Dossier

Garantie: weet je wat je kunt eisen?

24 november 2020
garantie

Na 1,5 jaar heeft mijn gsm de geest gegeven. Volgens de verkoper bedraagt de fabrieksgarantie slechts één jaar. Wat nu?

Tweedehandsgoederen

Net als bij een nieuw artikel heb je bij een tweedehands product recht op een garantie tegen gebreken.

Maar er zijn belangrijke nuances...

Koop je bij een handelaar (een tweedehandswinkel, een verdeler van tweedehandswagens,...)?

Hier geldt nog steeds de wettelijke garantie. In principe bedraagt deze twee jaar, maar de wet geeft aan dat een handelaar die garantie bij een tweedehandsaankoop kan beperken. Er zijn echter twee voorwaarden. Ten eerste moet dat duidelijk worden aangegeven. Als de algemene voorwaarden van de verkoper hierover geen bijzondere clausules bevatten, geldt de garantieperiode van twee jaar. Ten tweede, de minimum garantie bedraagt één jaar. Indien de verkoper beweert dat hij je bijvoorbeeld een garantie "aanbiedt" van 2 maanden, dan is dit illegaal en is de koper automatisch verplicht om twee jaar garantie te geven.

Koop je bij een particulier?

Hier dienen we aan te stippen dat je bij een aankoop via een platform (zoals E-Bay) of een winkel met systeem van opslag-verkoop (zoals Troc) eigenlijk in dezelfde juridische situatie zit als een aankoop van een particulier. De professional speelt enkel de rol van tussenpersoon.

In het geval van aankoop bij een particulier speelt de wettelijke garantie niet. De enige bescherming die je kunt inroepen als er iets mis is met je aankoop is de garantie op verborgen gebreken, waarin het Burgerlijk Wetboek voorziet. Maar om een terugbetaling te krijgen, of een korting op de prijs die je betaald hebt, moet je kunnen aantonen - desnoods zelfs voor de rechtbank - dat dit gebrek er al was op het moment van de aankoop en dat een normaal gebruik hierdoor niet meer mogelijk is. Je zult bvb. moeten aanvaarden dat een tweedehands aangekochte fiets krassen en zichtbare slijtage van de banden heeft, maar niet dat er een probleem is met de versnellingen. Het is echter belangrijk om realistisch te zijn, want in de praktijk is het erg moeilijk om dit af te dwingen, vooral als het gaat om een voorwerp van weinig waarde. Als de verkoper van goede wil is kun je de zaak misschien wel in der minne regelen.

Als het product nog steeds onder wettelijke garantie valt

Een aspect dat soms uit het oog wordt verloren, maar dat van toepassing is ongeacht of je het product koopt van een particulier of een handelaar: als het product jonger is dan twee jaar (en dus nog steeds onder wettelijke garantie valt) en je er op voorhand aan gedacht hebt om de initiële aankoopfactuur te vragen, dan beschik je over dezelfde rechten als de eerste eigenaar op de wettelijke garantie.

Als je iets tweedehands koopt waarvoor de garantie belangrijk is (vooral grote toestellen of een voertuig), laat je best wel een klein "verkoopscontract" opstellen: een document ondertekend door de beide partijen, waarop volgende zaken terug te vinden zijn: de identiteit van de verkoper en de koper, een beschrijving van het verkochte goed, de datum en de betaalde prijs. Op die manier heb je een bewijs in handen om de garantie te claimen.

Bekijk ons voorbeeld van een modelcontract voor de koop-verkoop van een tweedehandse auto.

Naar modeldocument koop-verkoop van tweedehandse auto

Community

Familie & vrije tijd

mobile

Gerelateerde discussies