Dossier

Digitale woordenlijst

19 april 2021
Woordenlijst Test Connect

Verdwaald in de jungle van digitale termen? Test Connect biedt een verklarende woordenlijst van de voornaamste technische termen uit het magazine. Kies een letter en klik op het woord in kwestie om de definitie te lezen. Klik daarna op "Terug naar begin" om een andere term te kiezen.

D E F

 

D


E

 

 

DDoS-aanval

 

Distributed Denial of Service. Aanval waarbij een server zoveel verzoeken te verwerken krijgt dat de dienst (bv. een website) niet meer te bereiken is. “Distributed” betekent dat de aanval vanaf meerdere computers gebeurt.

 

Defragmenteren

 

Het optimaal ordenen van gegevens op een harde schijf. Bij dit proces wordt de inhoud van de harde schijf fysiek in de juiste volgorde geplaatst zodat de leessnelheid verbetert. Bij een SSD-schijf is defragmenteren niet nodig.

 

Desktop


Een vaste (niet-draagbare) computer met een aparte behuizing voor de computeronderdelen (processor, harde schijf, videokaart …), een apart beeldscherm, toetsenbord en muis. Er bestaan ook all-inone desktops waarbij alle computeronderdelen zijn ingebouwd in het scherm.

 

DNS-server

Domain Name Servers (DNS) houden bij welke websitenaam bij welk IP-adres hoort. Zo hoef jij een getal als 85.157.166.40 niet te onthouden, maar enkel de naam van een website, bijvoorbeeld www.test-aankoop.be. De DNS-server doet de vertaling naar het IP-adres voor jou.

 

Domeinnaam

 

De basis van een webadres (bijvoorbeeld testaankoop.be). Een domeinnaam is uniek en bestaat uit minimaal twee delen, gescheiden door een punt: enerzijds de naam (in ons voorbeeld is dat "testaankoop") en anderzijds de extensie (.be, .brussels, .com, .eu ...).

 

Downgraden

 

Het terugkeren van een hogere (software-)versie naar een lagere versie.

 

Downloaden

 

Proces waarbij bestanden vanaf een server of computer op afstand worden overgezet naar een lokale computer via een netwerk.


Driver


Ook stuurprogramma genoemd. Stuk software dat ervoor zorgt dat je besturingssysteem kan “praten” met de onderdelen van je computer (bv. je dvd-romspeler) en de randapparatuur (bv. je printer). Elk apparaat heeft zijn eigen specifieke driver.

Terug naar begin

 

Ecosysteem

 

Geheel van apparaten en diensten die zo zijn ontwikkeld dat ze optimaal met elkaar kunnen samenwerken. De toestellen en diensten van Apple (Mac, iPhone, iPad, iCloud, iTunes ...) vormen bijvoorbeeld een ecosysteem.

 

E-mailclient

 

Een app, programma of webinterface die e-mail beheert op een server vanaf onder meer een smartphone of computer.

 

Emoticon


Combinatie van lees- en lettertekens. Ook “smiley” genoemd. Gebruikt in geschreven communicatie om op een snelle manier een gelaatsuitdrukking, intonatie of gebaren over te brengen.
 

Encryptie


Het coderen of versleutelen van informatieberichten (bv. computerbestanden) zodat die, zelfs wanneer ze worden onderschept, niet kunnen worden gelezen zonder bijhorende decryptiesleutel. Zowel gebruikt om je informatie te beveiligen, als misbruikt door kwaadwillenden om je bestanden te vergrendelen.

 

End-to-end encryptie

 

Vorm van encryptie (versleuteling) waarbij verzonden informatie, bijvoorbeeld een tekstbericht, enkel leesbaar is voor de verzender en de ontvanger van dat bericht.

 

Ethernet


Een netwerktechnologie op basis waarvan apparaten in een netwerk bedraad kunnen communiceren. De huidige standaarden zijn Fast Ethernet (100 megabit per seconde, afgekort Mbps) en Gigabit Ethernet (1000 Mbps of 1 Gbps).

 

Ethische hacker

 

Hacker die in opdracht van derden probeert in te breken in systemen met als enige doel de beveiliging te verbeteren. Hij gebruikt hiervoor dezelfde middelen en technieken als een kwaadwillige hacker. Die laatste zal echter inbreken om schade aan te richten (bv. misbruik van gestolen gegevens).


Externe harde schijf


Harde schijf die niet geïntegreerd is in de computer, maar er van buitenaf (extern) mee wordt verbonden via USB, een computernetwerk of een ander type verbinding.

 

 Terug naar begin

 

FDM

 

De meest gebruikte 3D-afdruktechniek, waarbij laag na laag materiaal aan elkaar wordt gesmolten. Ze verschilt van andere, meer complexe technieken zoals SLS (laser sintering) of Polyjet (projectie van druppels materiaal).

Firewall

 

Netwerkbeveiligingssysteem dat het inkomende en uitgaande netwerkverkeer controleert op basis van een reeks vooraf gedefinieerde regels om zo onbekende of ongewenste verbindingen te herkennen en blokkeren. Firewalls bestaan er zowel in software- als hardware- (toestel) vorm.

Firmware


Type software dat speciaal voor een stuk hardware (een apparaat) is gemaakt. Firmware is bv. aanwezig in routers, fotocamera’s of printers, maar ook meer en meer in huishoudelijke toestellen zoals wasmachines of koelkasten.

Formatteren

 

Dit betekent dat je alle data wist en het interne bestandssysteem van een drager (harde schijf, USB …) opnieuw instelt naar een bepaald formaat, zoals FAT32, NTFS, HFS+ e.a. Het bestandsformaat van de drager bepaalt hoe individuele bits worden opgeslagen.

Frequentieband

 

De “weg” waarlangs wifisignalen verstuurd worden, bv. vanaf een router. Veel toestellen zijn vandaag “dual band”, wat betekent dat ze zowel via de 2,4 GHz- als de 5 GHz-band werken.

Full HD

 

De meest gangbare resolutie van tv’s en projectoren vandaag. Resolutie wordt in pixels uitgedrukt. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld. Bij Full HD bedraagt ze 1920 x 1080 pixels.

 

Terug naar begin

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies