Dossier

Energieprestatiecertificaat: haal er het maximum uit

28 november 2019

In elk gewest moet je voor een bestaande woning die te koop of te huur wordt aangeboden, een energieprestatiecertificaat laten opmaken. Dat document hoe energiezuinig die woning is. We overlopen wat daarbij komt kijken.

EPC of EPB?

Een energieprestatiecertificaat of kortweg EPC – in Brussel en Wallonië aangeduid als EPB-certificaat – geeft via een specifiek daartoe ontwikkelde software een inschatting van het zgn. theoretische verbruik van de installaties voor verwarming, warm water, koeling en/of ventilatie in de woning (uitgedrukt in kWh per m² per jaar) op basis van de warmteverliezen langs de buitenvlakken (dak, gevels, vloer). Ook de productie van aanwezige hernieuwbare energie telt mee. Omgekeerd blijft het verbruik van klassieke huishoudtoestellen of verlichting buiten beschouwing, net als de impact van de gebruikers en hun gewoontes.

Op basis van vaststellingen en bewijzen

Voor een energieprestatiecertificaat van een bestaande woning komt een energiedeskundige type A (in Vlaanderen) of een EPB-certificateur (in Brussel of Wallonië) langs om op basis van eigen vaststellingen en aanvaardbare bewijzen een hele reeks gegevens met betrekking tot het energieverbruik van de woning in de specifiek daartoe voorziene software van de overheid in te geven. Als er geen bewijzen voorhanden zijn of bepaalde vaststellingen onmogelijk blijken, bv. of er isolatie of een (lucht)spouw aanwezig is in een muur- of dakvlak, gaat de software uit van minder gunstige standaardwaarden op basis van wat gangbaar was ten tijde van het (ver)bouwjaar van de woning. Aldus geeft zo’n energieprestatiecertificaat een raming van het energieverbruik van de woning, eveneens uitgedrukt in kWh per m² per jaar.

Waarde inzake primair energieverbruik

Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om het primaire energieverbruik, d.w.z. de energie die aan de bron vereist is. Voor bv. elektriciteit moet je het verbruik met 2,5 vermenigvuldigen omdat er bij de productie en het transport van stroom veel energie verloren gaat. Bovendien houdt een energieprestatiecertificaat geen rekening met het verbruik van huishoudtoestellen of verlichting noch met aantal en gewoonten van de bewoners. In die zin zal dat verbruik niet overeenkomen met wat je op verbruiksfacturen terugvindt.

Elk Gewest heeft zijn eigen schaal en eigen software ontwikkeld. Daardoor komen de schalen in de verschillende gewesten niet overeen. Bekijk het voorbeeld uit jouw gewest.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

13 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/01/2022

Wat is huidig een correcte prijs voor de nieuwe EPC-keuring? Ik kreeg zonet offerte van 285€. Lijkt me wel heel veel.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/01/2022

Wat is huidig een correcte prijs voor e nieuwe EPC-keuring? Ik kreeg zonet offerte van 285€. Lijkt me wel heel veel.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/11/2021

Waarom is het verwarmen van een woning met elektriciteit meer belastend dan verwarmen met pelletkachels? Geeft dus een slechter EPC ? Dus verbranden van hout is ecologischer dan verwarmen met elektriciteit? Dus rechtstreeks verwarmen en co2 de lucht in jagen is ecologisch?

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2021

Wat indien je een A-klasse woning koopt, en het blijkt uiteindelijk slechts een C-klasse woning te zijn?

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/05/2021

Moet er vanaf 2022 ook een EPC voor de gemeenschappelijke delen van een klein appartementsgebouw van 4 apparementen voorzien zijn? Of is dit enkel voor grote appartementsblokken?

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/06/2021
, Gereageerd:

Hallo Tony, hier vind je de laatste informatie over het EPC voor de gemeenschappelijke delen van een appartement:
www.vlaanderen.be/epc-voor-de-gemeenschappelijke-delen-van-een-appartementsgebouw

De verplichting van een EPC voor de gemeenschappelijke delen van een appartement met ingang van 2022 was oorspronkelijk voorzien vanaf 2 wooneenheden. Maar de Vlaamse regering heeft intussen een nieuwe gefaseerde timing uitgewerkt, waarbij de verplichting voor de kleinste appartementsgebouwen (2 tot en met 4 wooneenheden) pas zou ingaan vanaf 2024. Maar dit voorstel moest wel nog definitief worden goedgekeurd. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/04/2021

EPC is slechts een theoretische benadering. Ik heb mijn EPC laten bepalen en het resultaat is 235 KWH/m2. In de praktijk kom ik uit op maximum 80 KWH/ m2.
Ik heb 3 maal gebouwd ( 1973, 1981 en 2003) telkens met houtskelet en extra doorgedreven isolatie en ook telkens met volledig elektrisch verwarming en in vergelijk met vele kennissen kom ik telkens goedkoper uit aan jaarlijkse energie kosten. Komt nog erbij dat de investeringskost lager is en er geen onderhoud of vervanging noodzakelijk is. Maar ja theorie en praktijk liggen soms ver uiteen. Er wordt zeer veel nonsens vertelt rond verwarming.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/04/2021
, Gereageerd:

Bedankt, Paul, om deze informatie met ons te delen. Maak gerust via onze energievergelijker een berekening op basis van je jaarverbruik in energie om uit te vissen of je nog steeds voordeliger af bent bij je huidige leverancier of niet. Ik geef je even de link ernaartoe mee:https://bit.ly/3tqrJw4  Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/03/2021

Welke bouwfirma raden jullie aan

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/03/2021
, Gereageerd:

Test-Aankoop maakt geen vergelijkingen van bouwfirma's. We hebben echter wel een dossier over het kiezen van een aannemer online staan met nuttige info, dat vind je hier: https://bit.ly/3lGrfPu  Voor de volledigheid geef ik je ook even een link mee naar ons dossier over sleutel-op-de-deur bouwen: https://bit.ly/3d0P6p7  ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/01/2021

Ik zie maar 1 reactie? Jullie zeggen 2 ?
Kan testaankoop reageren op mijn EPC waarde en pelletkachel?Wie heeft EPC methode opgesteld? Waar kan ik die bereiken om hun classificatie te kritiseren?

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/01/2021

ik bouwde 25 jaar geleden een K30 woning met elektrische verwarming. Als ik het EPC bereken kom ik aan een hoog getal. Als ik nu de elektrische verwarming vervang door een pelletkachel wordt mijn EPC veel lager? Dus een vervuilende kachel op hout geeft mij een lager EPC dan elektrische verwarming. Kan je dit verklaren?

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/12/2020

Het is nogal moeilijk mijn woning te klasseren. De woning is bedoeld als gesloten bebouwing maar staat al 40 jaar vrij. Het 30° dak heb ik aan de voorkant geisoleerd met 8cm Enertherm (jullie 14cm dikte uit wat materiaal? Er is nogal verschil welk materiaal gebruikt wordt). De achterkant is zoals origineel met rotswol 7 cm denk ik.
De spouwmuren voor en achtergevel zijn opgespoten met isolatiekorrels.
Een zijgevel (is dus bedoeld als scheidingemuur) is aan de buitenkant geisoleerd met 4 cm Rectacvit. De andere zijgevel is enkel bekleed met roufing hoewel aan de binnenkant 2cm isomo steekt. De woning is een zo geheten belle-etagewoning.Dus wij bewonen voornamelijk de 1ste en 2de verdieping. Op het gelijkvloers is er de garage en een achterkamer die nog gebruikt wordt als hobbykamer. Daaronder zit dus geen vloerisolatie. De ramen zijn al 40 jaar dubbel geisoleerd al is alleen de bovenverdieping recent vervangen.De chauffageketel is een hogerendementsketel, dus geen condensatie. En, ja ik heb pas zonnepanelen, al kan ik er maar 4 plaatsen, meer plaats is er niet.
Dit schrijf ik maar om uit te leggen waarom ik het moeilijk heb met jullie formulier.

Community