Nieuws

8 tips om jouw energiefactuur te verlagen

01 februari 2022
verwarmingsfactuur verlagen

Er lijkt maar geen einde te komen aan de dure energieprijzen. En daarom reken je maar beter niet alleen op maatregelen van de overheid. Je kunt ook zelf actie ondernemen. We reiken je alvast 8 concrete tips aan om de torenhoge kosten van jouw energiefactuur toch een stuk omlaag te krijgen.

We overlopen met jou een aantal posten waarop je meteen kunt ingrijpen om jouw energieverbruik in de hand te houden en zo de impact van de prijsstijgingen af te zwakken.

Bespaar op je verwarming

74% van de energie die gezinnen in ons land verbruiken, dient voor de verwarming. Het is dus cruciaal om je hierop te focussen. De rest van het energieverbruik houdt verband met de elektrische huishoudtoestellen en het warm water – elk goed voor 12% - en tot slot de keuken (zo’n 2 %).

Als je uitgaat van een verbruik van 1500 m³ gas of 1500 l stookolie of dus gemiddeld 15 000 kWh per jaar, kun je de volgende 5 ingrepen overwegen om jouw kosten voor de verwarming omlaag te krijgen. Meestal kun je ze vrij makkelijk in de praktijk brengen.

  • Zet de thermostaat 1 graadje lager (van 20 naar 19°C). Dat levert je een besparing van 7% op: per jaar is dat goed zo’n € 160 aan gas of € 80 aan stookolie.
  • Sluit ’s nachts systematisch de rolluiken en de gordijnen (gevoel van meer comfort).
  • Plaats reflectoren achter de radiatoren in de lokalen die het meest worden verwarmd. Dat levert je een jaarlijkse besparing van € 110 op als je stookt met gas en van € 55 met stookolie, terwijl het materiaal ervoor je amper € 50 hoeft te kosten.
  • Vervang de manuele thermostaat door een programmeerbaar model. Dat levert je jaarlijks een besparing van € 260 aan gas en € 130 aan stookolie op. En je hoeft er amper € 200 à € 250 tegenaan te gooien.
  • Isoleer de verwarmingsleidingen in de onverwarmde lokalen. Als je per meter leiding zo jaarlijks het equivalent van 13 l stookolie vermijdt, bespaar je € 100 op zo’n 10 m leiding. Met gas bespaar je zelfs € 200.

Verbruik minder stroom

De stroomprijs is meer dan verdubbeld en bereikt intussen bijna € 0,50 per kWh. Daarmee behoren we met onze elektriciteit tot de duurste landen in Europa. Verspilling is dus uit den boze. Dit zijn alvast 3 snelle en duurzame ingrepen:

  • Beperk het sluipverbruik van je toestellen door ze aan te sluiten op een stekkerdoos met een schakelaar. Met een uitgave van € 25 ligt een besparing van € 150 per jaar in het verschiet.
  • Isoleer de elektrische boiler, zeker als die in een niet-verwarmde ruimte hangt. Je hoeft amper € 25 op tafel te leggen om met de huidige energietarieven € 250 per jaar te besparen.
  • Als je dat nog niet zou hebben gedaan, kun je de lampen in twee vaak gebruikte ruimten (woonkamer en keuken bv.) door ledverlichting vervangen. Om je een idee te geven: 6 halogeenspots van 40 W en 3 lampen van 60W met een E27-fitting die 1000 uur branden - dat is ongeveer 3 uur per dag gedurende 340 dagen – verbruiken jaarlijks € 206 aan stroom. Maar met ledverlichting ligt het vereiste vermogen gemiddeld 10 keer lager. Met een uitgave van amper € 50 kun je zo jaarlijks € 185 besparen.

Intussen blijven we ervoor ijveren om de stroomfactuur niet langer als een belastingbrief te hanteren. Teken daarom onze petitie voor een rechtvaardige energiefactuur.

Teken onze petitie

Bespaar tot € 1300 per jaar

Als je de 8 tips samen zou uitvoeren, voor zover dat in jouw situatie mogelijk is, kan de totale besparing oplopen tot € 1300 per jaar als je met gas verwarmt en tot € 950 per jaar als je met stookolie verwarmt (tegen de huidige tarieven). Daartegenover staat een investering van ongeveer € 415.

Als je ook je woning beter wilt isoleren of zonnepanelen wilt plaatsen om zo minder impact te voelen van de schommelende energietarieven, kun je nog altijd een vrijblijvende offerte bij ons opvragen.

Onze actie "Bespaar energie" of Onze actie zonnepanelen