Is een melkdessert gezonder dan een gebakje?


Tijdens het boodschappen doen, laten we ons soms verleiden tot de aankoop van een dessertje of vieruurtje. Dan volgt er een moeilijke keuze: een melkdessert of een gebakje? Welke van de twee bevat de minste calorieën? Wat is het best voor mijn gezondheid? Onze voedingsdeskundige geeft uitleg.
Wat zijn de verschillen tussen een melkdessert en een gebakje?
Door hun uiterlijk en samenstelling verschilt een melkdessert van een gebakje.
Wat is een melkdessert?
Een melkdessert is een product dat gemaakt is op basis van minstens één zuivelproduct, zoals melk, room of kaas, en dat in verschillende vormen voorkomt. Ze kunnen uiteenlopende smaken hebben en hebben meestal een vrij romige textuur.
In een recente test hebben we meer dan 170 melkdesserts geanalyseerd. Daarbij zaten onder andere tiramisu, rijstpap, dessertmousse, pudding en crème.
Zoek je het beste melkdessert?
Toch verandert de markt: tegenwoordig vind je steeds meer desserts waarin melk is vervangen door plantaardige producten, zoals soja. Daarnaast komen er ook steeds vaker eiwitrijke varianten op de markt.
Wat is een gebakje?
Het aanbod aan gebakjes is minstens even gevarieerd als dat van melkdesserts: chocoladetaart en varianten (brownies, moelleux, …), chocolade-eclair, rijstvlaai, Berlijnse bol, appeltaartjes, … De ingrediënten verschillen van het ene gebakje tot het andere. Sommige gebakjes kunnen ook room, melk of eieren bevatten.
Nutritionele verschillen en gelijkenissen
Het is moeilijk om algemene uitspraken te doen over beide categorieën. Sommige melkdesserts zijn gezonder dan andere, en hetzelfde geldt voor gebakjes. Om te weten wat het beste is voor je gezondheid, kijk je dus best per product naar de samenstelling en de voedingswaarden. Alleen zo kan je goed inschatten hoeveel calorieën het bevat en wat de impact is op je voeding.
De verschillende soorten gebakjes en hun samenstelling
We hebben de voedingswaarden geanalyseerd van een aantal populaire gebakjes. Let op: het gaat hier telkens om gemiddelden, die kunnen variëren naargelang verschillende factoren (zoals het gewicht, het recept van de bakker, …).
De chocolade-eclair
Per portie scoort de eclair gemiddeld het slechtst. Hij bevat namelijk de meeste calorieën, suikers én verzadigde vetten per portie.
Matontaart, rijstvlaai en frangipanetaart
Ook matontaart, rijstvlaai en frangipanetaart bevatten per portie veel calorieën en suikers. Matontaart en frangipanetaart bevatten zelfs meer verzadigde vetten dan chocolademousse.
Op het vlak van verzadigde vetten doet rijstvlaai het daarentegen iets beter — net zoals de eclair of de tiramisu, afhankelijk van het recept.
Klassieke cake
Een plakje cake van 30 gram is al een betere keuze.
Terug naar bovenDe verschillende soorten melkdesserts en hun samenstelling
In deze vergelijkende tabel van melkdesserts uit de supermarkt zie je dat tiramisu en dessertmousse gemiddeld minder goede keuzes zijn, terwijl rijstpap over het algemeen net iets gezonder is.
Toch mag je je niet vergissen: rijstpap, net als pudding, blijft een vetrijk en suikerrijk product. Je eet ze dus best met mate en bij voorkeur af en toe. Ze kunnen perfect passen binnen een evenwichtige voeding, zolang je ze met mate consumeert.
Gaat het om industriële versies, dan kijk je best even naar de ingrediëntenlijst. Hoe korter die is, hoe beter (in de meeste gevallen) het product. Je kunt ook onze melkdessertvergelijker raadplegen om zeker te zijn dat je een goede keuze maakt.
Gezondere alternatieven voor melkdesserts en gebakjes
Er zijn talloze alternatieven die je een gezondere zoete pauze kunnen bieden dan desserts die rijk zijn aan vet en suiker, zoals industriële melkdesserts en gebakjes.
Vers fruit en yoghurt
Met een yoghurt met frambozen, aardbeien of banaan, bijvoorbeeld, krijg je zowel de zoete smaak die je zoekt na een maaltijd of vieruurtje, als interessante voedingsstoffen. Kies bijvoorbeeld voor magere Griekse yoghurt of skyr, en voeg je favoriete fruit toe: vers, bevroren (in de zomer) of gekookt (in de winter) met specerijen (zoals kaneel) of kruiden zoals munt.
Zo maak je van iets eenvoudigs een heerlijk dessert. Je krijgt minder slechte vetten, weinig suiker en veel vezels binnen. Je zult je ook meer verzadigd voelen dan na een simpele crème of een chocolade-eclair.
Zelfgemaakte chocolademousse
Je hebt echt zin in chocolade? Dan kun je jezelf trakteren op een zelfgemaakte chocolademousse, gemaakt met slechts twee ingrediënten: 70% pure chocolade en eieren. Minder suiker, maar nog steeds net zo lekker. Ook hier geldt: met mate genieten, want zelfs zelfgemaakt bevat chocolademousse meer suiker en vetten dan een simpele yoghurt met fruit.
Ons recept van gezonde chocolademousse
Terug naar boven