Nieuws

Zó besparen Belgen tijdens de crisis. En jij? Wij geven bespaartips

31 mei 2022
crisis besparen enquête

Nu de inflatie het hoogste niveau in 30 jaar heeft bereikt, geeft een derde van de Belgen aan dat zij een nieuwe prijsstijging niet kunnen verdragen. Daarnaast is ruim de helft bang om geld te spenderen omdat ze nog zwaardere tijden verwachten, blijkt uit de resultaten van onze enquête. Wij helpen je met besparen op boodschappen, energie en andere kleine dingen.

Energie, voeding, mobiliteit, vrije tijd en gezondheid: verschillende aspecten van ons leven worden hard geraakt door de huidige prijsstijgingen en niemand wordt gespaard. In Wallonië is 47% van de consumenten van mening dat hun financiële situatie in het afgelopen jaar is verslechterd. Dit percentage ligt iets lager in Vlaanderen, namelijk 41%.

Maar de situatie is vooral zorgwekkend voor mensen die al in financiële moeilijkheden verkeren en daarom extra hard worden getroffen door de crisis. Volgens onze enquête is 64% van hen van mening dat hun situatie in het afgelopen jaar is verslechterd, zo blijkt uit onze representatieve enquête onder 1.000 Belgische respondenten naar leeftijd, geslacht, regio en opleidingsniveau.

Jullie oplossingen voor de crisis 

Als gevolg van de algemene inflatie hebben veel mensen zich op financieel gebied moeten aanpassen. 78% van de Belgen heeft zijn gewoonten op het gebied van hun huis, energie en water veranderd.

 

Niet alleen in de energiesector zijn de prijzen gestegen. Ook voeding, mobiliteit, gezondheid en vrije tijd worden beïnvloed. Reden genoeg om je budget beter in de gaten te houden. 

88% van de mensen met financiële moeilijkheden heeft bespaard op energie. Maar zelfs 65% van de mensen zónder financiële problemen bespaart op hun energierekening. Dit houdt in dat een meerderheid van de Belgen in een comfortabele situatie ook hun gedrag aanpassen. 

Zit jij in de moeilijkheden met het betalen van je energiefactuur? "Energieleveranciers zijn vaak bereid om samen met je naar oplossingen te zoeken. Meestal door middel van betalingsfaciliteiten zoals uitstel van betaling of een afbetalingsplan", legt onze energie-expert Jordi van Paemel uit. Onze petitie voor betaalbare energie heeft inmiddels 52.703 handtekeningen verzameld en zal aan de bevoegde ministers overhandigd worden. 

Lees ook onze praktische tips of het dossier om je energiefactuur zoveel mogelijk te verlagen.

Bekijk onze energyguide

Van de mensen financieel in een comfortabele situatie zitten, let 44% op hun voedselbudget. Maar ook hier worden de meest kansarmen het zwaarst getroffen. 81% van hen heeft moeten besparen op hun voeding met betrekking tot de stijgende prijzen in de supermarktrekken. Bovendien gaf 28% van de ondervraagden aan dat zij minder niet-essentiële voedingssmiddelen hadden gekocht (alcohol, snoepgoed, snacks, enz.). 

Gebruik onze vergelijkingstool om de goedkoopste supermarkt te vinden. 

Vind de goedkoopste supermarkt

Door de hoge brandstofprijzen bespaart 67% van jullie op mobiliteit, bijvoorbeeld door minder de auto te gebruiken en vaker te voet te gaan. 

Er zijn ook andere manieren om op je reis te besparen. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van autodelen, daarmee kun je tot €3 000,- per jaar besparen. En meer dan 100,- per jaar door je snelheid te verminderen op de autoweg. In feite is 28% van de gebruikers al begonnen met zuiniger rijden.  

Bekijk ons Mile21-platform voor meer tips over hoe je goedkoper kunt rijden.

Lees onze tips over besparen met de auto

Het zal je niet verbazen dat vakanties en plezieraankopen niet gespaard zijn gebleven. 20% van de ondervraagde Belgen in onze enquête zegt hun vakantieplannen te hebben gewijzigd als gevolg van de huidige situatie en 18% van hen heeft ook afgezien van bepaalde uitgaves voor vrijetijdsbestedingen of deze uitgesteld. Toch heeft een grote meerderheid hun vakantieplannen niet gewijzigd, ook al zijn zij zich bewust van de aanhoudende prijsstijgingen.
Ga je binnenkort op reis? Lees meer in onze FAQ over reizen

Al je vragen over reizen beantwoord

Nu de prijzen van energie, brandstof en veel voedingsmiddelen de pan uit rijzen, stellen sommige mensen medische zorg uit omdat ze die niet kunnen betalen. Vooral mensen met financiële problemen worden getroffen. Maar liefst 62% zou hebben bespaard op hun gezondheid. Een schokkend verschil met de mensen zonder financiële moeilijkheden: daarvan bespaarde slechts 19% op hun gezondheid. Wel belangrijk om te vermelden dat mensen die in een goede gezondheid verkeren, uiteraard ook minder hoeven te besparen op zorg dan mensen met (verschillende) medische aandoeningen. 

Medische zorg uitstellen is uiteraard geen oplossing op lange termijn en er zijn manieren om ondanks deze situatie toch voor je gezondheid te blijven zorgen. "Voor veel merkgeneesmiddelen zijn er nu generieke varianten die dezelfde werking hebben," legt Ann Lievens, gezondheidsexperte, uit. "Als je arts een bepaald geneesmiddel voorschrijft en er een goedkoper alternatief is, moet jouw apotheker je dat vertellen, in ieder geval voor antibiotica en antischimmelmiddelen. Maar in alle andere gevallen, aarzel zeker niet om je arts en apotheker te vragen. Dit kan de kosten aanzienlijk drukken”. 

Ontdek hoe te besparen op medicijnen

 

Bezorgdheid over financiële situatie 

Nog zorgwekkender is dat 58% zegt bang te zijn om geld uit te geven omdat zij niet weten wat de toekomst zal brengen. In sommige gevallen kan het verleidelijk zijn om een kredietlijn te openen. Wees echter voorzichtig en kijk naar wat onze deskundige hierover aanbeveelt.