Wat maakt een neobank anders dan een traditionele bank?
- Je kunt de bank meestal alleen elektronisch bereiken.
- De bank heeft niet altijd een Belgische licentie.
- Alle verrichtingen moeten digitaal gebeuren, via je smartphone of via je computer.
- Het is vaak onmogelijk om meerdere houders per rekening te hebben.
- Je kunt zelden in het rood gaan op je rekening.
- Meestal kun je geen kredietkaart krijgen.
- Je betaalkaart beschikt niet altijd over de Bancontact- of Maestrofunctie. Dat kan je zeker bij kleine handelaars parten spelen. Het betekent ook dat je de Payconiq-app niet kunt gebruiken.
- De bank biedt vaak geen spaar- en beleggingsformules aan en je kunt er ook geen krediet aangaan.
- Je krijgt soms diverse niet-bancaire diensten aangeboden, zoals om je budget beter te beheren, om kortingen en cashbacks te krijgen bij bepaalde leveranciers, om je uitgaven onder vrienden te delen.
- Meestal kun je Apple Pay en Google Pay gebruiken om betalingen uit te voeren.
- De rekening kan heel interessant zijn voor wie geregeld of langdurig buiten de eurozone verblijft: geld opnemen en online of rechtstreeks betalen gebeurt tegen de geldende wisselkoers, zonder extra kosten.l
- De tekst van de algemene voorwaarden en andere informatie is soms alleen in het Engels beschikbaar.
Wat is de universele bankdienst?
Beschik je niet over het nodige materiaal om digitaal te bankieren? Of weet je niet hoe je dat moet doen? Of doe je liever niet al bankverrichtingen langs elektronische weg? Dan kan het interessant voor je zijn om gebruik te maken van de universele bankdienst die sinds 2022 werd ingevoerd.
Die bankdienst is geen wettelijke verplichting, hij is alleen beschikbaar bij banken die bereid waren om het “Charter voor een universele dienstverlening door de banken” te ondertekenen.
De voorwaarden van de universele bankdienst
Volgens het Charter voor een universele dienstverlening door de banken moet de zichtrekening aan deze voorwaarden voldoen:
1. Er moet een debetkaart aan zijn gekoppeld.
2. De kosten mogen tot juni 2024 maximaal € 60 per jaar bedragen, en zijn goed voor deze verrichtingen:
- 24 geldopnames aan een automaat van de bank (of van Batopin bij de vier grootbanken die aangesloten zijn bij dat netwerk van bankneutrale geldautomaten);
- 60 manuele verrichtingen (geldopnames aan het loket of papieren overschrijvingen), en boven dat aantal mag de bank maximaal € 1 per verrichting aanrekenen;
- het printen van je rekeningafschriften als de bank over een printautomaat beschikt.
3. Als de klant de rekeningafschriften thuis elke maand via de post wil ontvangen, mag de bank daar kosten voor aanrekenen, maar moet daarbij kiezen tussen drie vastgelegde tarieven, waar ze portkosten aan mag toevoegen.
Onze tips als je voor de universele bankdienst kiest
- Het heeft weinig zin om voor de universele bankdienst te kiezen bij een bank die geen kantoor heeft in je buurt. En niet alle banken hebben nog een uitgebreid kantorennet, of alleen in een bepaald deel van het land.
- Het loont altijd de moeite om te checken of de universele bankdienst wel de goedkoopste formule is die de bank aanbiedt.
- Wens je nog andere diensten dan die van het basispakket, controleer dan of die verkrijgbaar zijn en tegen welke prijs. Zo zul je voor een tweede betaalkaart of een kredietkaart soms extra moeten betalen.