Dossier

Digitale woordenlijst

12 augustus 2022
Woordenlijst Test Connect

Verdwaald in de jungle van digitale termen? Test Connect biedt een verklarende woordenlijst van de voornaamste technische termen uit het magazine. Kies een letter en klik op het woord in kwestie om de definitie te lezen. Klik daarna op "Terug naar begin" om een andere term te kiezen.

Recent toegevoegd

Hieronder vind je de woordenlijst van het laatste nummer: Test Connect 42 (september/oktober 2022).

Account: Identificatie die een gebruiker toegang verleent tot een internetdienst (e-mail, sociaalnetwerksite, webshop …). Om zich aan te melden heeft hij vaak een gebruikersnaam en wachtwoord nodig.

Browserextensie: Of webextensie. Een klein programma dat extra functies aan je browser toevoegt. Het programma heeft een eigen interface waarmee je bepaalde browserinstellingen kunt vinden en aanpassen.

Distributie: Specifieke versie van een GNU/Linux besturingssysteem. Stemt verschillende componenten op elkaar af zodat die een werkend besturingssysteem vormen. De populairste zijn Linux Mint en Ubuntu.

Driver: Ook stuurprogramma genoemd. Stuk software dat ervoor zorgt dat je besturingssysteem kan "praten" met de onderdelen van je computer (bv. je dvd-romspeler) en de randapparatuur (bv. je printer). Elk apparaat heeft zijn eigen specifieke driver.

Frequentieband: De "weg" waarlangs wifisignalen verstuurd worden, bv. vanaf een router. Veel toestellen zijn vandaag "dual band", wat betekent dat ze zowel via de 2,4 GHz- als de 5 GHz-band werken.

Glasvezel: Of fiber. Een vrij nieuw soort verbinding om data (tv, internet en telefonie) supersnel te versturen. Alternatief voor adsl, dsl en kabel. De upload- en downloadsnelheid is even hoog. Een glasvezelnetwerk wordt momenteel op verschillende plaatsen in België aangelegd.

PoE: Power over Ethernet. Standaard waarbij zowel stroom als data over een ethernetkabel worden geleverd. Vaak gebruikt bij access points en IP-camera’s. Heeft als voordeel dat je slechts één kabel met het toestel moet verbinden, omdat de voedingskabel overbodig wordt.

Resolutie: Het aantal beeldpuntjes (pixels) van bijvoorbeeld een beeldscherm of camera. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld.

Softwarepakket: In sommige systemen zoals Linux, een gecomprimeerd bestand (archief) dat de computerbestanden, informatie en instructies bevat die nodig zijn om software te installeren.

SSID: De "Service Set Identifier" is de naam van een wifinetwerk (bv. Telenet-2A000). Dit kan twee namen hebben als de router op twee verschillende frequenties uitzendt (meestal 2,4 GHz of 5 GHz).