Kies de beste barbecue
Het aanbod van barbecues in doe-het-zelfzaken, tuincentra en zelfs online is quasi niet te overzien. Met onze tips pik je er het exemplaar uit dat voor jou het meest geschikt is.
Welke soorten barbecues zijn er?
Vooraleer je verschillende barbecues gaat vergelijken, moet je je afvragen wat voor soort barbecue je wil. Er bestaan immers diverse types. Van houtskool tot gasbarbecues. Alles hangt af van jouw voorkeuren. We zetten ze op een rij.
Houtskoolbarbecue
Voordelen van een houtskoolbarbecue
- De echte rook- en grillsmaak
- Lage prijs
- Bereiken zeer hoge temperaturen
- Geen gezeul met gasflessen
Nadelen van een houtskoolbarbecue
- Niet zo makkelijk om aan te steken (best aanmaakblokjes gebruiken)
- Duurt een tijdje om op temperatuur te komen
- Moeilijk te reinigen
- Temperatuur moeilijker te regelen
Wat heb je nodig bij een houtskoolbarbecue?
Deksel
Waarom heb je een deksel nodig bij deze BBQ? Wel, een deksel laat je toe om de temperatuur te regelen en ook om een oveneffect te creëren. Ideaal voor grotere stukken.
Dekselthermometer
Met een dekselthermometer zie je perfect wanneer de ideale temperatuur is bereikt en je kunt beginnen grillen
Wielen
Door wieltjes kan je de BBQ gemakkelijk verplaatsen.
Ventilatieroosters
Deze roosters zijn nuttig om de luchttoevoer te regelen en de temperatuur aan te passen. In combinatie met een rooster in het deksel heb je de ideale manier om de gewenste temperatuur te bereiken en behouden.
Haakjes
Haakjes zijn een klein maar erg praktisch detail. Ze zijn handig om je grillvork, tang of ovenwant aan op te hangen.
Warmhoudrooster
Dit rooster is erg praktisch om alles samen te kunnen opdienen.
Asopvangbak
Met een asopvangbak vermijd je dat er te veel as opwaait en op je eten terecht komt.
Grillrooster
Kijk goed na dat de ruimtes tussen de spijlen van het grillrooster niet te groot is, want dan kan het eten er gemakkelijk doorvallen. Check ook of het rooster stevig genoeg is, goed vast zit en zeker niet kantelt tijdens het grillen. Sommige modellen hebben ook een grillrooster waar je het middelste deel kunt uithalen en eventueel vervangen door een keramische grillplaat of een pizzasteen. Vergeet ook niet te kijken hoe gemakkelijk je de grill kunt verwijderen.
Gasbarbecue
Voordelen van een gasbarbecue
- Kan je gemakkelijk aansteken
- Zeer veel extra accessoires verkrijgbaar
- Je kunt de temperatuur gemakkelijk constant houden
- Gemakkelijk te reinigen
Nadelen van een barbecue op gas
- Duur in aankoop
- Minder de typische BBQ-smaak
- Groter en moeilijker om op te bergen
Waarop letten bij het kopen van een gasbarbecue?
Hoeveel branders heb je nodig?
Je hebt meer branders nodig naarmate je voor meer personen eten klaarmaakt. Met twee branders kun je voor ongeveer 6 personen koken.
Zijbranders
Zijbranders zijn handig als je eventueel een saus wil opwarmen.
Bakplaten
Bakplaten zijn handig om te gebruiken als een plancha voor het bakken van vis of andere voedingswaren die anders gemakkelijk uiteenvallen, of om een ei of een pannenkoek te bereiden.
Zijtafels
Zijtafels zijn praktisch als werktafel om te versnijden of borden te dresseren.
Haken
Haken zijn zeer handig om je grilltangen en/of handschoenen netjes en overzichtelijk aan te hangen.
Uitsparing voor gasfles
Een uitsparing voor je gasfles is handig om alles compact op te bergen.
Slow cooking met Japanse Kamado BBQ
Dit type barbecue in de vorm van een keramieken ei duikt meer en meer op in restaurants, maar ook bij mensen thuis. Marktleider is de Green Egg. Deze toestellen verbruiken veel minder houtskool en houden hun warmte veel langer vast. Ze zijn ook zeer veelzijdig en uitermate geschikt voor slow cooking en roken. Het is wel aangeraden om grotere stukken houtskool te gebruiken. Nadeel: deze toestellen zijn duurder dan de traditionele BBQ’s. Prijzen gaan van € 650 tot 2 000!
Welke barbecue moet ik kiezen?
We raden je aan om onze koopwijzer barbecues te raadplegen. Daar vind je de kenmerken en prestaties van alle modellen die we hebben getest.
Ben je ook benieuwd hoe wij de barbecues getest hebben? Ontdek het in dit barbecue dossier.
Het aantal eetgasten
Als je voor 4 tot 6 personen wil koken is een gas barbecue met twee branders prima, bij de houtskoolbarbecues neem je dan best een toestel met een diameter van rond de 40 à 45 cm.
Als je voor meer personen wil grillen, kijk je best uit naar een toestel met een groter grillrooster of kijk je om een gas barbecue te kopen met drie of vier branders. Hou er rekening mee dat deze duurder zijn, meer plaats innemen in het berghok en meer poetswerk vereisen.
Tegenwoordig vind je ook tal van tafel BBQ's die je gemakkelijk kunt meenemen op picknick of naar de camping. Praktisch, maar enkel geschikt voor maximum drie personen.
Waar best je barbecue zetten?
Het is natuurlijk altijd leuk om te dagdromen van een leuke BBQ in de tuin of op je terras, maar denk vooral eerst na of je wel een geschikte ondergrond en voldoende bergruimte in de nabijheid hebt voor een barbecue.
Is het terrein effen genoeg om de BBQ te verplaatsen met de wielen? Grotere barbecues zijn aan de zware kant (zeker de gas barbecues) en dus ook moeilijk te verplaatsen. Bepaalde modellen wegen zelfs meer dan 50 kg.
Als je het niet erg vindt om de barbecue gedurende het ganse jaar buiten te laten staan met een beschermingshoes erover, is er natuurlijk geen probleem. Maar als je van plan bent om hem op te bergen in je tuinhuis, moet je hierop letten:
- Is er voldoende opbergruimte?
- Heb je hulp om de barbecue veilig te verplaatsen?
- Wat zijn de obstakels als je de BBQ wil verplaatsen? Is er een tuinpad? Is het terrein effen genoeg?
Veiligheidstips
Barbecueën is vooral leuk en gezellig, maar kan ook zeker gevaarlijk zijn. Wij geven je 8 tips mee.
- Plaats je barbecue op een open plek.
- Steek hem nooit binnenshuis aan.
- Hou een emmer water of zand, een brandblusser of een branddeken bij de hand.
- Kijk uit voor de handgrepen van de barbecue en andere contactzones, vooral bij houtskoolbarbecues. Deze kunnen een temperatuur tussen 80 en 100°C bereiken.
- Verplaats de barbecue nooit wanneer hij is aangemaakt of nog warm is.
- Zorg dat je BBQ stabiel staat op een vlakke ondergrond die niet in brand kan vliegen (beton, asfalt).
- Laat de BBQ bij voorkeur de hele nacht buiten staan zodat de houtskool helemaal is afgekoeld.
- Laat kinderen niet in de buurt komen en laat de barbecue nooit onbeheerd achter.