Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Hoe wij testen

Hoe testen wij jonge kaas?

27 september 2021

Een plakje jonge kaas op je boterham is een klassieker voor in de lunchtrommel en een cruciaal onderdeel van je croque monsieur. Maar welke jonge kaas is de beste? Lees hier over hoe wij verschillende soorten kaas testen en de beste selecteerden. 

Verontreinigende stoffen

Soms wordt natriumnitraat (E251) of kaliumnitraat (E252) aan kaas toegevoegd om de kaas langer houdbaar te maken. Nitraatzouten remmen de groei van de bacterie Clostridium botulinum die toxinen produceert die botulisme kunnen veroorzaken. 

Nitraten kunnen echter veranderen in nitrieten en nitrosaminen, en deze zijn (waarschijnlijk) kankerverwekkend. Voor meer uitleg over dit onderwerp bekijk je ons dossier Nitraten & Nitrieten: vrienden of vijanden van onze gezondheid?

Om die reden bestaat in Europa een aanbevolen dagelijkse inname (ADI) voor nitraten en een maximum hoeveelheid nitraat (in de vorm van additieven) die gebruikt mag worden voor het maken van kaas. Dat houdt in 150 mg/kg in melk of een gelijkwaardig niveau als de nitraten worden toegevoegd na verwijdering van de wei en toevoeging van water.

De toevoeging van nitrieten (E249-E250) in kaas is niet toegestaan. 

Wij analyseerden het nitriet- en nitraatgehalte in de 33 kazen. Geen van de geteste producten bevatte nitriet.

De 27 producten die vrij van nitraat waren (of een verwaarloosbare hoeveelheid bevatten - minder dan of gelijk aan 3 mg/kg) scoorden hoog op dit criterium. De 3 producten met een kleine hoeveelheid (minder dan of gelijk aan 15 mg/kg) scoorden goed. Slechts drie producten bevatten hogere hoeveelheden (tot 50 mg/kg).