Nieuws

100km/u rijden in plaats van 120km/u: bespaar zeker meer dan 100 euro per jaar

10 maart 2022

De snelheidslimiet op Belgische autosnelwegen is 120 km/u. Als je maar 100 km/u rijdt, kun je geld besparen. Hoeveel? Dat hebben we voor jou berekend voor zowel benzine-, diesel- en elektrische auto’s.

Je kan zeker geld besparen door je snelheid te verminderen op de autosnelweg. Veel hangt af van de manier waarop je rijdt. Rem je bruusk? Duw je je gaspedaal helemaal in om iemand voorbij te steken? Dan verbruik je meer. Ook het verbruik van de wagen speelt een rol. Het resultaat van onze berekeningen is dat je veel geld kan besparen door 100km/u te rijden in plaats van 120km/u op de autosnelweg. 

Onze resultaten 

In onze resultaten kan je zien hoeveel geld je uitspaart door 100km/u te rijden op de autosnelweg, afhankelijk van de soort brandstof die je gebruikt en hoeveel kilometers autosnelweg je aflegt per jaar. Want door 100km/u te rijden verbruikt je auto minder en moet je minder vaak tanken dan wanneer je 120km/u rijdt. Het effect is nog veel groter bij elektrische wagens, die nog meer verbruiken bij hoge snelheden.

Opgelet met plug-in hybridewagens

Let op! Als je een plug-in hybridewagen hebt, dan verbruik je meer als je je wagen oplaadt tijdens het rijden. Wij hebben het zelf uitgeprobeerd met een Lynk & Co 01  en noteerden een verbruik van 12,7l/100km toen we 120km/u op de autosnelweg reden. Een verdubbeling in vergelijking met een verbruik van 6,8l/100km als je je elektrische motor niet oplaadt. Dit kost je toch heel wat brandstof. Een voordeel is dat je elektrische motor oplaadt en je dus meer rijbereik krijgt. Het is wel enorm moeilijk om in te schatten hoeveel dat rijbereik precies is. 

Verschil in je tijdschema?

Uiteraard ga je bij een lang traject het verschil in tijd opmerken. Dat is ook logisch, je bent langer onderweg. Voor korte trajecten merk je het verschil minder op. Voor een traject van 30 kilometer, doe je er maar drie minuten langer over.