Nieuws

Kosten besparen op je medicatie? Het kan!

08 september 2022

Je betaalt tegenwoordig flink wat meer in de supermarkt en ook de prijzen voor brandstof en energie swingen de pan uit. De rekening bij je apotheker kun je echter wél onder controle houden. Wij geven je enkele praktische tips.
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Ann Lievens
Apotheker
Vraag altijd aan je arts of apotheker of er een goedkoper alternatief bestaat.

Is medicatie écht nodig?

"Wees altijd kritisch wanneer je dokter geneesmiddelen voorschrijft", geeft onze gezondheidsexperte Ann Lievens als advies. "Niet alle geneesmiddelen zijn immers noodzakelijk. Sommige producten zorgen er enkel voor dat je wat sneller hersteld bent, maar bij heel wat kleine kwaaltjes – denk maar aan een verkoudheid of griep - volstaat het om je lichaam de kans te geven om zelf te herstellen. Voldoende rusten is vaak het beste medicijn."

"Bovendien is niet voor alle geneesmiddelen de werkzaamheid wetenschappelijk aangetoond. En dat terwijl ze wel bijwerkingen kunnen hebben. Sommige geneesmiddelen, zoals bijvoorbeeld hoestsiropen, laat je volgens ons dan ook beter standaard links liggen. Hoest gaat vaak vanzelf over."

In onze databank geneesmiddelen vind je ons oordeel over meer dan 6 000 geneesmiddelen.  

Naar de databank geneesmiddelen

Is je medicatieschema nog up to date?  

"Neem je al jaar en dag dezelfde medicatie, dan loont het de moeite om eens met je arts en apotheker te bespreken of deze medicatie nog nodig is", geeft Ann aan. "Misschien is jouw gezondheidssituatie intussen zodanig veranderd dat bepaalde geneesmiddelen niet meer aan de orde zijn?"

Bestaan er goedkopere alternatieven?  

"Voor heel wat merkgeneesmiddelen bestaan er intussen generische varianten met dezelfde werking", vertelt Ann. "Dergelijke geneesmiddelen zijn even werkzaam en doeltreffend als het origineel. Het gaat om kopieën van geneesmiddelen waarvoor het patent vervallen is. De fabrikanten van deze generieken moeten dus niet meer investeren in onderzoek en klinische tests, omdat ze gewoon de formule kunnen overnemen. Daardoor gaan ze vaak onder de basisprijs van het merkgeneesmiddel."

Toch betekent dat niet automatisch dat de generische variant altijd de goedkoopste is. "Wanneer er zulke generische varianten in de markt worden gezet, ontstaat er een vorm van concurrentie. Dat kan de fabrikanten van het merkgeneesmiddel ertoe aanzetten om hun prijs ook te doen dalen. Dus in sommige vallen komt het merkgeneesmiddel alsnog voordeliger uit."

"Schrijft je arts een bepaald geneesmiddel voor en bestaat er een voordeliger alternatief, dan moet je apotheker je het goedkoopste product voorstellen, althans wanneer het gaat om antibiotica en schimmelwerende middelen. Maar aarzel niet om zelf in alle andere gevallen de vraag te stellen aan je arts en apotheker. Het kan je eigen geneesmiddelenfactuur immers gevoelig drukken."