Dossier

Zelf jouw dak isoleren

20 januari 2016
dakisolatie

Sommige materialen lenen zich beter voor een plaatsing door een doe-het-zelver dan andere. Bovendien is het zaak om het dakvlak helemaal luchtdicht te maken. Wij geven jou een stappenplan om deze klus aan te pakken.

Isolatie aanbrengen tussen de kepers

Als de kepers een voldoende diepte hebben om een voldoende dikte van isolatiemateriaal te kunnen plaatsen en zo een goed isolatieniveau te bereiken (en om een premie in de wacht te slepen), zou je genoegen kunnen nemen met isolatie van die dikte (of nog een centimeter dikker).
Let erop het isolatiemateriaal bij het aanbrengen niet te hard aan of in te drukken. Het moet immers zoveel mogelijk zijn oorspronkelijke volume behouden om niet aan doeltreffendheid in te boeten.
Als de kepers erg onregelmatig staan opgesteld en/of zeer oneffen zijn, is het moeilijk of zelfs onmogelijk om de isolatieplaten perfect gepast op maat te snijden. Daarom bieden sommige fabrikanten een speciale vulwol in petto in hun assortiment aan om gaten en oneffenheden op te vullen. Duw die vulwol evenmin te hard aan.