Dossier

Is een autoverzekering verplicht?

12 september 2019
Autoverzekering verplicht

12 september 2019
Een autoverzekering is wettelijk verplicht als je op de openbare weg rijdt. De autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid zal tussenkomen als jij in fout (‘aansprakelijk’) bent.

1. Autoverzekering wettelijk verplicht

De wetgever verplicht je om een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid BA te nemen voor je auto. Zo’n BA auto zal in jouw plaats de materiële en lichamelijke schade aan derden betalen als je in fout bent bij een ongeval. Zo is je vermogen beschermd als een slachtoffer een schadevergoeding eist. Zeker voor lichamelijke schade kan dat bedrag hoog uitvallen. 

Doe een prijsaanvraag voor je autoverzekering

2. Strafbaar zonder autoverzekering

Je kunt een boete krijgen of zelfs een gevangenisstraf. Je rijbewijs kan ook worden ingetrokken. Nochtans worden elk jaar enkele tienduizenden mensen betrapt op onverzekerd rijden. 

3. Groene kaart als bewijs

Je verzekeraar bezorgt je een groene kaart als je de premie betaald hebt. Zorg dat je dit verzekeringsdocument altijd in je auto hebt. Als je een ongeval hebt, heb je de gegevens op je groene kaart nodig om het aanrijdingsformulier in te vullen. Ook bij een controle of bij de technische keuring moet je het document kunnen voorleggen.

4. Autoverzekeringen BA zeer gelijkend

De overheid heeft wettelijk vastgelegd wat de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid minimaal moet inhouden. Op dat vlak zijn er dus geen grote verschillen. Het onderscheid zit in de bijkomende dekkingen zoals een vervangwagen of takelen na een ongeval

5. Materiële en lichamelijke schade van tegenpartij gedekt

De BA auto dekt materiële en lichamelijke schade van de tegenpartij als je in fout bent. Ontdek wat dat betekent aan de hand van situaties die zich kunnen voordoen als jij aansprakelijk bent bij een ongeval:

  • Is de auto van de tegenpartij zwaar beschadigd? Dan zal jouw verzekering tussenkomen om de materiële schade aan de andere auto te vergoeden. Om dat soort schade snel af te handelen, is de RDR-regeling (Règlement Direct – Directe Regeling) uitgewerkt. Die voorziet dat de verzekeraar van het slachtoffer de schade direct terugbetaalt aan het slachtoffer. Daarna zal die verzekeraar het bedrag recupereren van de verzekeraar van de bestuurder die in fout was. Zo hoef je als slachtoffer niet te wachten tot de discussies tussen de verzekeraars afgerond zijn voor je wordt vergoed.
  • Is de tegenpartij gewond bij een ongeval waarvoor jij aansprakelijk bent? Jouw autoverzekering zal tussenkomen voor de eventuele medische kosten of voor de vergoeding bij tijdelijke of blijvende invaliditeit.
  • Zijn je passagiers gewond? Dan zal je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid hen vergoeden.
  • Ben je zelf gewond? Daarvoor ben je niet verzekerd met je verplichte autoverzekering. Je hebt daarvoor een bestuurdersverzekering nodig.
  • Is er schade aan je eigen auto? Hopelijk heb je een full omnium of mini-omnium.

Op zoek naar een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid?

Vergelijk de kwaliteit van de autoverzekeringen en krijg een idee van de jaarpremie voor jouw profiel.