Nieuws

Wat zijn de slechtste en beste puddings uit de supermarkt?

Pudding is er in vele varianten (klassiek, proteïne of plantaardig). Zijn sommige gezonder dan andere? Zijn proteïne- of plantaardige versies een betere keuze? We onderzochten dit aan de hand van onze analyse van 77 puddings.

05 mei 2025
chocolade pudding in een potje

Word ik zwaarder van pudding?

Pudding bevindt zich, net zoals rijstpap, in de grijze zone van de voedingsdriehoek: het moet met mate – in kleine porties – en af en toe worden gegeten.

Het kan echter niet vaak genoeg herhaald worden: geen enkel voedingsmiddel zorgt ervoor dat je aankomt, zelfs niet als het heel vet of heel zoet is. Wat ervoor zorgt dat je aankomt, is wanneer je energie-inname groter is dan je energieverbruik. Met andere woorden, als je meer eet dan je lichaam elke dag verbrandt om te functioneren.

Het eten van pudding is dus helemaal niet problematisch als je ook evenwichtig eet en een actieve levensstijl hebt.

Terug naar boven

Welke puddings hebben we onderzocht?

Van de 174 melkdesserts in onze test waren er 77 pudding. Ze werden allemaal gekocht bij Delhaize, Carrefour, Colruyt, Albert Heijn, Intermarché, Lidl, Aldi, Bio-Planet en Jumbo.

Tot deze categorie behoren de bekende Danette (Danone) en haar distributeursversies, maar ook eiwitrijke, vetarme, lactosevrije en plantaardige versies. Tot slot zijn er ook producten die specifiek gericht zijn op kinderen, zoals Nesquik Petit pudding (Nestlé) en Paula pudding (Dr Oetker).

Terug naar boven

De beste melkdesserts

Wat waren onze testcriteria?

Om de gezondheidsscore van de geteste producten te berekenen, hebben we rekening gehouden met:

  • de nieuwe Nutri-Score
  • de bewerkingsgraad
  • het aantal en de veiligheid van additieven
  • de aanwezigheid van zoetstoffen, die niet zijn opgenomen in de methode die wordt gebruikt om de Nutri-Score te berekenen, ook al moeten ze in beperkte mate worden geconsumeerd
  • de portiegrootte, aangezien deze sterk varieert van dessert tot dessert
  • de voedingswaarde

Zo berekenen we de gezondheidsscore

Pudding zit boordevol additieven en ultrabewerkte ingrediënten

Van de 77 geanalyseerde puddings was er niet één (!) vrij van additieven en/of ultrabewerkte ingrediënten. Met bovenaan de lijst de Paturette Chocolat Croc Color pudding van het merk Pâturages (Intermarché). Het bevat 8 additieven en 9 ultrabewerkte ingrediënten. Dit is een van de redenen waarom geen van de puddings in onze test een label kregen.

Eiwitrijke pudding scoort niet beter dan andere

In deze test ontdekten we dat veel fabrikanten meeliften op de golf van “healthywashing”. Ze proberen consumenten te laten geloven dat het eten van een pudding met meer eiwitten dan traditionele pudding beter is voor hun gezondheid.

In de praktijk is dit niet het geval. Hoewel het product interessanter is in termen van voedingswaarde, blijft het zeer problematisch in termen van samenstelling, omdat het over het algemeen veel additieven en ultrabewerkte ingrediënten bevat. Dit is bijvoorbeeld het geval met de Hipro 20g eiwitpudding van Danone.

De voedingswaarden van pudding lopen sterk uiteen

De voedingswaarden van klassieke puddings per 100 gram kunnen sterk variëren, afhankelijk van het merk en de smaak. Laten we twee producten als voorbeeld nemen: De pudding Vitalinea Vanillesmaak (Danone) versus de Rolo crème dessert met melkchocolade en karamel (Nestlé).

Danone vitalinea versus Nestlé rolo crème

Deze vergelijkende tabel toont opvallende verschillen in de voedingswaarden van twee producten die tot dezelfde categorie van melkdesserts behoren.

Onze ranglijst van melkdesserts

 

Terug naar boven

De 3 slechtste puddings: onze mening over deze producten

Van de 77 geteste puddings worden er 3 beschouwd als “minder goede keuze”. Het betreft 3 producten van internationale merken: Nesquik, La Laitière (Nestlé) en Rolo (Nestlé).

Alle drie de puddings kampen met hetzelfde probleem: ze bevatten additieven en ultrabewerkte ingrediënten (UBI’s).

De Rolo melkchocolade- en karamelpudding komt er het slechtst vanaf: hij bevat 6 additieven en 9 ultrabewerkte ingrediënten. Daarmee eindigt hij helemaal onderaan in zijn categorie, met een score van 27 op 100. De Velours De Crème Karamel van La Laitière doet het iets beter, met 2 additieven en 2 ultrabewerkte ingrediënten.

Toch is er nog een ander product dat wij even problematisch vinden: de Nesquik pudding van de gigant Nestlé. Door de verpakking en het kleine formaat is het overduidelijk dat deze pudding op kinderen is gericht. Maar het product is erg vet en bevat veel suiker, en overschrijdt daarmee ruimschoots de door de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) aanbevolen drempels voor producten die bij kinderen gepromoot mogen worden.

Daarbovenop staat er op de verpakking een gezondheidsclaim die wij misleidend vinden: het label "bron van calcium en vitamine D" wekt bij ouders de indruk dat het een gezond product is voor hun kind, terwijl het eigenlijk iets is dat slechts af en toe geconsumeerd zou mogen worden.

Onze boodschap hierover is helder: marketing van ongezonde producten die zich specifiek op kinderen richt? Not done!

Terug naar boven

De beste puddings uit de test

Vijf puddings eindigen bovenaan in de ranglijst.

Deze producten kregen trouwens allemaal dezelfde score. Benieuwd welke dat is? Ontdek hier de top 5.

Onze top 5 van beste puddings

Terug naar boven

Conclusie: grote voedingsverschillen tussen puddings

Onze analyse bracht aanzienlijke verschillen aan het licht tussen de verschillende puddings. Proteïnerijke en plantaardige varianten scoren over het algemeen beter, maar zijn zeker niet foutloos – ook zij bevatten additieven en ultrabewerkte ingrediënten.

Uiteindelijk wordt geen enkele pudding als een écht goede keuze beschouwd door onze expert. In het beste geval kregen sommige producten een score die als "aanvaardbaar" kan worden gezien.

Terug naar boven

Aanbevolen voor jou