Hoe wij testen

Hoe testen wij jonge kaas?

27 september 2021

Een plakje jonge kaas op je boterham is een klassieker voor in de lunchtrommel en een cruciaal onderdeel van je croque monsieur. Maar welke jonge kaas is de beste? Lees hier over hoe wij verschillende soorten kaas testen en de beste selecteerden. 

Smaak

De smaaktest werd toevertrouwd aan een panel van vijf experten. Zij namen deel aan een blinde test, waarbij zij alleen wisten dat het om jonge kazen ging.

De kazen werden beoordeeld op vier criteria: algemene smaak, mondgevoel, zoutheid en intensiteit van de smaak. Van de totale score ging 70% van de score naar de smaak, 20% aan mondgevoel en 5% aan smaakintensiteit en zoutheid.

In totaal scoorden 24 producten goed, 8 producten gemiddeld en 1 product bevredigend. Geen enkele van de producten scoorde zeer goed voor alle criteria. 
Wat de smaak zelf betreft, scoorden 6 producten zeer goed (Gouda Light ´Oudendijk van Delhaize, Gouda Holland jong van Cora, Gouda jong van Páturages (Intermarché), Gouda 'Oudendijk van Delhaize, Goudse jonge 48+ van Albert Heijn en Gouda Holland jong van Carrefour). 22 producten scoorden goed, 4 producten scoorden gemiddeld en 1 product scoorde slecht (Bio Maasdam - Milbona van Lidl). 

Onze deskundigen vonden overigens geen significant verschil tussen volle en light kazen wat betreft smaak, mondgevoel, intensiteit en zoutheid. 

Er was ook geen groot verschil tussen de biologische en de niet-biologische kazen. 

De Goudse kazen scoorden daarentegen iets beter op smaak dan de jonge kazen die niet tot de Goudse familie behoorden.