Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Darmmicrobioom

22 juli 2020

De miljarden goede bacteriën die in onze darmen huizen, werden lang onderschat. Maar waar dienen deze darmmicrobioom voor? Hoe onderhoud je ze? En waarom? Wij leggen het uit.

Inleiding

Er gaat geen dag voorbij zonder dat er nieuwe studies over de darmmicrobioom verschijnen. De laatste jaren krijgen de bacteriën in onze darmen steeds meer aandacht, en terecht, want ze vervullen functies die even talrijk als essentieel zijn.

Zo zijn ze onder meer betrokken bij immuniteit, spijsvertering en vitamineproductie. Maar ze spelen ook een rol bij een heleboel aandoeningen, zoals inflammatoire darmziekten, darmkanker, obesitas, diabetes, allergieën en zelfs depressie en angst.

Het is dus belangrijk om er goed zorg voor te dragen.

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

2 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/08/2020

Een onderzoek naar lekkende darmen is aangewezen omdat patiënten hiermee huiswaarts gestuurd worden wegens toch niks aan te doen of er worden jarenlange antibioticakuren voorgeschreven om de groei van slechte(?) bacteriën te stoppen. Die mensen betalen zich blauw aan behandelingen, blijven erin geloven of kunnen geen kant meer op?

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/08/2020
, Gereageerd:

Beste Christine, bedankt voor je waardevolle bijdrage ! Het klopt dat sommige aandoeningen en bepaalde medicatie een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm kunnen veroorzaken, maar er is tot op heden echter geen overtuigend bewijs dat bepaalde aandoeningen (zoals voedselallergieën, migraine, asthma, CVS, MS, ... ) rechtstreeks veroorzaakt worden door een ‘lekke’ darm. Er is ook geen overtuigend bewijs dat bepaalde ‘behandelingen’ zoals voedingssupplementen en kruidenmiddelen een gunstig effect zouden hebben bij deze aandoeningen. Daarom is het inderdaad niet evident om verder geholpen te worden ... ^An