Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Nutri-Score: hulpmiddel voor gezondere winkelkar

01 april 2019

01 april 2019
Wie probeert te letten op wat er op zijn bord komt en dus wat in zijn winkelkar belandt, kent het wel… Je weg vinden in de supermarkt is geen kinderspel! Dit zal voortaan makkelijker zijn met de Nutri-Score die op de verpakkingen zal prijken. Zo kun je gezondere producten kiezen in één oogopslag.

Een maatstaf voor de voedingswaarde

Zoals we eerder al vermeld hadden en zoals de naam doet vermoeden, schetst de Nutri-Score een algemeen beeld van de voedingskwaliteit van voedingsmiddelen. 

En wat met toegevoegde stoffen? 

Critici van de Nutri-Score wijzen er echter op dat het label onvoldoende informatie bevat over de mate waarin het voedingsmiddel bewerkt is, de aanwezigheid van toegevoegde stoffen, enz. Terecht, want bepaalde voedingsaspecten die de gezondheid kunnen schaden, zoals de aanwezigheid van toegevoegde stoffen, pesticiden, antibiotica, enz. worden niet vermeld. 

Er wordt onderzocht hoe die informatie toch kan worden weergegeven en er zijn zeker ideeën, maar het is voorlopig niet mogelijk om één enkel gezondheidslabel te ontwerpen waar al die gegevens in opgenomen worden.

Koop niet blindelings

Wel helpt de Nutri-Score om de voedingswaarde van verschillende etenswaren binnen dezelfde categorie te vergelijken. En dat is niet alles: de score geeft misschien niet alle voedingsaspecten weer, maar biedt de consument op z’n minst een goed beeld van de voedzaamheid van een product en helpt hem bij een gezonder eetpatroon. Nu is het nog aan de consument om weinig bewerkte voeding te verkiezen boven de industriële tegenhanger en om zich grondig te informeren over de voedingsaanbevelingen.