Dossier

Digitale woordenlijst

19 april 2021
Woordenlijst Test Connect

Verdwaald in de jungle van digitale termen? Test Connect biedt een verklarende woordenlijst van de voornaamste technische termen uit het magazine. Kies een letter en klik op het woord in kwestie om de definitie te lezen. Klik daarna op "Terug naar begin" om een andere term te kiezen.

N O P

 

N

 

O

 

P

 

 

NAS


Kort voor "Network Attached Storage". Elk opslagtoestel dat met een netwerk kan worden verbonden. Een eenvoudige NAS kan je gebruiken voor back-ups of je eigen cloud. Op krachtigere modellen kun je onder andere mail- en webservers draaien.

 

NFC


Staat voor Near Field Communication. Communicatietechnologie op zeer korte afstand die onder meer wordt gebruikt voor contactloos betalen.

 

Terug naar begin

Opdrachtprompt


Programma met een vrij basic uiterlijk dat computercommando's interpreteert. Die commando's zijn woorden of zinnen met een bepaalde syntaxis die orders vormen voor door de computer uit te voeren acties. Sommige van die acties zijn ontoegankelijk via de grafische interface van het besturingssysteem.


Open data

 

Gegevens waartoe de toegang volledig openbaar en vrij van rechten is, evenals de exploitatie en het hergebruik ervan.

 

Open source

 

Een computerprogramma waarvan de broncode "open" is, valt onder de noemer "open source" (open bron), d.w.z. dat de code publiekelijk wordt verspreid zodat iedereen ze kan lezen, wijzigen of verdelen. Het bekendste voorbeeld is Linux, waarop veel besturingssystemen zijn gebaseerd. De softwarelicentie is gratis, niet noodzakelijk het programma zelf. 

Terug naar begin

Pack

Gecomprimeerd bestand dat verschillende inhouden van dezelfde aard samenbrengt met als doel de functionaliteit of het uiterlijk van een softwareprogramma te verbeteren.

 

Pdf


Door Adobe ontwikkeld formaat (Portable Document Format) voor het uitwisselen van bestanden. Lettertype, afbeeldingen en lay-out van het oorspronkelijke document blijven behouden, ongeacht het programma waarmee het werd gemaakt.

 

Phishing


Poging om mensen te misleiden en vertrouwelijke informatie, zoals bankcodes en wachtwoorden, te bemachtigen. Meestal wordt gebruikgemaakt van echt uitziende e-mails of berichten in combinatie met een link naar valse websites. Als je daarop persoonlijke gegevens invoert, dan kunnen de fraudeurs er misbruik van maken.

 

Pincode


Afkorting van "Personal Identification Number", persoonlijk identificatienummer. Deze vertrouwelijke code bestaat uit minimaal vier cijfers en wordt gebruikt om de toegang tot een account, sessie of chipkaart (zoals een simkaart) te beveiligen.

 

Pixel

 
Het kleinste deeltje waaruit een beeld bestaat. Hoe meer pixels, hoe meer detail en hoe scherper het beeld. Een menselijk oog kan ongeveer 6 miljoen pixels scherp zien. Een resolutie van 1920 x 1080 betekent dat het beeld horizontaal 1920 pixels en verticaal 1080 pixels bevat.

 

Plug-in

 
Een op zichzelf staande uitbreiding van de functies van een ander programma. Bv. bij een internetbrowser zorgen de plug-ins Flash en Java ervoor dat de browser bepaalde inhoud kan weergeven.

 

Pop-up

 

Venster dat bijvoorbeeld in je browser verschijnt zonder dat je hierom hebt gevraagd. Meestal bevat het een reclameboodschap of malware. Het is afgeraden om erop te klikken.

 

Port

 
Software die wordt “overgedragen” naar een andere computeromgeving (bv. ander besturingssysteem) dan diegene waarvoor het oorspronkelijk is gemaakt. Doorgaans is de gebruikersinterface van een port weinig geoptimaliseerd voor het nieuwe platform.

 

Powerbank


Een draagbare reservebatterij met één of meerdere USB-aansluitingen, waarmee je bv. een smartphone kan opladen.

 

Power over Ethernet (PoE)

 

Standaard waarbij zowel stroom als data over een ethernetkabel worden geleverd. Vaak gebruikt bij access points en IP-camera’s. Heeft als voordeel dat je slechts één kabel in plaats van twee met het toestel moet verbinden, omdat de voedingskabel overbodig wordt.

 

Processor

 

Het "brein" van een computer dat de snelheid van de gegevensverwerking bepaalt. Pc’s uit het topgamma zijn uitgerust met complexe processoren die meerdere "cores" bevatten, een prestatiemaatstaf die intensieve gebruikers aanspreekt.

 

Protocol

 

Reeks regels die de uitwisseling van gegevens in goede banen leiden. Het doel van een protocol is bij te dragen aan de goede werking van een algemene entiteit, bijvoorbeeld een netwerk. Communicatieprotocollen (TCP/IP, http …) komen het meest voor, maar er zijn bijvoorbeeld ook beveiligingsprotocollen.

 

Proxy

 

De verbinding tussen een computer of ander met internet verbonden toestel en een website kan omgeleid worden via een proxy of proxyserver. Vaak gebruikt door mensen die een voor hen geblokkeerde website willen bezoeken. Ook hackers kunnen zelf een proxy opzetten om alle internetverkeer van een toestel naar zichzelf om te leiden.

 

PUP

 

Afkorting van "Potentially Unwanted Program", wat potentieel ongewenst programma betekent. Beveiligingsoplossingen gebruiken deze term om bepaaldeprogramma's te kwalificeren als software die vergezeld kan gaan van onnodige extensies of advertenties, de computer kan vertragen met achtergrondtaken, privégegevens kan verzamelen enzovoort.

 

Pushmelding

 

Kort bericht dat apps of diensten rechtstreeks op het scherm van je computer, smartphone of tablet tonen. Ze worden onder meer gebruikt om actuele informatie te sturen zoals "breaking nieuws" of een nieuwe e-mail. De gebruiker heeft de keuze om dergelijke meldingen toe te staan of te weigeren.

 

Terug naar begin

 

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies