Nieuws

Is een barbecue op je terras (echt) een goed idee?

15 juni 2021

De terugkeer van het warme weer betekent ook dat van de barbecues. Zin om deze zomer te genieten op je terras of balkon samen met je vrienden en een gegrild stukje vlees of brochette erbij? Als je huurder bent, moet je op deze punten letten voordat je begint te barbecueën.

Doet de zoete geur van brandhout in de lucht je onmiddellijk watertanden? Misschien sta jij, vanuit jouw huurappartement, te popelen om er ook aan te beginnen? Maar mogelijk houden je buren niet van de geur, de hitte of de rook. Hoewel de barbecue het ultieme zomergerecht voorschotelt, zijn er bepaalde voorzorgsmaatregelen die je in acht moet nemen als je met een gerust gemoed jouw eten wilt bereiden.

Pluis het eerst allemaal uit

Aangezien alles wat niet uitdrukkelijk verboden is, is toegestaan, staat niets je in de weg om het vuur aan te steken en je merguez te serveren, zelfs niet op het balkon van jouw appartement. Toch moet je aandacht besteden aan een aantal aspecten.

  • Controleer eerst je huurcontract om er zeker van te zijn dat er geen clausules in staan over barbecues of andere zaken die verboden zijn op balkons en terrassen. 
  • Daarnaast moet je nagaan of er geen dergelijke voorschriften bestaan voor het volledige appartementsgebouw. 
  • Vergeet niet het algemeen politiereglement van jouw gemeente te lezen om de verschillende geldende regels te kennen. Zo zijn sommige maatregelen minder streng in plattelandsgebieden. 
  • Tenslotte moet je oppassen dat je geen overmatige overlast (d.w.z. meer dan normaal) veroorzaakt voor je buren, want die zouden zich dan tegen jou kunnen keren.

Kies het juiste model

Als je al deze controles hebt uitgevoerd, kunnen enkele tips je nog helpen om een goede verstandhouding met jouw buren te onderhouden, zelfs wanneer de houtskool ligt te smeulen. 

"De ene barbecue is nu eenmaal de andere niet", merkt Anne Moriau, onze juridische expert, op. "De rook van een houtskoolbarbecue kan namelijk gemakkelijker overlast veroorzaken voor je buren dan andere types."
Kies in plaats daarvan voor 'gezuiverde' houtskool om de rookontwikkeling te beperken. Je kan ook een geperforeerde metalen plaat gebruiken om het vet en vocht op te vangen. Maar de ideale barbecue blijft wel de elektrische, die veel minder hinderlijk is dan een houtskoolbarbecue en vooral veel minder gevaarlijk dan een gasmodel bij gebruik op een kleine oppervlakte. Als je nog twijfelt, kun je alle informatie die je nodig hebt om het juiste model te kiezen, vinden in onze koopgids.

Kortom, als alles wat niet verboden is bijgevolg is toegestaan, moet je toch altijd waakzaam blijven, om zo in alle veiligheid te kunnen genieten van de eerste grillades van dit zomerseizoen. 

Twijfel je over jouw volgende barbecuestel? Laat je dan inspireren door de mening van onze testers.