Nieuws

Petitie voor verplichte Nutri-Score in Europa nu gesloten

28 april 2020
Nutri-Score

Samen met zes Europese zusterorganisaties lanceerden wij in mei 2019 een burgerbeweging om de Europese Commissie aan te zetten tot de invoering van de Europese Nutri-Score. We hadden een miljoen handtekeningen nodig, waarvan 15 750 uit België.

Vandaag de dag heeft het merendeel van de consumenten moeite om de informatie op de etiketten van voedingswaren in de supermarkt te begrijpen, of simpelweg geen tijd om al die kleine lettertjes te lezen. Dat maakt het moeilijk om bewust voor gezonde producten te kiezen. Het is dan ook geen toeval dat problemen met overgewicht en obesitas alsmaar zorgwekkendere vormen aannemen, niet alleen in België maar ook in de rest van Europa.

De Nutri-Score helpt je om in één oogopslag de producten te vinden met de beste voedingswaarde. Daarom lanceerden we in mei 2019 een petitie om de Nutri-Score verplicht te maken in heel Europa. Die petitie werd nu afgesloten.

Een eenvoudig en doeltreffend hulpmiddel

De Nutri-Score heeft als doel de consument te helpen in zijn keuze door de voedzame producten in de supermarktrekken in één oogopslag herkenbaar te maken. Het label houdt rekening met eigenschappen die gunstig zijn voor de gezondheid (vezels, proteïnen, fruit, groenten en noten) en ingrediënten die in dat opzicht het best worden beperkt (kilocalorieën, verzadigde vetzuren, suikers en zout). Dat resulteert in een totaalscore op voedingswaarde.

De evaluatie wordt weergegeven door vijf letters, met A voor de hoogste voedingswaarde en E voor de laagste, in de bijbehorende kleur van groen tot rood om de score nog duidelijker zichtbaar te maken.

Al toegepast in België

De Nutri-Score werd in Frankrijk ingevoerd in 2016. Datzelfde jaar werd het systeem mee geëvalueerd in een grootschalige studie over het koopgedrag van de consument, en daaruit bleek dat de Nutri-Score meer impact had dan andere eenvoudige vormen van etikettering zoals het Engelse systeem met verkeerslichten.

De Nutri-Score is immers bevattelijker voor de consument en stelt hem in staat de kwaliteit van de producten in zijn winkelkar gevoelig te verbeteren. Het label zet de fabrikanten die betere voeding op de markt willen brengen er bovendien toe aan om de samenstelling van hun voedingsproducten te herbekijken (minder suiker, zout enz.).

Omdat wij overtuigd zijn van het nut van de Nutri-Score, hebben we er destijds voor gepleit het systeem in België in te voeren. Op 2 april 2019 was dat een feit.

Naar een Europese Nutri-Score

Ondanks de officiële erkenning als voedingslabel in ons land blijft de Nutri-Score voor de Europese wetgever facultatief. Daardoor voelen nog te weinig fabrikanten zich geneigd om het label op hun producten aan te brengen.

Daarom hebben wij samen met zes andere Europese consumentenorganisaties het verzoek aan de Europese Commissie gericht om de Nutri-Score verplicht te maken in de EU. Om deze vraag bij de Commissie op de agenda te krijgen, hadden we één miljoen handtekeningen nodig, waarvan 15 750 Belgische.

Het Belgische doel was bijna (voor meer dan 80 %) bereikt, tot de coronacrisis de aandacht afleidde van dit dossier. De organisatoren besloten daarom om de onlinepetitie af te sluiten, en de strijd via andere kanalen verder te voeren.

Een ongeziene coalitie

In april 2020 vormden we een coalitie van bijna 40 partijen die samen vroegen om de Nutri-Score verplicht te maken binnen de Europese Unie. In deze coalitie zaten consumentenorganisaties zoals Test Aankoop, maar ook fabrikanten zoals Nestlé en Danone, distributeurs zoals Carrefour en Delhaize, en wetenschappers zoals dokter Stefanie Vandevijvere van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid Sciensano.

Als onderdeel van de farm-to-fork-strategie heeft de Commissie op 20 mei aangekondigd dat ze in 2022 een verplichte en uniforme voedsingsetikettering zal voorstellen. We hopen dat ze zal kiezen voor de Nutri-Score, het label dat het best wordt begrepen door consumenten en dat al wordt gebruikt door zes Europese lidstaten.