Wat kun je als consument doen?


1. Vertrouw geen claims op verpakkingen
In een ideale wereld zouden voedings- en gezondheidsclaims eerlijk moeten zijn over de werkelijke voedingswaarde van een product. Helaas zetten fabrikanten die vaak ook op ongezonde producten om de consument te verleiden. Een fabrikant kan vrij gemakkelijk uitpakken met de aanwezigheid (ook al is die miniem) van een ingrediënt dat als “gezond” wordt beschouwd (vezels, allerlei vitaminen, eiwitten, fruit, melk, enz.). Dat maakt er helaas nog geen gezond product van.
2. Vertrouw op de Nutri-Score
Dankzij de Nutri-Score heb je in één oogopslag een idee van de voedingswaarde van een product.
ONS DOSSIER OVER DE NUTRI-SCORE
3. Vermijd lange ingrediëntenlijsten
Een lange lijst met ingrediënten is een slecht teken. Dat duidt erop dat het voedsel ultrabewerkt is.
LEES MEER OVER ULTRABEWERKTE VOEDING
4. Blijf kritisch
Als een product vermeldt dat het vitaminen bevat, betekent dat niet per se dat je immuniteit of je fysieke prestaties erdoor zullen verbeteren.
Via een gezonde en evenwichtige voeding krijgt je lichaam alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft. Het heeft daarom geen zin om naar “duurzamere” producten te grijpen, vooral als ze niet gezond zijn.
5. Raadpleeg de voedingsdriehoek
Met het systeem van de voedingsdriehoek krijg je een duidelijk beeld van het belang van bepaalde voedingscategorieën ten opzichte van andere, wat helpt om een evenwichtig eetpatroon aan te nemen.
Dus ook al lijkt de ene snack beter dan de andere (omdat de claim je dat doet geloven), hij staat nog steeds in de rode bol waardoor je er beter slechts af en toe van eet.
Exclusief voor leden
Deze inhoud is exclusief gereserveerd voor onze leden.