Nieuws

Duurzaam winkelen in de supermarkt

02 januari 2020
meer dan mijn kassaticket

Wat is duurzaam en wat niet? Wil jij ook dat je supermarkt je daarbij helpt?  Met de actie “meer dan mijn kassaticket” vragen consumenten om de keuze makkelijker te maken.

Column 5: Online shoppen

Hoe heerlijk is het om te zien dat het bewustzijn rond duurzaamheid steeds groter wordt? Almaar meer initiatieven bieden ons een stem. Bij "Ik ben meer dan mijn kassaticket" geven we deze maand de megafoon aan Pauline. Als digitale shopper heeft ze enkele prangende vragen voor de supermarkt. 

Pauline is intussen al onze 5de briefschrijver aan de supermarkt. Ook zij worstelt met goede voornemens en het effectieve resultaat. Samen met François en kat Bada vormt Pauline een druk én digitaal gezin. Ze maakt zich het leven gemakkelijker dankzij smart home tools en allerlei devices of apps. Met de gewonnen tijd werkt ze graag in de tuin, gaat ze wandelen, reizen of geniet ze van koken. Een echte levensgenieter, die Pauline.

Maar als Pauline duurzaam wil kopen, verliest ze bij het online shoppen al snel evenveel tijd als in de “echte” winkel. Online is er nochtans zoveel meer mogelijk om het haar makkelijker te maken, toch?

De getuigenis van Pauline

Beste [supermarkt],
Heerlijk vind ik hem, jullie shopping service waarmee ik mijn wekelijkse boodschappen in huis haal zonder zelfs maar een voet in een supermarkt te moeten zetten. Wat ik zo geweldig vind aan online winkelen? Dat het zo overzichtelijk is! In één klik alle opties op een rijtje.

Ik hou van het gemak om via jullie app iets toe te voegen aan het boodschappenlijstje, wanneer ik maar wil. En hoe geweldig is het dat mijn man van eender waar dezelfde lijst aanvult?

Digitaal winkelen zorgt ervoor dat we niet verleid worden door al dat lekkers dat jij in de winkel voor ons uitstalt. Het zorgt ervoor dat ik mijn budget prima onder controle heb en dat ik ‘s avonds - als ik razende honger heb - niet in de kant-en-klaar maaltijden duik, maar met verse producten aan de slag kan. Wij zijn fan!

Alleen, beste supermarkt, ik koop graag duurzaam. Voor onze gezondheid, voor de boeren die het hier moeilijk hebben, om geen onnodige voedselkilometers op te lopen. Maar, net als in de winkel, is het best hard zoeken naar informatie op jullie webshops. Op de ene app vind ik al meer als op de andere, maar overal moet ik graven en klikken. Kan dat niet makkelijker en handiger? Online zijn er zoveel mogelijkheden die je in een fysieke winkelomgeving niet hebt.

Hoe heerlijk zou het zijn om meteen te zien of een product goed scoort op vlak van duurzaamheid: een prijs waar de boer mee rond komt, de impact op het milieu of op mijn gezondheid,... Hoe handig zou het zijn als ik daar net zo makkelijk op kan sorteren als op prijs?

Moedig mij online aan om “juist” te kiezen, zonder dat ik me suf moet klikken en peinzen. Vaak kies ik alleen producten waarvan ik redelijk zeker ben die wel duurzaam zullen zijn (bio, fairtrade). Maar als ik buiten de labels wil gaan en bijvoorbeeld zoek naar afkomst, zit ik al snel langer op de app dan wanneer ik effectief naar de winkel zou gaan. En dan is er nog alle informatie die ik hoe dan ook niet vind… Komen de groenten en fruit die ik bij jou bestel al uit volle grond? Komen ze per boot of per vliegtuig? Hoe zit het met de prijs die de producent krijgt?
Ik zou bijvoorbeeld zo graag eens zoete aardappelen bestellen, want naar het schijnt kweken ze die nu ook in België. Alleen zie ik niet meteen of jij Belgische zoete aardappelen hebt? En dus koop ik ze niet online. Ook geen paksoi, geen lente-ui, geen druiven. Ik stel mijn goestingskes uit tot ik dan toch eens in een “echte” winkel sta en op de etiketten kan kijken.

Beste [supermarkt], jij helpt me al om als drukbezette vrouw superefficiënt boodschappen te doen binnen mijn beperkte tijd. Kan je me nu ook helpen om superefficiënt te helpen bij mijn duurzame keuzes?

Ons antwoord

Beste Pauline,
Je stelt een heel terechte vraag, wij zijn eveneens voorstander van een betrouwbaar evaluatiesysteem voor de duurzaamheid van producten. Dit zou een uitstekend middel zijn waarop consumenten hun keuze kunnen baseren. Duurzaamheid is echter een zeer ruim begrip, waarbij heel veel parameters in rekening moeten worden gebracht. Dat maakt dat het haast onbetaalbaar zou zijn om aan ieder product een duurzaamheidsscore toe te kennen.

Als consument kun je je om een adequaat beeld te krijgen van de duurzaamheid van een product, het best beperken tot één of twee parameters die voor jou belangrijk zijn. Dat kan bijvoorbeeld de oorsprong zijn of het gebruik van chemische pesticiden.

Helaas blijkt het online vaak gissen naar de oorsprong van een product. Nochtans is de vermelding ervan voor fruit en groenten bij wet verplicht, ook online. Dankjewel, Pauline om ons attent te maken op dit probleem. We zullen verder onderzoek verrichten naar deze tekortkomingen en komen hier later zeker op terug.

Uiteraard kun je je bij je zoektocht naar een duurzaam product ook laten leiden door de labels op de verpakking. Op welke labels je kan vertrouwen, vertellen we je in ons uitgebreid dossier “Wegwijs in de jungle van voedingslabels”.

Dossier voedingslabels