvoorbeeld USB-stick of externe harde schijf) moeten worden opgeslagen en gelezen. Voor Windows zijn NTFS en FAT32 de populairste bestandssystemen, voor Mac is dat HFS+.

Bloatware: (blz. 13) Vaak onnodige programma's die voorgeïnstalleerd staan op de meeste Windows-laptops. Bloatware neemt niet alleen opslagruimte in beslag, maar gebruikt ook systeembronnen wat de opstartsnelheid beïnvloedt.

Gebruikersinterface: (blz. 17) De bedieningslaag tussen software en gebruiker. Deze – vaak grafische – laag zorgt ervoor dat een programma bijvoorbeeld over gebruiksvriendelijke knoppen en schuifbalken beschikt zodat je geen ingewikkelde commando’s moet ingeven om het te gebruiken.

Geolokalisatie: (blz. 22) Het bepalen van de plaats waar je je bevindt, bijvoorbeeld aan de hand van de gps van je smartphone. Veel apps maken gebruik van je
locatiegegevens, bijvoorbeeld voor navigatie of het sturen van locatiegebaseerde berichten. Vaak heb je de keuze om geolokalisatie uit te schakelen.

NFC: (blz. 35) Staat voor Near Field Communication. Communicatietechnologie op zeer korte afstand die onder meer wordt gebruikt voor contactloos betalen.

Open source: (blz. 33) Een computerprogramma waarvan de broncode "open" is, valt onder de noemer "open source" (open bron), d.w.z. dat de code publiekelijk wordt verspreid zodat iedereen ze kan lezen, wijzigen of verdelen. De softwarelicentie is gratis, niet noodzakelijk het programma zelf.

Update: (blz. 8) Nieuwe versie van een programma die de vorige vervangt (actualiseert). Vaak is ze gratis te downloaden. Meestal is een update erop gericht de veiligheid van een programma te verbeteren in functie van steeds evoluerende computer- en internetdreigingen.

Veiligheidslek
: (blz. 8) Softwarefout die een invloed heeft op de waterdichtheid van de beveiliging van software, een toestel, website of dienst die daarop steunt. Vaak zit die fout in een onderdeel van de software dat niet rechtstreeks iets met de veiligheid te maken heeft, maar creëert ze wel een achterpoortje waarlangs een creatieve hacker de beveiliging kan omzeilen. Hierdoor is zo'n lek moeilijk te ontdekken.

Virus: (blz. 6) Een kleine schadelijke toevoeging (infectie) aan een goedaardig programma die zichzelf vermenigvuldigt en andere goedaardige programma’s infecteert zodra je ze uitvoert. Een geïnfecteerd programma kan elk programma zijn dat je bv. downloadt, van een USB-stick kopieert of als e-mailbijlage ontvangt.

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies