Dossier

Digitale woordenlijst

15 februari 2021
Woordenlijst Test Connect

Verdwaald in de jungle van digitale termen? Test Connect biedt een verklarende woordenlijst van de voornaamste technische termen uit het magazine. Kies een letter en klik op het woord in kwestie om de definitie te lezen. Klik daarna op "Terug naar begin" om een andere term te kiezen.

Recent toegevoegd

Hieronder vind je de woordenlijst van het laatste nummer: Test Connect 33 (maart/april 2021). 

Bloatware: Ongewenste software die onnodig veel opslag- en geheugenruimte inneemt op je computer en die veel rekenkracht vereist om te kunnen werken.

DNS-server: Domain Name Servers (DNS) houden bij welke websitenaam bij welk IP-adres hoort. Zo hoef jij een getal als 85.157.166.40 niet te onthouden, maar enkel de naam van een website, bijvoorbeeld www.test-aankoop.be. De DNS-server doet de vertaling naar het IP-adres voor jou.

Downloaden: Proces waarbij bestanden vanaf een server of computer op afstand worden overgezet naar een lokale computer via een netwerk.

Firmware: Type software dat speciaal voor een stuk hardware (een apparaat) is gemaakt. Firmware is bijvoorbeeld aanwezig in routers, fotocamera’s of printers, maar ook meer en meer in huishoudelijke toestellen zoals wasmachines of koelkasten.

Modemrouter: Combinatie van een modem en een router, geintegreerd in het toestel dat je van je provider voor je internetverbinding thuis ontvangt. De modemfunctie verzorgt de verbinding met het internet via je provider, terwijl de routerfunctie het internetsignaal over alle apparaten in je thuisnetwerk verdeelt.

PUP: Afkorting van "Potentially Unwanted Program", wat potentieel ongewenst programma betekent. Beveiligingsoplossingen gebruiken deze term om bepaaldeprogramma's te kwalificeren als software die vergezeld kan gaan van onnodige extensies of advertenties, de computer kan vertragen met achtergrondtaken, privégegevens kan verzamelen enzovoort.

SSD: Afkorting van "Solid State Drive". Harde schijf die gegevens bewaart op verschillende snelle geheugenchips, in plaats van op een draaiende schijf. Daardoor is een SSD veel sneller, schokbestendig en verbruikt ze ook minder energie dan een klassieke harde schijf (HDD).

Uploaden: Het overzetten van computerbestanden van een lokale computer naar een server of naar een computer op afstand via een netwerk.

VPN: Afkorting van Virtual Private Network. Vormt een beveiligde tunnel tussen jouw toestel en de server van een VPN-dienst waarlangs je dan toegang krijgt tot het internet.