barbecues

Hoe kies je een BBQ?

Wil je graag die authentieke rokerige smaak van een houtskoolbarbecue of verkies je toch liever het gemak van een gasbarbecue? Wij helpen je de beste BBQ te kopen.

Stap-voor-stap gids

Welke soorten barbecues zijn er?

Vooraleer je verschillende barbecues gaat vergelijken, moet je je afvragen wat voor soort BBQ je wil. Wij zetten ze de verschillende barbecues voor je op een rij. 

Houtskool BBQ

houtskool bbq

Voordelen houtskoolbarbecue

  • Echte, authentieke rook- en grillsmaak
  • Lage prijs
  • Bereiken zeer hoge temperaturen
  • Geen gezeul met gasflessen

Nadelen houtskoolbarbecue

  • Duurt een tijdje om op temperatuur te komen
  • Moeilijk te reinigen
  • Temperatuur moeilijker te regelen

Waarop moet je letten bij het kopen van een houtskoolbarbecue?

  • Deksel: Waarom heb je een deksel nodig bij deze BBQ? Wel, een deksel laat je toe om de temperatuur te regelen en ook om een oveneffect te creëren. Ideaal voor grotere stukken of vlees- of vissoorten die een langere gaartijd nodig hebben.
  • Dekselthermometer: Met een dekselthermometer zie je perfect wanneer de ideale temperatuur is bereikt en je kunt beginnen grillen 
  • Wielen: Door wieltjes kan je de BBQ gemakkelijk verplaatsen. 
  • Ventilatieroosters: Deze roosters zijn nuttig om de luchttoevoer te regelen en de temperatuur aan te passen. In combinatie met een rooster in het deksel heb je de ideale manier om de gewenste temperatuur te bereiken en behouden.
  • Haakjes: Haakjes zijn een klein maar erg praktisch detail. Ze zijn handig om je grillvork, tang of ovenwant aan op te hangen. 
  • Warmhoudrooster: Dit rooster is erg praktisch om alles samen te kunnen opdienen. 
  • Asopvangbak: Met een asopvangbak vermijd je dat er te veel as opwaait en op je eten terecht komt.
  • Grillrooster: Kijk goed na dat de ruimtes tussen de spijlen van het grillrooster niet te groot is, want dan kan het eten er gemakkelijk doorvallen. Check ook of het rooster stevig genoeg is, goed vast zit en zeker niet kantelt tijdens het grillen. Sommige modellen hebben ook een grillrooster waar je het middelste deel kunt uithalen en eventueel vervangen door een keramische grillplaat of een pizzasteen. Vergeet ook niet te kijken hoe gemakkelijk je de grill kunt verwijderen.

Gas BBQ

gas bbq

Voordelen gasbarbecue

  • Kan je gemakkelijk aansteken
  • Zeer veel extra accessoires verkrijgbaar
  • Je kunt de temperatuur gemakkelijk constant houden
  • Gemakkelijk te reinigen

Nadelen gasbarbecue

  • Duur in aankoop
  • Minder de typische BBQ-smaak
  • Groter en moeilijker om op te bergen
  • Moeilijker om hoge temperaturen te halen

Waarop moet je letten bij het kopen van een gasbarbecue?

  • Hoeveel branders heb je nodig? Je hebt meer branders nodig naarmate je voor meer personen eten klaarmaakt. Met twee branders kun je voor ongeveer 6 personen koken.
  • Zijbranders: Zijbranders zijn handig als je eventueel een saus wil opwarmen.
  • Bakplaten (planchas): Bakplaten zijn handig om te gebruiken als een plancha voor het bakken van vis of andere voedingswaren die anders gemakkelijk uiteenvallen, of om een ei of een pannenkoek te bereiden.
  • Zijtafels: Zijtafels zijn praktisch als werktafel om te versnijden of borden te dresseren.
  • Haken: Haken zijn zeer handig om je grilltangen en/of handschoenen netjes en overzichtelijk aan te hangen.
  • Uitsparing voor gasfles: Een uitsparing voor je gasfles is handig om alles compact op te bergen.

Elektrische BBQ

elektrische barbecue

Deze soort kan handig zijn als tafelmodel of op een terras van een appartement. Het echte barbecue-gevoel ontbreekt hier wel een beetje. Zo heb je niet de typische rooksmaak en -geur. In vele gevallen reikt de temperatuur ook niet hoog genoeg. Bovendien heb je ook stroom nodig, waardoor je hem niet zomaar overal kan gebruiken. 

Een voordeel van de elektrische barbecues is wel dat ze minder plaats innemen en ook makkelijk op te bergen zijn. Bovendien hoef je geen houtskool, briketten of gasflessen meer aanschaffen. 

Kamado BBQ

green egg 

Dit type barbecue in de vorm van een keramieken ei duikt meer en meer op in restaurants, maar ook bij mensen thuis. De grote marktleider is de Green Egg. Deze toestellen verbruiken veel minder houtskool en houden hun warmte veel langer vast. Ze zijn ook zeer veelzijdig en uitermate geschikt voor slow cooking en roken. Het is wel aangeraden om grotere stukken houtskool te gebruiken.

Het grote nadeel van Kamado barbecues is dat ze veel duurder zijn dan de traditionele BBQ’s. Prijzen gaan van € 650 tot wel € 2 000

Hybride barbecue

Boretti Ibrido barbecue

Een hybride barbecue is een bbq die gas en houtskool combineert in één toestel. De barbecue voelt daardoor aan als een volledige alles-in-één buitenkeuken, waar je van alles tegelijkertijd mee kan bereiden.

Onze experts hebben de Boretti Ibrido getest en deze BBQ is ideaal voor barbecuefanaten die geen keuze willen maken tussen gas en houtskool. Deze hybride barbecue is ook een uitstekende optie voor wie veel en graag buiten kookt. Het is een prijzig toestel (€ 1 099), maar daar staat tegenover dat je een complete, veilige en stevige buitenkeuken krijgt met indrukwekkende prestaties. 

Lees onze volledige review van de Boretti Ibrido

Terug naar boven

Waar nog meer op letten als je een barbecue koopt?

Grootte en capaciteit

Een gasbarbecue met twee branders prima als je voor 4 tot 6 personen wil koken is. Bij een houtskoolbarbecue neem je dan best een toestel met een diameter van rond de 40 à 45 cm.

Als je voor meer personen wil grillen, kijk je best uit naar een toestel met een groter grillrooster of een gasbarbecue met drie of vier branders. Hou er rekening mee dat deze duurder zijn, meer plaats innemen in het berghok en meer poetswerk vereisen.

Deksel en thermometer

Met een thermometer in het deksel zie je perfect wanneer de ideale temperatuur is bereikt en je kunt beginnen grillen. Je hebt ook zeker een deksel nodig om het oveneffect te creëren en om te verhinderen dat de temperatuur te vlug zakt

Terug naar boven

Welke accessoires heb je nodig bij het barbecueën?

Reinigingsborstel

Om een BBQ-grill te reinigen is een goede staalborstel onmisbaar in je doos met barbecuegerief. De borstel is hard genoeg om er de aangekoekte etensresten mee te verwijderen en hebben soms metalen uitsteeksels om de laatste kleine restjes nog beter te verwijderen. Je vindt ze voor een paar euro’s in de doe-het-zelfzaak of in een tuincentrum. 

reinigingsborstel bbq

Tang, vork en spatel

Deze klassiekers onder de barbecue benodigdheden zijn zeer handig maar er zijn een paar elementen waarmee je rekening moet houden alvorens je overgaat tot de aankoop.

  • Kijk goed na of ze een haakje hebben om ze makkelijk op te hangen.
  • Controleer ook of ze lang genoeg zijn om overal bij te kunnen.
  • Zijn de handvaten geïsoleerd? Dit geeft immers een betere bescherming en greep. 

spatel, tang en vork voor bbq 

Grillhandschoenen

Deze speciale handschoenen geven een goede bescherming tegen hitte. Door het siliconen patroon zijn ze ook antislip, waardoor je de tools beter kunt vastpakken. Je vingers zitten stevig vast, niet zoals bij ovenwanten, en door de lange insteken zijn ook je polsen beschermd. Deze handschoenen kun je vinden vanaf € 14. Ze bestaan in verschillende maten dus pas ze eens voordat je ze aankoopt.

handschoenen bbq

Terug naar boven

FAQ

Welke gas heb ik nodig voor mijn barbecue?

Het meest gebruikte gas voor een gasbarbecue is propaangas. Propaangas heeft een lager kookpunt dan butaangas, namelijk rond de -40 graden Celsius. Om deze reden is propaangas ook geschikt als het buiten wat kouder is. Om exact te weten bij welk gas bij welke barbecue hoort, dien je altijd de bijgeleverde instructies van je barbecue te bekijken. Welk gas jij uiteindelijk kiest, hangt ook af van je voorkeur. 

Daarnaast is gas voor de barbecue in verschillende maten verkrijgbaar. Zie onderstaande tabel welk formaat voor jouw situatie geschikt is: 

  • Gascartouche: geschikt voor kleine kooktoestellen. Is dankzij het compacte formaat ook makkelijk mee te nemen. 

  • 5 kg gasfles: geschikt voor regelmatig gebruikt bij gas- en campingkooktoestellen. Dankzij het formaat ook eenvoudig mee te nemen. 

  • 10kg gasfles: geschikt voor grote gasbarbecues en buitenkeukens. Populairste keuze onder fanatieke gasbarbecue-gebruikers.

Wat is het verschil tussen een kamado en een barbecue?

Een kamado is een keramische barbecue die warmte lang vasthoudt. Het bekendste merk binnen de kamado's is de Green Egg. Dit toestel is perfect voor wie wil grillen, roken of slowcooken met precieze temperatuurregeling. Je verbruikt minder houtskool, maar je betaalt wel meer, moet langer wachten op de juiste temperatuur en hij is zwaarder om te verplaatsen.

Een "gewone" houtskoolbarbecue daarentegen is eenvoudig te gebruiken, goedkoop en snel warm. Dankzij het lichte ontwerp verplaats je hem makkelijk. Nadeel: je hebt minder controle over de temperatuur en hij is minder geschikt voor langzame bereidingen.

Welke accessoires kun je nog meer kopen voor de barbecue?

Visgrill of groentegrill

Groenten of vis op de barbecue zijn niet zo makkelijk te bereiden en om te draaien. Een grill kan daarbij helpen. Je legt de producten erin en kunt hem eenvoudig omdraaien wanneer een kant gebakken is. Je hebt zo’n grill in verschillende maten, met of zonder handvat, vanaf ongeveer € 10.  

visgrill bbq

Rookchips

Met deze rookchips kun je makkelijk een extra rooksmaakje toevoegen aan je barbecuegerechten. Je moet de chips een paar uur laten weken in water en dan nadien laten uitlekken en op je kolen gooien. Om ze op een gasbarbecue te gebruiken doe je ze in een pakketje in aluminiumfolie, prik er enkele gaatjes in en leg ze op de rooster. Of maak een open pakje, leg er de schilfers in en plaatst het op de brander. Je kunt ze natuurlijk ook in aluminiumfolie direct op je houtskool leggen. Je barbecue moet uitgerust zijn met een deksel om de rook binnen te kunnen houden om zo de rooksmaak te geven. Er zijn verschillende smaken en merken. Je vindt een zak met rookchips vanaf € 5.

rookchips bbq

Rookplankje

Met deze plankjes uit cederhout kun je makkelijk een rooksmaak toevoegen aan je vis, vlees of groenten. Je moet de plankjes een aantal uren laten weken in water. Zorg ervoor dat ze goed nat worden, anders zullen deze plankjes makkelijk in brand vliegen. Je legt ze op de grill en je plaatst er je vlees, vis of groenten op en grillen maar! Opgelet, leg er zeker geen al te grote stukken op. Verder is het belangrijk om de temperatuur tussen de 100 °C en 150 °C te houden om je eten langzaam te roken en te garen. Bovendien zal je plankje op die manier geen vuur vatten. Je kunt de plankjes verschillende keren gebruiken. Voor vijf stuks betaal je € 20.

Rookplankje bbq

Vleesthermometer

Om er zeker van te zijn dat alles volledig gaar is en om te zien of je de perfecte bakwijze hebt, is een thermometer met sonde een zeer handige tool tijdens het bar­be­cueën. Belangrijk is dat verschillende temperaturen moeten worden bereikt voor eenzelfde bakwijze, afhankelijk van het type vlees. Je kippenvlees moet 72 °C bereiken om er zeker van te zijn dat het voldoende gaar is, lamsvlees is perfect rosé bij 70 °C en rundsvlees is lekker saignant tussen 50 °C en 52°C. Omdat varkensvlees gevoelig is voor bacteriën moet je hier toch een minimale kerntemperatuur van 60 °C bereiken. 

Onze experts hebben een vleesthermometer getest. Lees hier de review van de vleesthermometer ARMEATOR ONE & A1

Hoe steek je een houtskoolbarbecue aan?

Je kunt de barbecue aansteken met aanmaakblokjes of met behulp van bv. takjes en kranten. Je kunt ook gebruik maken van een brikettenstarter, barbecueschoorsteen of elektrische aanmaker: 

Brikettenstarter of barbecueschoorsteen

Een barbecue aansteken lukt niet altijd even vlot. Een brikettenstarter of barbecueschoorsteen kan daarbij helpen. Je vult de schoorsteen met houtskool, steekt een paar aanmaakblokjes aan op de bodem van je barbecue (of op de grill) en zet de gevulde schoorsteen daarbovenop. Zodra de bovenste kolen wit zijn, kun je de inhoud in je barbecue verspreiden. Je hebt al een brikettenstarter vanaf € 25.  

Elektrische aanmaker

Dit toestel plaats je op de bodem van de barbecue, je giet de kolen erover en steekt de aanmaker in het stopcontact. Na een tiental minuten zou de houtskool warm genoeg moeten zijn om te kunnen grillen. Let wel op, de gloeidraad wordt uiteraard heel heet. Deze toestellen kun je al vinden vanaf  € 11 in de winkel.

In ons artikel lees je meer over hoe je een houtskoolbarbecue moet aansteken.

Terug naar boven