Nieuws

Wat is de beste crème in de supermarkt?

Crème wordt bereid met volle melk, eieren en/of room. Het dessert bevat vaak te veel suiker en verzadigde vetten om als gezond beschouwd te worden. De potjes die in de supermarkt verkocht worden, bevatten ook vaak ultrabewerkte ingrediënten. Gelukkig zijn sommige gezonder dan andere. We geven hun namen in dit artikel.

06 mei 2025

Wat is het verschil tussen een crème en een yoghurt?

Dessertcrème wordt bereid met melk, suiker, een verdikkingsmiddel (zoals maïszetmeel) en soms eieren. Aan dit mengsel wordt een smaak toegevoegd (chocolade, vanille, of karamel). Vanwege de samenstelling is de crème erg zoet, zoals veel desserts tegenwoordig. De crèmes die we getest hebben bevatten gemiddeld 17,1 g suiker per 100 g.

Hoewel ze melk bevatten, bevinden crèmes zich in de rode zone van de voedingsdriehoek en moet je ze dus met mate consumeren.

Yoghurt daarentegen, ook op basis van melk, kan volledig zonder toegevoegde suikers zijn wanneer je kiest voor een naturel variant. In dat geval bevat het dessert enkel lactose, de natuurlijke suiker die van nature in melk aanwezig is.

Crème bevat ook meer vet dan yoghurt: gemiddeld bevat een crème 11,5 g vet (waarvan 7,3 g verzadigd vet) per 100 g. Dat is 3,5 keer vetter dan 100 g volle yoghurt en 11,5 keer vetter dan magere yoghurt. Terug naar boven

Maakt crème dik?

Dessertcrème op zich zal je niet doen aankomen. Het draait om de balans tussen wat je eet en wat je aan energie verbruikt op lange termijn.

Als je af en toe een dessertcrème eet, maar meestal een evenwichtige voeding hebt en je calorische inname in lijn is met je energiebehoeften, zal je geen gewicht aankomen. Als je daarentegen regelmatig meer calorieën consumeert dan je lichaam nodig heeft (ongeacht het soort voedsel), zal het overschot als vet worden opgeslagen.

Wat echt belangrijk is, zijn je algehele eetgewoonten en levensstijl op lange termijn. Crème (net als andere zoete desserts) bevindt zich bovenaan de voedselpiramide, wat betekent dat je het met mate en af en toe mag consumeren.

Terug naar boven

Welke crèmes hebben we geëvalueerd?

We hebben 24 dessertcrèmes geanalyseerd. Bij deze 24 producten vinden we crème brûlée, eiercrème, panna cotta en île flottante. De smaken zijn gevarieerd: vanille, chocolade, karamel, koffie, en zelfs rood fruit.

Sommige producten zijn van internationale merken (Bonne Maman, Rians, Nestlé, La Laitière, Grandeur Nature), andere van huismerken (Intermarché, Colruyt, Albert Heijn, Delhaize, Jumbo). Terug naar boven

Welke criteria hebben we geanalyseerd?

Voor elke crème hebben we rekening gehouden met de:

  • Nutri-Score,
  • voedingswaarden per portie,
  • portiegrootte in grammen,
  • additieven en hun veiligheid,
  • ultrabewerkte ingrediënten,
  • aanwezigheid (of afwezigheid) van zoetstoffen.


Op basis van deze criteria hebben we een gezondheidsscore voor elke crème berekend.

Niet alle crèmes zijn ultrabewerkt (maar sommige wel!)

Van de 24 geanalyseerde crèmes bevatten er 3 geen additieven en geen ultrabewerkte ingrediënten. Dit zijn:

Dit heeft een positieve invloed op hun gezondheidsscore. Dit maakt ze echter niet noodzakelijk gezonde producten, want de voedingswaarden kunnen nog steeds producten onthullen die te vet of te zoet zijn. Wil je de beste crèmes uit onze test weten? Bekijk onze vergelijker van melkdesserts.

Terwijl sommige crèmes opvallen door hun (lage) mate van bewerking, zijn andere juist sterk bewerkt. In ons panel bevatten 2 panna cotta te veel additieven en ultrabewerkte ingrediënten voor een product dat eigenlijk maar 4 of 5 basisingrediënten zou moeten bevatten...

 

Terug naar boven

De beste crème uit onze test

Er is een crème die eindigt met een gezondheidsscore van meer dan 60, wat het een "goede keuze" maakt. Wil je weten welke? We geven de naam hier.

 

De beste crème uit onze test

Terug naar boven

De 3 slechtste crèmes uit onze test

8 crèmes eindigen met een gezondheidsscore van minder dan 40, wat ze tot minder goede keuzes voor je gezondheid maakt. Hier lichten we de 3 slechtste uit de test. Wil je weten welke crème je beter kunt vermijden in de winkel? Raadpleeg dan onze vergelijker.

De Bonta Divina karamel panna cotta, de Delhaize framboos panna cotta, en de romige vanille en speculoos van Rians eindigen als laatste in onze ranglijst. Elk van deze producten bevat zowel additieven als ultrabewerkte ingrediënten. Wat de voedingswaarden betreft, is het ook niet beter: ze hebben allemaal een Nutri-Score D.

Terug naar boven

Conclusie: dessertcrèmes zijn er in goede en minder goede varianten

Je kunt correct crèmes vinden wat betreft hun samenstelling, maar we kunnen er niet omheen dat dit type dessert over het algemeen nog steeds vrij vet en suikerhoudend is.

Het is zeker niet nodig om ze volledig uit je voeding te schrappen, maar het is beter om deze lekkernijen met mate te consumeren. Controleer altijd de ingrediëntenlijst (hoe korter, hoe beter!) en kies voor kleinere porties.

Terug naar boven

Aanbevolen voor jou