Dossier

Wat kun je als consument doen?

28 januari 2025
Claims op voedselverpakkingen

28 januari 2025
Hoe als consument de echt gezonde van de ongezonde voedingsproducten onderscheiden? Volg onze tips om niet in de val te trappen van misleidende en valse gezondheidsclaims op voedingsverpakkingen.

1. Vertrouw geen claims op verpakkingen

In een ideale wereld zouden voedings- en gezondheidsclaims eerlijk moeten zijn over de werkelijke voedingswaarde van een product. Helaas zetten fabrikanten die vaak ook op ongezonde producten om de consument te verleiden. Een fabrikant kan vrij gemakkelijk uitpakken met de aanwezigheid (ook al is die miniem) van een ingrediënt dat als “gezond” wordt beschouwd (vezels, allerlei vitaminen, eiwitten, fruit, melk, enz.). Dat maakt er helaas nog geen gezond product van.

Pinocchio-producten voeren valse of misleidende claims

2. Vertrouw op de Nutri-Score

Dankzij de Nutri-Score heb je in één oogopslag een idee van de voedingswaarde van een product.

ONS DOSSIER OVER DE NUTRI-SCORE

3. Vermijd lange ingrediëntenlijsten

Een lange lijst met ingrediënten is een slecht teken. Dat duidt erop dat het voedsel ultrabewerkt is.

LEES MEER OVER ULTRABEWERKTE VOEDING

4. Blijf kritisch

Als een product vermeldt dat het vitaminen bevat, betekent dat niet per se dat je immuniteit of je fysieke prestaties erdoor zullen verbeteren.

HOE GEZONDER ETEN

Via een gezonde en evenwichtige voeding krijgt je lichaam alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft. Het heeft daarom geen zin om naar “duurzamere” producten te grijpen, vooral als ze niet gezond zijn.

5. Raadpleeg de voedingsdriehoek

Met het systeem van de voedingsdriehoek krijg je een duidelijk beeld van het belang van bepaalde voedingscategorieën ten opzichte van andere, wat helpt om een evenwichtig eetpatroon aan te nemen.

De voedingsdriehoek

DE VOEDINGSDRIEHOEK

Dus ook al lijkt de ene snack beter dan de andere (omdat de claim je dat doet geloven), hij staat nog steeds in de rode bol waardoor je er beter slechts af en toe van eet.