Dossier

Digitale woordenlijst

14 december 2018
Woordenlijst Test Connect

14 december 2018
Verdwaald in de jungle van digitale termen? Test Connect biedt een verklarende woordenlijst van de voornaamste technische termen uit het magazine. Kies een letter en klik op het woord in kwestie om de definitie te lezen. Klik daarna op "Terug naar begin" om een andere term te kiezen.

Recent toegevoegd

Hieronder vind je de woordenlijst van het laatste nummer: Test Connect 20 (januari/februari 2019)

Back-up: (blz. 14) Reservekopie van bestanden die idealiter op regelmatige basis en op meerdere opslagmedia wordt gemaakt (externe harde schijf, cloud ...).

Big data: (blz. 34) Term die verwijst naar de grootschalige analyse van enorme hoeveelheden gegevens, meestal in real time.

Bloatware: (blz. 32) Ongewenste software die onnodig veel opslag- en geheugenruimte inneemt en die veel rekenkracht vereist om te kunnen werken.

Cryptomining: (blz. 7) Het genereren (“minen”) van digitale munten, bv. bitcoins. Hiervoor rekenen krachtige computers wiskundige formules uit. Criminelen kunnen ook (de rekenkracht van) je computer of smartphone misbruiken om cryptomunten te minen. Dit gebeurt op de achtergrond en zorgt dat je toestel trager wordt en meer verbruikt.

DDoS-aanval: (blz. 8) Distributed Denial of Service. Aanval waarbij een server zoveel verzoeken te verwerken krijgt dat de dienst (bv. een website) niet meer te bereiken is. “Distributed” betekent dat de aanval vanaf meerdere computers gebeurt.

HDR: (blz. 12) High Dynamic Range. Optie die bij televisies het contrast en kleurbereik vergroot om het beeld te verbeteren.

Open data
: (blz. 35) Gegevens waartoe de toegang volledig openbaar en vrij van rechten is, evenals de exploitatie en het hergebruik ervan.

Rooting: (blz. 8) Procedure waarmee je systeemtoegang tot je Android-toestel kan verkrijgen. Je omzeilt ermee de beperkingen die het besturingssysteem jou oplegt en krijgt bv. meer personalisatie- en back-upopties. Houdt echter ook risico’s in: je toestel is vatbaarder voor malware-aanvallen en meestal verlies je de garantie op je toestel.

Tor: (blz. 31) Vrij te downloaden browser waarmee je anoniem kunt surfen. Via de browser krijg je toegang tot het Tor-netwerk, een open netwerk voor anonieme communicatie.

Tweestapsverificatie: (blz. 15) Functie die naast je wachtwoord een tweede barrière vormt om toegang te krijgen tot je account. Na het invoeren van je wachtwoord moet je nog een tweede keer bevestigen dat jij het zelf bent die toegang probeert te krijgen. Vaak ontvang je een sms met een code die je moet invoeren, maar er zijn ook speciale apps die een code genereren.

Ultrabook: (blz. 17) Lichte, dunne laptop die heel snel opstart en weinig energie verbruikt. De naam "ultrabook" is beschermd en eigendom van chipfabrikant Intel.

Update: (blz. 29) Nieuwe versie van een programma die de vorige vervangt (actualiseert). Vaak is ze gratis te downloaden. Meestal is een update erop gericht de veiligheid van een programma te verbeteren in functie van steeds evoluerende (computer)dreigingen.