Dossier

Voedingssupplementen voor mijn kinderen?

06 september 2021

Ouders maken zich vaak zorgen over een tekort aan vitaminen en voedingsstoffen bij hun kinderen. Vandaar het succes van verschillende multivitaminesupplementen voor de allerkleinsten. Maar ze hebben lang niet alles nodig.

Hebben kinderen voedingssupplementen nodig?

Gezonde kinderen halen de vitaminen en voedingsstoffen die ze nodig hebben uit evenwichtige en afwisselende voeding. Echter is het gehalte aan vitamine D van voedingsmiddelen (dat vooral voorkomt in vette vis, boter en margarine) en de mogelijkheid om dit op te nemen relatief beperkt. 

Een andere bron van vitamine D is de zon. Het lichaam kan immers vitamine D aanmaken door middel van UV-straling. Als je kinderen voldoende blootgesteld worden aan de zon (bijvoorbeeld op zonnige dagen), worden daarmee hun behoeftes gedekt. Voor de meeste mensen is een kwartier blootstelling per dag genoeg om voldoende voorraad vitamine D op te bouwen.

In de winter laat het weer dit echter niet altijd toe. Ook het gebruik van bedekkende kleding en zonnebrandcrème in de zomer verhindert de aanmaak van vitamine D.
Een vitamine D-supplement is daarom nuttig voor kinderen. In België adviseert de organisatie Kind en Gezin supplementen tot de leeftijd van 6 jaar.

Vitamine D is essentieel voor de groei van kinderen en stelt hen in staat sterke botten en tanden te ontwikkelen door calcium uit de voeding op te nemen. 

Baby's moeten ook extra vitamine D krijgen (vaak via druppels), want hoewel er vitamine D in moedermelk en zuigelingenvoeding zit, zijn dat te kleine hoeveelheden. Daarbij is blootstelling aan de zon sterk afgeraden voor zuigelingen.

 

Welke vitamine D moet ik kiezen? 

Er bestaan twee vormen van vitamine D in de natuur: vitamine D2 (of ergocalciferol), gesynthetiseerd door gist, en vitamine D3 (of cholecalciferol), gesynthetiseerd door de mens dankzij blootstelling aan UV-straling. Daarom zijn vitamine D3 en de zon van cruciaal belang om onze vitamine D-inname te verzekeren.
 
Onze analyse

Wij hebben ons gefocust op vitamine D voor kinderen van 0 tot 6 jaar. De geanalyseerde supplementen zijn gemakkelijk in te nemen, het gaat hier namelijk om smelttabletten, kauwtabletten, kauwgom, druppels en sprays. Overigens worden de druppels beter geabsorbeerd dankzij de olie waarvan het product is gemaakt. De tabletten moeten na de maaltijd worden ingenomen.

Aanbevolen producten

Aanbevolen producten onder voorbehoud

Te vermijden supplementen