Dossier

Digitale woordenlijst

19 april 2021
Woordenlijst Test Connect

Verdwaald in de jungle van digitale termen? Test Connect biedt een verklarende woordenlijst van de voornaamste technische termen uit het magazine. Kies een letter en klik op het woord in kwestie om de definitie te lezen. Klik daarna op "Terug naar begin" om een andere term te kiezen.

Q R S

 

Q

 

R

 

S

 

 

Qi-standaard

 

De open standaard voor het draadloos opladen van je smartphone. Bij draadloos laden wordt stroom overgedragen via elektromagnetische inductie, over een afstand van maximaal 4 cm tussen laadstation en een compatibele smartphone.

 

QR-code

 
Vierkante barcode die bestaat uit zwarte pixels op een witte achtergrond. Opgeslagen gegevens worden zo meteen herkend door een app op tablet of smartphone. Als je de code scant met de camera van je apparaat krijg je automatisch een site, video, gps-coördinaten enzovoort te zien.

 

Quadband


Verwijst naar een mobiele telefoon die vier verschillende frequenties (850, 900, 1 800 en 1 900 Megahertz) kan ontvangen. Quadband-telefoons bieden als voordeel dat je op bijna alle plaatsen in de wereld kan bellen en een goede geluidskwaliteit hebt.

 

Terug naar begin

 

RAM

 

Random Access Memory, ook bekend als het werkgeheugen. Staat in verbinding met de processor van je computer of mobiele toestel en stockeert de toepassingen die in uitvoering zijn. Het is belangrijk voor de performantie van je toestel (d.i. tegelijkertijd apps of programma’s op een vlotte manier laten werken).

 

Ransomware

 
Computervirus dat de bestanden van diens gebruiker(s) en alle met de computer verbonden harde schijven en cloud-accounts versleutelt. De cybercrimineel vraagt daarna losgeld om ze terug vrij te geven.

 

Roaming


De mogelijkheid om te bellen, sms’en en surfen in het buitenland. Bij roaming maak je gebruik van het netwerk van een buitenlandse provider.

 

Rooting

 

Procedure waarmee je systeemtoegang tot je Android-toestel kan verkrijgen, vergelijkbaar met administrator-rechten op een Windows-computer. Je omzeilt ermee de beperkingen die het besturingssysteem jou oplegt en krijgt bv. meer personalisatie- en back-upmogelijkheden. Houdt echter ook risico’s in: je toestel is vatbaarder voor malware-aanvallen en meestal verlies je de garantie op je toestel.

 

Terug naar begin 

 

SATA

 

Communicatiestandaard in de informatica die het mogelijk maakt om een moederbord te verbinden met compatibele randapparatuur (bv. een harde schijf of dvd-lezer).

 

Schrijfsnelheid

 

De snelheid waarmee bestanden naar een opslagmedium kunnen worden gekopieerd, bv. vanaf je pc naar een externe harde schijf.

 

Server 

 

Computer die diensten (webtoegang, e-mail, e-commerce, gegevensopslag ...) aanbiedt aan klanten (je smartphone, computer ...). Een server is constant actief om te reageren op verzoeken van klanten. Alle informatie die je zoekt en ontvangt via het internet wordt verzonden via een server. Wanneer een groot aantal servers op één locatie worden gecombineerd, worden ze een datacenter (zoals Google in Wallonië).

 

Simkaart


Chipkaartje in je mobiele telefoon waaraan je telefoonnummer is gekoppeld en waarmee de provider je herkent. Afhankelijk van het toestel wordt één van de volgende drie formaten gebruikt: standaard/mini (gewone gsm), micro (de meeste Android- en Windows- smartphones) of nano (de meeste iPhones en duurdere Android-toestellen).

 

Smart TV


Televisietoestel dat naast de gewone tv-functies ook intelligente (interactieve) toepassingen kan uitvoeren dankzij een verbinding met het internet. Voorbeelden van toepassingen zijn een webbrowser of Netflix.

 

SMB

Kort voor "Server Message Block". Een protocol dat vaak wordt gebruikt om via je (Windows-)computer verbinding met een NAS te maken en bestanden uit te wisselen. Ook gedeelde printers of mediaspelers in je thuisnetwerk kan je via dit protocol vanuit Windows benaderen.

 

Snelkoppeling

 

Pictogram dat bijvoorbeeld op het bureaublad van je computer of in je webbrowser staat en waarmee je snel een programma, bestand of functie kunt openen. Hiervoor moet je gewoon op het pictogram klikken.

 

Sneltoets

 

Combinatie van toetsen die je tegelijkertijd ingedrukt houdt op je toetsenbord, bijvoorbeeld Ctrl + C om tekst te kopiëren. Zo kun je meteen een functie activeren zonder een menu te moeten openen of de muis te gebruiken.

 

Softwarelaag

 

Alle visuele en functionele wijzigingen die een smartphonefabrikant heeft aangebracht aan het besturingssysteem Android. Een Android-versie zonder softwarelaag ("overlay" in het Engels) wordt stock Android genoemd.

 

Softwarelicentie

 

Een contract waarin de eigenaar van het auteursrecht op een programma de voorwaarden vastlegt om zijn programma te mogen gebruiken, verspreiden of wijzigen.

 

Spam


Ongewenste e-mail die meestal naar een groot aantal willekeurige e-mailadressen wordt verstuurd en vaak reclame of twijfelachtige inhoud bevat.

 

Spamfilter

 

Functie in je mailbox die automatisch ongewenste berichten filtert en in een aparte map zet.

 

Spoofing

 

Een valse identiteit aannemen. Bekend voorbeeld: het in een e-mail tonen van een vals afzendadres. Zo zijn internetcriminelen in staat om je een e-mail te sturen met je eigen e-mailadres als afzender.

 

Spotlight


Zoekmotor die geïntegreerd is in de besturingssystemen van Apple (MacOS, iOS en WatchOS).

 

Spyware


Spionagesoftware die stiekem registreert wat je doet op je pc, bv. je surfgedrag. Een voorbeeld van spyware is een keylogger: een programma (of stuk hardware) dat je toetsaanslagen of muisbewegingen registreert en zo vertrouwelijke info probeert te stelen.

 

SSD


Solid State Drive. Harde schijf die gegevens bewaart op verschillende snelle geheugenchips, in plaats van op een draaiende schijf. Daardoor is een SSD veel sneller, schokbestendig en verbruikt ze ook minder energie dan een klassieke harde schijf (HDD).

 

SSID


De "Service Set Identifier" is de naam van een wifinetwerk (bv. Telenet-2A000). Dit kan twee namen hebben als de router op twee verschillende frequenties uitzendt (meestal 2.4 GHz of 5.0 GHz).

 

STL

 

Afkorting van stereolithografie. Het meest gebruikte bestandsformaat bij 3D-printen. Een STL-bestand bevat het geometrische model van het in 3D te printen voorwerp.

 

Streamen


Proces waarbij je muziek of video's op het internet kunt beluisteren of bekijken, zonder dat je ze eerst volledig moet ophalen en opslaan op je harde schijf, wat wel het geval is bij downloaden. Streaming wordt ook gebruikt om media draadloos te versturen van je smartphone of tablet naar een luidspreker, tv of hifi-installatie.

 

Stylus


Soort pen waarmee je je tablet of smartphone kan bedienen in de plaats van met je vingertoppen.

 

Synchronisatie


Proces waardoor op alle aangesloten apparaten altijd de laatste versie van een bestand staat. Als je op één van de apparaten een bestand aanpast, toevoegt of verwijdert, zal die wijziging op alle andere apparaten gebeuren.

 

Systeemback-up

 

Back-up van alle systeembestanden, waaronder je besturingssysteem en programma’s. Bij ernstige problemen keer je door de back-up terug te zetten meteen terug naar de exacte toestand van je computer op het ogenblik waarop je de back-up had gemaakt.

 

Systeembestand

 

Elk bestand dat deel uitmaakt van een besturingssysteem en dus zorgt voor de werking van je toestel (computer, tablet, smartphone …). Problemen met een systeembestand betekenen vrijwel steeds ook problemen met de werking van je toestel.

 

Terug naar begin

 
Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies