Hoe kies je het juiste melkdessert?
Vanille- en chocoladepudding, chocolademousse, panna cotta, maar ook tiramisu en rijstpap: het zijn praktische en kant-en-klare desserts die je in de koelkast kunt bewaren en er eentje eten wanneer je zin hebt. Maar omdat dit industriële producten zijn, is het belangrijk om ze zorgvuldig te kiezen. Lees onze gids voor alle tips.
De verschillende soorten melkdesserts
Je hoeft maar naar de versafdeling van je supermarkt te kijken om te zien hoe groot de keuze is aan zuivelbereidingen als tussendoortje of dessert. Er is een enorme variëteit, van tiramisu tot pudding, met een even grote verscheidenheid aan smaken.
Ze verschillen ook qua samenstelling: naast de ‘klassieke’ desserts vind je er ook die verrijkt zijn met proteïne en plantaardige alternatieven bereid met soja.
We hebben verschillende supermarkten bezocht en 174 producten geanalyseerd op hun ingrediënten en voedingswaarden.
We verdeelden ze in 5 categorieën: pudding, rijstpap, tiramisu, mousse en crème.
Tiramisu
Het recept voor tiramisu is normaal vrij eenvoudig: koekjes van het boudoir-type, koude espresso, mascarpone, ei, suiker en alcohol (amaretto of marsala) en cacao. Maar wanneer ze in industriële versies worden verkocht, wijken tiramisu’s soms aanzienlijk af van het recept dat de Italianen zo dierbaar is. Dit bleek toen we de samenstelling van de industriële desserts in onze test nauwkeurig analyseerden.
Mousse (met chocolade, vruchten …)
Dessertmousse onderscheidt zich van andere melkdesserts door de luchtige textuur die wordt verkregen door er stijfgeklopt eiwit of slagroom, en soms beide, in te verwerken. Naast deze ingrediënten bevat de mousse ook suiker en een smaakstof zoals chocolade, koffie of fruit.
Crème
Deze categorie van melkdesserts omvat crèmes brulées, eiercrèmes, panna cotta en "îles flottantes". De basisingrediënten zijn melk, suiker, een verdikkingsmiddel zoals maïsmeel en soms eieren. Ook hier wordt een smaak zoals chocolade, vanille of karamel toegevoegd.
Pudding
Het recept voor pudding verschilt niet veel van dat voor een crème, behalve dan de aanwezigheid van eieren, die niet voorkomt in het beroemde Engelse dessert. Dit is de categorie waartoe onder andere de fameuze Danette behoort. In onze test analyseerden we meer dan 75 verschillende puddings, wat bewijst dat deze categorie heel vaak voorkomt in de supermarkt.
Rijstpap
Tot slot de laatste categorie die we in onze test hebben geanalyseerd: rijstpap. Een dessert gemaakt van rijst die heel langzaam wordt gekookt in gezoete, gearomatiseerde melk. Het is deze zachte bereidingswijze die het zijn romige consistentie geeft.
Eiwitrijke of plantaardige varianten
De meeste categorieën melkdesserts bieden tegenwoordig eiwitrijke of plantaardige varianten, bijvoorbeeld op basis van soja.
De fabrikanten van sommige eiwitrijke desserts proberen hun producten ‘gezonder’ te maken door magere of halfvolle melk of zoetstoffen te gebruiken om de hoeveelheid suiker te verminderen. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat:
- Niet iedereen eiwit verrijkte producten hoeft te consumeren. Alleen topsporters moeten hun eiwitinname verhogen om aan hun behoeften te voldoen.
- De WHO heeft aanbevolen om de consumptie van kunstmatige zoetstoffen te beperken, omdat ze een negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid.
- Hoewel deze producten minder calorieën bevatten, zijn het nog steeds desserts die je beter met mate eet.
- Deze producten hebben allemaal een lange lijst met additieven en ultrabewerkte ingrediënten.
Waar moet ik op letten als ik een melkdessert koop?
Het is niet makkelijk om je weg te vinden in de vele melkdesserts die verkrijgbaar zijn in de koeltoog. Naast persoonlijke voorkeuren zijn hier een paar tips om je te helpen een weloverwogen keuze te maken.
De voedingswaardetabel en de Nutri-Score
Productetiketten moeten verplicht een voedingswaardetabel bevatten. Deze toont de energiewaarde en het gehalte aan voedingsstoffen per 100 g product. Er zijn voedingsstoffen die beperkt moeten worden, zoals verzadigde vetten, suiker en zout, en andere die bevorderd moeten worden, zoals vezels en eiwitten. De Nutri-Score wordt berekend op basis van deze tabel.
Maar omdat de Nutri-Score helaas niet verplicht is, vermelden fabrikanten het niet altijd op de verpakking van producten. In dat geval kun je onze tool gebruiken om zelf de Nutri-Score voor jouw melkdessert te berekenen, rekening houdend met de nieuwe berekeningsmethode die sinds 2024 van kracht is.
Weet tot slot dat 12 van de 174 geanalyseerde melkdesserts een Nutri-Score A hadden dankzij de vervanging van suikers door zoetstoffen. Gezien de aanbevelingen van de WHO om zoetstoffen te beperken, moeten we oppassen dat we deze producten niet als gezonder beschouwen dan ze in werkelijkheid zijn.
De ingrediëntenlijst
De ingrediëntenlijst geeft veel informatie. Allereerst is het een goed idee om te letten op de plaats die elk ingrediënt inneemt in deze lijst: het ingrediënt dat in de grootste hoeveelheid aanwezig is, staat bovenaan; de andere volgen in aflopende volgorde.
Het is ook belangrijk om naar de soorten ingrediënten te kijken. Sommige producten bevatten glucosestroop, maltodextrine, additieven, smaakstoffen enzovoort. Deze geven een idee van hoe bewerkt de desserts in kwestie zijn. Over het algemeen geldt: hoe korter de ingrediëntenlijst en hoe herkenbaarder de stoffen, hoe beter.
In onze test van meer dan 170 melkdesserts hadden slechts 8 producten geen additieven of ultrabewerkte ingrediënten. Het bewijs dat fabrikanten nog veel ruimte voor verbetering hebben...
Portiegrootte
Melkdesserts worden vaak verkocht in porties. Het gewicht van de portie is daarom iets om rekening mee te houden. Als onderdeel van een gezond dieet telt ook de hoeveelheid. Het eten van 160 gram van een product is niet hetzelfde als het eten van 100 gram.
In het geval van desserts die in de rode zone (zoals desserts op basis van crème) of grijze zone (zoals rijstpap op pudding) van de voedingsdriehoek staan, is het altijd beter om voor kleinere porties te kiezen. In de winkel toonde onze laatste test aan dat porties - individueel of aanbevolen door fabrikanten - aanzienlijk kunnen variëren: de kleinste was 57 g, terwijl de grootste wel 200 gram bedroeg.
Wat zijn de alternatieven voor melkdesserts?
Het is heel goed mogelijk om een melkdessert te bereiden dat zowel gezond als lekker is.
Een gezonde tiramisu met plattekaas
Laten we het geval van tiramisu nemen: de traditionele versie bevat mascarpone, een ingrediënt dat zeer rijk is aan verzadigde vetzuren (slechte vetten), terwijl commerciële producten heel vaak vol zitten met additieven en ultrabewerkte ingrediënten, zoals we onlangs in onze test hebben benadrukt.
Je kunt echter nog steeds van dit Italiaanse dessert genieten als je de mascarpone vervangt door 0% verse kaas, die minder vet en meer eiwitten bevat, en als je de hoeveelheid suiker in de bereiding vermindert.
Tot slot kun je ook aardbeien toevoegen aan je zelfgemaakte tiramisu, die meer vitaminen, mineralen en vezels leveren en je verzadigingsgevoel verhogen.
Zelfgemaakte chocolademousse
In dit artikel geven we je een recept voor zelfgemaakte chocolademousse. Het bevat niet minder calorieën dan de meeste industriële versies, maar je weet wel precies wat erin zit. Je kunt er zeker van zijn dat je een product eet dat vrij is van additieven en ultrabewerkte ingrediënten, waardoor het een gezonder alternatief is voor industriële chocolademousse.
Griekse yoghurt of skyr
Het is ook een goed idee om een melkdessert vol suiker en verzadigde vetzuren in te ruilen voor Griekse yoghurt (mager of 0%) of skyr met toegevoegd fruit. Zo kun je genieten van een toetje aan het einde van een maaltijd of een tussendoortje zonder producten vol additieven en ultrabewerkte ingrediënten binnen te krijgen, zoals het geval is bij veel verkochte melkdesserts.