Dossier

Digitale woordenlijst

30 april 2018
Woordenlijst Test Connect

30 april 2018
Verdwaald in de jungle van digitale termen? Test Connect biedt een verklarende woordenlijst van de voornaamste technische termen uit het magazine. Kies een letter en klik op het woord in kwestie om de definitie te lezen. Klik daarna op "Terug naar begin" om een andere term te kiezen.

Recent toegevoegd

Hieronder vind je de woordenlijst van het laatste nummer: Test Connect 16 (mei/juni 2018).

 

Driver: (blz. 13) Ook stuurprogramma genoemd. Stuk software dat ervoor zorgt dat je besturingssysteem kan “praten” met de onderdelen van je computer (bv. je dvd-romspeler) en de randapparatuur (bv. je printer). Elk apparaat heeft zijn eigen specifieke driver.

Li-ion batterij: (blz. 34) Type lithiumbatterij die de meeste draagbare elektronische apparaten voedt. In tegenstelling tot Ni-CD- en NiMH-batterijen is ze niet onderhevig aan het geheugeneffect (capaciteitsverlies in verhouding tot het laadniveau).

Open source: (blz. 16) Een computerprogramma waarvan de broncode "open" is, valt onder de noemer "open source" (open bron), d.w.z. dat de code publiekelijk wordt verspreid zodat iedereen ze kan lezen, wijzigen of verdelen. Het bekendste voorbeeld is Linux, waarop veel besturingssystemen zijn gebaseerd. De softwarelicentie is gratis, niet noodzakelijk het programma zelf.

Systeembestand: (blz. 13) Elk bestand dat deel uitmaakt van een besturingssysteem en dus zorgt voor de werking van je toestel (computer, tablet, smartphone …). Problemen met een systeembestand betekenen vrijwel steeds ook problemen met de werking van je toestel.

Tweestapsverificatie: (blz. 26) Functie die naast je wachtwoord een tweede barrière vormt om toegang te krijgen tot je account. Na het invoeren van je wachtwoord moet je nog een tweede keer bevestigen dat jij het zelf bent die toegang probeert te krijgen. Er bestaan verschillende varianten: vaak ontvang je een sms met een code die je moet invoeren, maar er zijn ook speciale apps die een code genereren.

Veiligheidsbug: (blz. 7) Softwarefout (bug) die een invloed heeft op de waterdichtheid van de beveiliging van software, een toestel, website of dienst die daarop steunt. Vaak gaat het om bugs in een onderdeel van de software dat niet rechtstreeks iets met de veiligheid te maken heeft, die een achterpoortje creëren waarlangs een creatieve hacker de beveiliging kan omzeilen. Daardoor zijn veiligheidsbugs moeilijk te ontdekken en bijna onmogelijk volledig uit te sluiten.

Webmail: (blz. 16) E-mailprogramma dat alleen toegankelijk is via een webbrowser.Voorbeelden zijn de interface van Gmail, Yahoo of de mailbox van je internetprovider. In tegenstelling tot een mailclient hoeft webmail niet op de computer te worden geïnstalleerd.

WPA-encryptie: (blz. 6) "Wifi Protected Access" is een veiligheidsprotocol waarmee draadloze (wifi) netwerken worden beveiligd. Het is de opvolger van WEP en werd zelf opgevolgd door WPA2. Zowel WEP als WPA worden als onveilig beschouwd: maak nooit verbinding met zo’n hotspot. Hoewel ook in het WPA2-protocol reeds veiligheidsproblemen werden ontdekt, geniet het nog steeds de voorkeur, althans tot WPA3 de nieuwe standaard wordt.

Afdrukken Versturen via e-mail