Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Nutri-Score: hulpmiddel voor gezondere winkelkar

18 september 2020
nutri-score

Wie probeert te letten op wat er op zijn bord komt en dus wat in zijn winkelkar belandt, kent het wel… Je weg vinden in de supermarkt is geen kinderspel! Dit zal voortaan makkelijker zijn met de Nutri-Score die op de verpakkingen zal prijken. Zo kun je gezondere producten kiezen in één oogopslag.

Een maatstaf voor de voedingswaarde

Zoals we eerder al vermeld hadden en zoals de naam doet vermoeden, schetst de Nutri-Score een algemeen beeld van de voedingskwaliteit van voedingsmiddelen. 

En wat met additieven of de mate van bewerking

Critici van de Nutri-Score wijzen er echter op dat het label onvoldoende informatie bevat over de mate waarin het voedingsmiddel bewerkt is, de aanwezigheid van toegevoegde stoffen, enz. Terecht, want bepaalde voedingsaspecten die de gezondheid kunnen schaden, namelijk additieven en contaminanten zoals pesticiden, worden niet vermeld. 

De Nutri-Score wordt bepaald over het product zoals het in het winkelrek ligt en houdt dus geen rekening met de bereidingstechniek. Diepvriesfrietjes (en aardappelen in het algemeen) bijvoorbeeld bevatten erg veel koolhydraten en weinig vetten of suikers, waardoor ze een gunstige Nutri-Score ontvangen (A). Bak je de frietjes in de oven, dan zal die Nutri-Score goed blijven, leg je ze echter in het vet van je friteuse, dan kom je uit op een C. Voeg je er dan ook nog eens zout aan toe, dan wordt het een E.

Tot op heden is het wetenschappelijk bewijs niet op hetzelfde niveau wat betreft additieven & contaminanten. Het is voorlopig dan ook nog niet mogelijk om één enkel gezondheidslabel te ontwerpen waar al die gegevens in opgenomen worden.

Onthoud vooral dat de Nutri-Score een vereenvoudiging is van de voedingswaarde van een product, niet meer of niet minder. 

Koop niet blindelings

Wel helpt de Nutri-Score om de voedingswaarde van verschillende etenswaren binnen dezelfde categorie te vergelijken. En dat is niet alles: de score geeft misschien niet alle voedingsaspecten weer, maar biedt de consument op z’n minst een goed beeld van de voedzaamheid van een product en helpt hem bij een gezonder eetpatroon. Nu is het nog aan de consument om weinig bewerkte voeding te verkiezen boven de industriële tegenhanger en om zich grondig te informeren over de voedingsaanbevelingen. 

De Nutri-Score is géén vervanging van de voedingsdriehoek, -piramide of -tak, die ons vertellen welke voedingscategorieën we vaak en minder vaak moeten eten. De Nutri-Score helpen je daarentegen om op een gemakkelijke manier uit alle voorgeschreven categorieën de meest evenwichtige alternatieven (lees: met weinig negatieve elementen en/of veel positieve elementen) te selecteren. Zo kun je makkelijk yoghurt, melk, ontbijtgranen of brood kiezen aan de hand van de aangeduide Nutri-Score. 

Aanpassing in berekening

De Nutri-Score is geen vastgeroest project. Om beter in lijn te zijn met de voedingsaanbevelingen, zijn er enkele wijzigingen aangebracht. De Nutri-Score wordt bepaald op basis van negatieve (energie, verzadigd vet, suiker en zout) en positieve punten (vezels, eiwitten en fruit/groenten/noten/peulvruchten). Het is bij deze laatste dat er een aanpassing werd gemaakt, de positieve punten voor fruit, groenten, noten en/of peulvruchten worden uitgebreid met oliën van koolzaad, olijven en noten. Producten kunnen nu ook positieve punten scoren op basis van het percentage aan deze oliën.

Door deze aanpassing komt de score van olijfolie op C in plaats van D, op hetzelfde niveau als koolzaad- en walnootolie (die reeds een C scoorden), en sluit de Nutri-Score voor deze producten beter aan met de huidige voedingsaanbevelingen. Andere oliën, zoals palmolie, zonnebloemolie en maïsolie behouden hun D of E score.

De Nutri-Score zal regelmatig opnieuw worden geëvalueerd en aangepast om je op die manier nog beter te kunnen helpen bij je keuzes. Recentelijk werd ook verder verduidelijkt dat gearomatiseerd water géén Nutri-Score A kan behalen, hoogstens een B. Dit was voordien niet helemaal duidelijk. 

Stimulans voor verbeterde recepten

De Nutri-Score spoort bovendien de fabrikanten aan om de samenstelling van hun producten te herzien. Uit de update van onze koopwijzers voor snacks voor kinderen en ontbijtgranen blijkt dat de Nutri-Score van veel producten is verbeterd.

Een koekje zal natuurlijk nooit een A krijgen, maar zelfs in deze productcategorie zijn verbeteringen in de samenstelling mogelijk. Minder suikers, verzadigde vetten en zout, of meer vezels: sommige fabrikanten bewijzen dat er manieren zijn om er gezondere snacks van te maken. Voor de granen zagen we vooral verbeteringen in het suiker-, vezel- en zoutgehalte.