Antwoord van expert

Hoe maak je zelf een gezondere chocolademousse?

05 mei 2025
zelfgemaakte chocomousse

05 mei 2025
Het klassieke recept voor chocolademousse vereist chocolade, boter, eieren, suiker en ook room. Dit dessert is dus een echte caloriebom, rijk aan suiker en verzadigde vetten. Onze voedingsexperte stelt een lichtere en heel eenvoudige versie voor, met slechts 2 ingrediënten. Schorten om en aan de slag!

Waarom kiezen voor zelfgemaakte chocolademousse?

Chocolademousse wordt traditioneel gemaakt met chocolade, boter, eieren, suiker én room – een heerlijke maar zware combinatie, boordevol suiker en verzadigde vetten. En helaas doen de kant-en-klare versies uit de supermarkt het niet veel beter. Dat bleek nog maar eens uit onze recente test van 29 chocolademousses uit de supermarkt.

Door te kiezen voor zelfgemaakte chocolademousse, heb je controle over de ingrediënten, zowel wat betreft de hoeveelheid als het type ingrediënten. Je kunt de suikerinname verminderen of zelfs helemaal weglaten, en vooral: je voegt geen van de additieven en ultrabewerkte ingrediënten toe die je vaak in commerciële mousses vindt. Mits je natuurlijk kiest voor een pure chocolade zonder additieven of ultrabewerkte ingrediënten.

Wat is de beste mousse uit de supermarkt?

De nadelen van commerciële chocolademousses

Veel commerciële mousses zijn calorierijk. Wanneer ze dat niet zijn, en als ze toevallig een goede Nutri-Score hebben, komt dat vaak doordat het mousses zijn die verrijkt zijn met eiwitten. Het probleem zit in de samenstelling: deze mousses bevatten een aantal additieven en ultrabewerkte ingrediënten, waaronder zoetstoffen die niet helpen bij gewichtsverlies.

Van de 29 geteste chocolademousses bevat slechts één mousse geen additieven of ultrabewerkte ingrediënten. Het gaat om de Chocolat Noir mousse van het merk Grandeur Nature. Deze mousse is echter nog steeds erg rijk aan (slechte) vetten en suikers en krijgt daardoor een Nutri-Score E.

De voordelen van zelfgemaakte chocolademousse

  • Geen additieven of ultrabewerkte ingrediënten, mits je goed kiest voor je chocolade
  • Meer controle over de hoeveelheid suiker: je kunt de suikerinname verminderen of zelfs helemaal weglaten. De suiker in de gebruikte chocolade compenseert dit, tenzij je natuurlijk een chocolade van 98% gebruikt…
Terug naar boven

Recept voor gezonde chocolademousse: stap voor stap

Ingrediënten

Je hebt slechts 2 ingrediënten nodig:

  • 200 gram pure chocolade (70% cacao)
  • 4 eieren

Geen suiker en geen room!

Stappenplan

  1. Smelt de chocolade au bain-marie.
  2. Voeg de eierdooiers toe aan de gesmolten chocolade en meng energiek om te voorkomen dat de dooiers gaan stollen.
  3. Klop de eiwitten stijf.
  4. Spatel de eiwitten voorzichtig door de chocolade.
  5. Verdeel de mousse over 4 glaasjes en zet ze minimaal 4 uur in de koelkast.

Bewaartips

Idealiter kun je deze zelfgemaakte chocolademousse ongeveer 24 uur in de koelkast bewaren. Daarna loopt het risico op bederf op, door de rauwe eiwitten in de mousse. Bewaar de mousse op de koudste plek in de koelkast, dus onderin.

Om de mousse langer luchtig te houden, kun je glazen potjes met deksel gebruiken. Dit beschermt de mousse tegen lucht van buitenaf en tegen eventuele slechte geuren in de koelkast. Als je een yoghurtmaker hebt, zijn de individuele potjes die bij zo’n apparaat geleverd worden perfect geschikt, omdat ze meestal met een deksel komen.

 

Terug naar boven

Hoe scoort deze chocolademousse qua voedzaamheid

Met 350 kcal per persoon en een Nutri-Score D blijft deze chocolademousse een vrij rijk product dat je beter niet elke dag eet. Daarentegen bevat hij wel meer eiwitten, vezels en minder suiker dan de industriële versies. Afhankelijk van de pure chocolade die je kiest, kan deze versie ook geen additieven of ultrabewerkte ingrediënten bevatten.

Kortom, hij zou vrij hoog scoren in de ranglijst van de 29 chocolademousses die Testaankoop heeft geanalyseerd.

Terug naar boven

Tips om je chocolademousse te pimpen

Deze chocolademousse is aanpasbaar op basis van je wensen of dieet.

Qua smaak kun je hem personaliseren met fruit (aardbeien, frambozen, peer, banaan, besjes, …) of door het type chocolade dat je gebruikt: als je een chocolade met een hoog cacaogehalte kiest, krijg je een iets bitterder product. Het hangt natuurlijk af van je persoonlijke smaak.

Als je intolerant bent voor eieren en/of een veganistisch dieet volgt, kun je de eieren probleemloos vervangen door zijden tofu. De room in het klassieke recept kan vervangen worden door een plantaardig alternatief, of je kunt ervoor kiezen om helemaal geen room toe te voegen. Let echter wel op de chocolade die je gebruikt: deze kan lactose bevatten.

Tot slot, voor een nog lichtere versie kun je een fruitschuim maken door magere kwark voorzichtig te mengen met stijfgeklopt eiwit, verrijkt met vers fruit, appelmoes of een zelfgemaakt coulis. Je kunt ook gekookt fruit gebruiken (bijvoorbeeld stukjes appel met wat kaneel) of bevroren fruit (een perzik die je invriest en daarna raspt). Je kunt dit recept helemaal naar je eigen smaak en wensen aanpassen.

Terug naar boven

Conclusie

Met zelfgemaakte chocolademousse geniet je van een heerlijk dessert, terwijl je de ongewenste ingrediënten uit de industriële versies vermijdt. Te veel verzadigde vetten en suikers zijn niet ideaal, net als de vaak gebruikte ultrabewerkte ingrediënten.

Wees creatief en voeg wat fruit toe voor een nog gezonder en lekkerder dessert!

Terug naar boven

Aanbevolen voor jou