Dossier

Garantie: weet je wat je kunt eisen?

24 november 2020
garantie

Na 1,5 jaar heeft mijn gsm de geest gegeven. Volgens de verkoper bedraagt de fabrieksgarantie slechts één jaar. Wat nu?

Koopjes

Of het nu om de koopjesperiode gaat of niet, de gewone regels over de wettelijke waarborg zijn van toepassing. In de wet wordt immers geen onderscheid gemaakt al naargelang goederen tegen de normale of tegen een verlaagde prijs worden verkocht. Er is alleen een verschil tussen nieuwe goederen en tweedehandsgoederen. Voor de tweede categorie mag de verkoper de waarborg namelijk beperken tot één jaar, in het andere geval moet twee jaar waarborg worden verleend.

Het is echter niet omdat bepaalde goederen tijdens de koopjesperiode worden afgeprijsd, dat ze plots tweedehandsgoederen worden. Het gaat meestal gewoon om goederen waarvan de voorraad bijna op is of die gedemodeerd zijn, maar ze worden wel degelijk aan de eerste gebruiker verkocht.

Koopjes: in principe mét waarborg

Je mag van een jas die enkele weken tevoren nog tegen € 400 werd verkocht maar tijdens de koopjesperiode tegen € 250 van de hand gaat, hetzelfde verwachten. Als achteraf blijkt dat de jas een gebrek heeft (bv. de rits werkt na twee weken al niet meer), mag de verkoper dan ook niet beweren dat je niet bij hem terechtkunt op grond van de wettelijke waarborg omdat je de jas tijdens de koopjesperiode tegen een verminderde prijs hebt kunnen kopen.

De wettelijke waarborg houdt in dat de verkoper verplicht is om goederen te leveren die overeenstemmen met wat je had besteld. Anders kun je bij hem terecht om het euvel gratis te laten oplossen. Gebreken die tijdens de eerste twee jaar na de aankoop opduiken (bv. een broek die bij de eerste wasbeurt verkleurt, een schoenzool die reeds na enkele dagen gebruik loskomt), moet hij gratis herstellen of anders moet hij het goed vervangen. Is een herstelling of vervanging niet mogelijk of niet redelijk, dan hebt je het recht om je geld terug te eisen of een prijsvermindering te vragen.

Gebreken die het gevolg zijn van normale sleet, komen evenwel sowieso niet in aanmerking voor deze waarborg. Je moet dus rekening houden met de te verwachten levensduur van een product, en die verschilt al naargelang het geval. Daardoor geven sommige goederen in de praktijk slechts zelden recht op de toepassing van de wettelijke waarborg aangezien ze na enkele maanden sowieso opgebruikt zijn (bv. batterijen).

Waarborg slechts uitzonderlijk beperkt

Als een verkoper onderuit wil aan de wettelijke verplichting om twee jaar waarborg te bieden, moet hij de consument daar duidelijk over informeren. Hij mag bv. aangeven dat hij een prijsvermindering toekent omdat het product bepaalde foutjes vertoont. Dan weet de koper wat hij redelijkerwijze van het product mag verwachten, en kan hij de foutjes achteraf niet inroepen om een herstelling of vervanging te eisen van de verkoper. Het is echter niet omdat bepaalde goederen tijdens de koopjesperiode worden afgeprijsd, dat ze plots van mindere kwaliteit worden.

Community

Familie & vrije tijd

mobile

Gerelateerde discussies