Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Hoe wij testen

Hoe testen wij jonge kaas?

27 september 2021

Een plakje jonge kaas op je boterham is een klassieker voor in de lunchtrommel en een cruciaal onderdeel van je croque monsieur. Maar welke jonge kaas is de beste? Lees hier over hoe wij verschillende soorten kaas testen en de beste selecteerden. 

Microbiologie

De kazen werden geanalyseerd in het midden van hun houdbaarheidstermijn. Het was niet mogelijk deze analyses op de vervaldatum uit te voeren, aangezien sommige kazen tot 3 maanden na aankoop kunnen worden bewaard. Daarom hebben wij zowel met een zekere tolerantie als met grenswaarden rekening gehouden.

De volgende parameters werden in aanmerking genomen

  • Bewaringsindicatoren (schimmels)
  • Hygiëne-indicatoren (E. coli, Staph. Aureus, Listeria ssp)
  • Voedselveiligheidsindicatoren (Listeria monocytogenes, Bacillus Cereus)

Voor de evaluatie van deze indicatoren hebben wij ons gehouden aan de geldende wetgeving en aan de criteria in de Microbiologische richtlijnen voor gerijpte harde kazen van M. Uyttendaele. 

Alle geteste kazen scoorden zeer goed voor schimmels. 

Slechts één product bevatte Staph Aureus, maar op een aanvaardbaar niveau (Albert Heijn's Bio Goudse Jong) en daarom kreeg het een bevredigende score.

Geen van de kazen bevatte E.coli, Listeria species, Listeria monocytogenes of Bacillus Cereus.