Dossier

Kun je je na een aankoop altijd nog bedenken?

07 januari 2020
Illustratie van kalender met nummer 14 en kartonnen doos ernaast

Wanneer je spijt hebt van een aankoop of de ondertekening van een contract betreurt, heb je in theorie vaak niet het recht om daarop terug te keren. In de praktijk stellen heel wat handelaars in België zich soepel op. Soms heb je daarbij 14 dagen bedenktijd. Wanneer en hoe kun je een koop ongedaan maken?

De basisprincipes

In België kunnen we rekenen op een grote soepelheid vanwege de handelaars die gewoonlijk aanvaarden dat we aangekochte artikelen gedurende een bepaalde periode komen omruilen of soms zelfs bereid zijn om aankopen onder bepaalde voorwaarden op vertoon van het kasticket terug te betalen. Je mag echter niet denken dat het om een recht gaat! In dat opzicht is de wet duidelijk: wat gekocht is, is gekocht en elke transactie – ook je dagelijkse aankopen in de winkel  – wordt beschouwd als een vast en definitief "verkoopcontract".

Elke verkoop is een contract

Voor de wet is er sprake van een contract zodra jij en de verkoper het eens zijn over het goed of de dienst en over de prijs. 

In de supermarkt volstaat het daarvoor om bij de kassa langs te komen. Bij een bestelling in een winkel heeft het feit dat de levering en/of de betaling nog niet plaatsvond(en) geen enkele invloed. 

Tenzij je het product hebt gekocht of het contract hebt ondertekend onder specifieke omstandigheden die je recht geven op een wettelijk vastgelegde bedenktijd, kun je de aankoop alleen annuleren als je kunt bewijzen dat:

  • de leverancier je om de tuin heeft geleid;
  • je niet de informatie hebt gekregen waarop je recht hebt op het ogenblik van de aankoop;
  • die informatie onjuist was;
  • het product niet beantwoordt aan wat is overeengekomen op het ogenblik van de verkoop. 

Dat is allemaal niet zo eenvoudig.

In sommige gevallen kun je wel nog afzien van je aankoop

In sommige gevallen geldt een wettelijk herroepingsrecht en krijg je 14 dagen bedenktijd

Cruciaal daarbij is dat het gaat om een aankoop buiten de verkoopruimte. Het is echter niet altijd zo eenvoudig om te weten of je wel degelijk aanspraak kunt maken op die bedenktijd. We leggen je in dit dossier daarom het volgende uit:

Enkele tips

Vermijd impulsieve aankopen.

Win inlichtingen in over het artikel of de dienst die je op het oog hebt, vergelijk prijzen, blijf waakzaam – vooral bij onlineaankopen – en eis altijd een aankoopbewijs met de juiste datum.

Vraag indien mogelijk een offerte aan voor een grote aankoop die je rustig kunt bekijken alvorens de knoop door te hakken.

Gaat de aankoop gepaard met het verkrijgen van een krediet (bv. een auto) en kan de verkoper zelf dat krediet niet verstrekken? Vergeet dan vooral niet om op de bestelbon te laten vermelden dat de bestelling slechts effectief kan plaatsvinden voor zover je het krediet verkrijgt. Anders zul je de aankoop toch moeten betalen, ook al wordt het krediet je geweigerd.