Wat is de meest ongezonde tiramisu uit de supermarkt?

Bij tijdsgebrek of uit gemak laten we ons soms verleiden door een kant-en-klare tiramisu uit de supermarkt. Maar zijn deze wel een goed alternatief voor een zelfgemaakte versie? Testaankoop analyseerde 11 tiramisu’s uit de supermarkt en deelt de resultaten met jou.

Waarin verschilt tiramisu uit de supermarkt van zelfgemaakte tiramisu?
De industriële versie van tiramisu wijkt vaak sterk af van het traditionele recept:
- De mascarpone, die in de originele bereiding onmisbaar is, wordt in de supermarktversie vaak gedeeltelijk vervangen door room, een goedkopere optie voor producenten.
- De kwaliteit van de alcohol varieert sterk. In plaats van puur marsala (Italiaanse versterkte wijn) wordt vaak een mengsel van marsala en andere alcohol gebruikt – waarbij de hoeveelheid echte marsala soms beperkt is, omdat deze duurder is.
- Sommige industriële tiramisu’s bevatten geen koekjes of opgeklopt eiwit. Om dit te compenseren worden dan verdikkingsmiddelen of gelatine toegevoegd.
- Over het algemeen hebben supermarkt-tiramisu’s een lange ingrediëntenlijst, met vaak additieven en ultrabewerkte bestanddelen.
Welke tiramisu's hebben we geëvalueerd?
We namen 11 tiramisu's uit de supermarkt onder de loep. De meeste zijn huismerken (Albert Heijn, Carrefour, Intermarché, Colruyt, Delhaize), en 2 zijn internationale merken (Bonta Divina en Rachelli).Sommige hebben originele smaken die afwijken van de klassieke tiramisu: zo bevat onze selectie onder andere een tiramisu met framboos en een met citroen. Terug naar boven
De beste tiramisu
Welke criteria hebben we geanalyseerd?
Voor elk van deze tiramisu's hebben we het volgende nagekeken:
- De Nutri-Score en de voedingswaarden per portie
- De ingrediëntenlijst, om de aanwezigheid van additieven, zoetstoffen en ultrabewerkte ingrediënten te controleren
- De portiegrootte van de tiramisu
Tiramisu is een dessert dat zowel vet als suiker bevat, en dus erg calorierijk is
We namen de 11 geteste tiramisu’s onder de loep en berekenden het gemiddelde van hun voedingswaarden. Daaruit blijkt dat industriële tiramisu gemiddeld veel vet, verzadigde vetzuren (de “slechte” vetten) en suiker bevat, wat het tot een erg calorierijk product maakt.
Vergeleken met de andere zuiveldesserts in onze test is tiramisu duidelijk het minst gezonde – of anders gezegd: het rijkste – dessert van de vijf. Het bevat meer vetten en koolhydraten, maar scoort minder goed op het vlak van eiwitten.
Geen enkele van de geteste tiramisu’s wist echt positief op te vallen: ze worden dan ook allemaal beschouwd als "minder goede keuze" door Testaankoop.
Tiramisu’s uit de supermarkt zijn geen goede keuze
Onze analyse toonde aan dat alle 11 geteste tiramisu’s additieven en ultrabewerkte ingrediënten bevatten. Eén product sprong er bijzonder negatief uit: de tiramisu met speculaas van Carrefour bevatte maar liefst 8 additieven en 7 ultrabewerkte ingrediënten. Met een score van 24 op 100 is dit bovendien de slechtste tiramisu uit onze test.
De beste tiramisu uit de supermarkt
Of beter gezegd, de minst slechte... Zoals hierboven uitgelegd, steken industriële tiramisu’s schraal af in de lange lijst van geanalyseerde melkdesserts.
De vegan tiramisu (en dus zonder lactose) verkocht door Albert Heijn is de minst slechte keuze. Hij behaalt een score van 39/100 en wordt dus nog steeds geclassificeerd als een "minder goede keuze". De portiegrootte is correct, aangezien hij wordt verkocht in een pot van 95 gram. Het voordeel is dat hij geschikt is voor vegetariërs en mensen die lactose-intolerant zijn, maar aan de andere kant bevat hij 6 additieven en 9 ultrabewerkte ingrediënten, wat niet niks is... Zijn nieuwe Nutri-Score is D.
De resultaten van 11 geteste tiramisu's
Terug naar bovenConclusie: kies voor huisgemaakte tiramisu
Onze analyse van 11 industriële tiramisu’s heeft het ongezonde aspect van deze producten aangetoond. Veel ingrediënten die ultrabewerkt zijn, additieven, en bovendien veel calorieën.
Bovendien, naar onze bescheiden mening, zijn de commerciële versies minder smakelijk dan een echte Italiaanse tiramisu, wat deels te wijten is aan het slechte alcoholgebruik in de industriële tiramisu’s. Kortom, voor tiramisu, is zelfgemaakt het beste!
Terug naar boven