Dossier

Zelf jouw dak isoleren

20 januari 2016
dakisolatie

Sommige materialen lenen zich beter voor een plaatsing door een doe-het-zelver dan andere. Bovendien is het zaak om het dakvlak helemaal luchtdicht te maken. Wij geven jou een stappenplan om deze klus aan te pakken.

Een tweede laag isolatie

Als je isolatie tussen de kepers aanbrengt, vormen die laatste een zwak punt in de mate dat zij toch wat makkelijker warmte laten ontsnappen dan de isolatie zelf. Daarom is het aangewezen om als je over voldoende plaats op zolder beschikt, een tweede dunnere laag isolatie aan te brengen van bv. 6 cm.
Je bevestigt de tweede laag isolatie dan tussen latten die je dwars op de kepers aanbrengt. Eigenlijk plaats je de latten bij voorkeur net iets minder ver uit elkaar dan de rol of plaat isolatie breed is. Zo zal de isolatie wanneer je die aanbrengt, zich als vanzelf vastklemmen tussen de latten zonder dat er veel snijwerk aan te pas komt.
Met een totale isolatiedikte van bv. 22 cm  kan je jouw verwarmingskosten tot 40 % verminderen. Overigens vermindert het aanbrengen van een tweede laag isolatie de kans op warmtelekken. Eventueel breng je buizen en leidingen in het vlak van de tweede laag isolatie aan.