Nieuws

Duurzaam winkelen in de supermarkt

02 januari 2020
meer dan mijn kassaticket

Wat is duurzaam en wat niet? Wil jij ook dat je supermarkt je daarbij helpt?  Met de actie “meer dan mijn kassaticket” vragen consumenten om de keuze makkelijker te maken.

Column 1: Labels

Column 1: Hoe vind je je weg doorheen alle labels?

Ingrid Renders is de oprichtster van Maison Slash, een online platform voor ouders die meer zijn dan mama of papa alleen, én het allereerste #parentfriendly marketing agency ter wereld! Vooral daardoor heeft ze momenteel even geen andere bezigheden dan werken. Ze woont in een landelijk stukje van Ternat, samen met man Jean-François en hun twee kinderen Arthur (9) en Jules (7). Ingrid is van dat type waar alles snel en ultra efficiënt moet verlopen. Geen tijd, weet je wel. Een goeie voorbereiding is het halve werk. Daarom stelt ze iedere week een weekmenu samen. (Eigenlijk doet haar man dat, want hij is de kok in huis)  De ingrediënten voor de weekboodschappen worden standaard op vrijdagavond snel snel bij elkaar geshopt. Ze kent in de verschillende supermarkten uit de buurt blindelings haar weg, dus echt diep nadenken hoeft niet meer. Tot onlangs.

De getuigenis van Ingrid

[Beste supermarkt],
Ben ik toch even een bofkont. Had mijn wederhelft weer iets lekkers verzonnen met pijnboompitten. Heerlijk om mee te koken, maar een dure affaire op het kassaticket. En dus ook een overwogen keuze waard van twee minuten extra. Ooit las ik dat je best pijnboompitten kiest uit Italie. Maar helaas, de keuze die ik in de winkel kreeg, ging tussen bio-pijnboompitten aan 9 euro(*), of een bakje dubbel zo groot en gewoon van het huismerk aan de helft van de prijs. En, ook beiden uit China. China?! Als er een land is dat ik absoluut niet associeer met duurzame landbouw, dan is het wel het land van de rode lampionnen. Allez, het is maar van horen zeggen. Dat deed me verder denken over het label bio. Wat betekent dat eigenlijk? Waarom zou ik in dit geval het dubbele van de prijs betalen voor een potje pijnboompitten ? Hoe vind ik mijn weg doorheen alle labels? Want eerlijk?  Ik ben voor de goedkope variant gegaan. Maar het blijft me achtervolgen. Heb ik nu een boer in de armoede geduwd? Heb ik mijn kinderen vergiftigd met zwaar bespoten brol? Of heb ik snel en handig een lepe marketingtruc omzeild? 
Dus [Beste supermarkt], kan je mij geruststellen over de goedkopere pijnboompitten? Want ik zou niet weten hoe ik hier zelf aan zou moeten beginnen.

*deze prijs is slechts een indicatie. Prijzen voor pijnboompitten schommelen sterk, soms van maand tot maand. 

Ons antwoord

Allereerst moeten alle producten die je op Belgische bodem koopt, voldoen aan de Europese wetgeving voor voedingsmiddelen. Daarin zitten onder meer de regels omtrent pesticiden vervat. Dus in theorie zou geen enkel product te veel pesticideresiduen mogen bevatten. In de praktijk blijkt dat helaas niet altijd het geval ... 

Het Europese Biolabel is een milieulabel en garandeert je daarenboven dat de productie is gebeurd volgens de strenge regels van de biologische landbouw, verwerking en verkoop. Bij biologische landbouw mogen bijvoorbeeld geen kunstmatige meststoffen en chemische pesticiden worden gebruikt. Ook genetisch gemodificeerde organismen en kunstmest zijn uit den boze. 

Wat het biolabel je helaas niet vertelt is hoeveel kilometers het product heeft afgelegd om tot bij jou te geraken. En als je op de duurzaamheid van een product wilt letten, is dat uiteraard een belangrijk aspect. Daarom is het belangrijk om naast het label, ook naar de oorsprong van het product te kijken. Al is dat niet bij alle voedingsproducten mogelijk, omdat de oorsprongsvermelding niet voor alle voedingscategorieën wettelijk verplicht is. Bij honing, olijfolie, verse groenten en fruit, vis, rundsvlees, schapenvlees, varkensvlees, geitenvlees en gevogelte is deze vermelding wel wettelijk verplicht.

Of je met een bepaalde aankoop een boer in de armoede hebt geduwd, zul je helaas nooit met zekerheid weten. Dat is immers volledig afhankelijk van de werkomstandigheden van het land van oorsprong. En daar hebben we hier lang niet altijd een duidelijk zicht op ... 

Meer weten over labels?

Wil je weten welke garanties bepaalde labels je geven? Neem dan zeker een kijkje in ons dossier Wegwijs in de jungle van voedingslabels.

Naar ons dossier over voedingslabels