Dossier

Zelf jouw dak isoleren

20 januari 2016
dakisolatie

Sommige materialen lenen zich beter voor een plaatsing door een doe-het-zelver dan andere. Bovendien is het zaak om het dakvlak helemaal luchtdicht te maken. Wij geven jou een stappenplan om deze klus aan te pakken.

Het dakvlak luchtdicht maken

Langs de aansluitingen tussen isolatie en keper, aan aansluitingen met andere muren of met ramen en nog rond buizen, kabels en stopcontacten is er kans op warmtelekken. De minste kier of spleet zorgt voor warmteverlies. In het jargon spreekt men van koudebruggen. Ze kunnen in het slechtste geval ook leiden tot vocht- en schimmelproblemen.
De oplossing bestaat erin om over de isolatie een luchtdicht systeem aan te brengen: een damprem of dampscherm. Doorgaans gaat het om een folie in plastic. Snijd die op maat en niet elke strook vast.

Waar de stukken folie elkaar overlappen, dicht je ze met tape af. Tapes die lichtjes flexibel zijn, zijn handig. Ze zijn vrij goed geschikt op oneffen ondergronden. Bij lange stroken kan je met dit soort uitrekbare tap bovendien lichtjes corrigeren als je wat van de rechte weg afwijkt.

Op delicate punten, bv. rond buizen, snijd je een kruisvormig gat uit de folie. Daarna maak je met afdichtingstape het geheel helemaal luchtdicht. Voor kabels en buizen bestaan er overigens speciale moffen om de luchtdichtheid te verzekeren, zodat je achteraf niet met extra tape moet bijwerken. Er zijn tevens luchtdichte stopcontacten in de handel verkrijgbaar.

Op bepaalde punten moet je de folie vastlijmen of -kitten, onder meer tegen zijmuren. Die verlijming moet warmtebestendig zijn wanneer de temperaturen in de zomer oplopen en tegelijk sterk genoeg om windstoten tegen het dak aan te kunnen.

Op kritieke punten zoals de aansluitingen tegen (zij)muren kan het soms aangewezen zijn om de folie met een extra lat vast te zetten. Zo kan de folie onmogelijk nog loskomen.
1. kepers 2. dakisolatie 3. plooi in de folie 4. lijm of kit 5. bevestigingslat 6. binnenbekleding
Een tip: als je zelf de luchtdichtheid van jouw isolatie en damprem of -scherm wilt nagaan, kan je een staafje wierook aansteken. Je zal snel merken of er tocht is…