Nieuws

Duurzaam winkelen in de supermarkt

02 januari 2020
meer dan mijn kassaticket

Wat is duurzaam en wat niet? Wil jij ook dat je supermarkt je daarbij helpt?  Met de actie “meer dan mijn kassaticket” vragen consumenten om de keuze makkelijker te maken.

Column 8: Promo's

Elke is een thirty something mama van twee, die als leerkracht deeltijds lesgeeft aan een bende tieners. Daarnaast is ze een freelance storyteller die graag babbelt en schrijft over het moederschap, maar even goed over dat must-read jeugdboek, die kindvriendelijke uitstap, of een nieuwe conceptstore. Of het nu gaat over het shoppen van leuke kledij of boodschappen doen, op haar instagramkanaal @funmomlife probeert ze te bewijzen dat een streepje glamour en lekker eten te combineren vallen met een duurzaam leven. Maar met evenveel plezier krast ze dat gouden laagje weg door over haar dagelijkse blunders en zoektochten te verhalen.
Tijdens haar wekelijkse ronde in de supermarkt stelt Elke zich steeds meer vragen over de prijssetting van haar favoriete producten.

De getuigenis van Elke

Beste [supermarkt],
Ik doe mijn best om prijsbewust te winkelen. Op mijn wekelijkse ronde door jullie rekken kijk ik – weliswaar niet obsessief - naar de aanbiedingen. Nee, thuis zit ik geen bonnetjes uit te knippen. Ain’t nobody got time for that. Maar in de supermarkt geef ik mijn ogen de kost.

Drie avocado’s voor de prijs van één? Top! Vier extra kinderkoeken in dat pak? Meenemen! De bio-eieren verlaagd in prijs? Bingo! Volgens mij laten we ons allemaal, al dan niet bewust, op die manier verleiden.

Maar de laatste tijd, wanneer ik mijn blik laat glijden langs de mooie aanbiedingen, knaagt er iets bij mij. Immers, bij zo’n knalkortingen moet toch iemand de rekening betalen?

Doe ik eigenlijk aan die 2 + 1 aanbieding een goede zaak, of loop ik gewoon “als een onnozel kieken” in een simpele marketingtruc? Of, als ik effectief korting krijg en dus een koopje doe, wie betaalt dan wel? Maakt de supermarkt dan minder winst? Of is het de producent die – verplicht – zijn prijzen liet zakken?

Bovendien kijk ik graag rond in de groeiende hoek van de streekproducten. Ge weet wel, goed voor het milieu, hoera voor de lokale economie, met liefde gemaakt, … Dat kruidig geitenkaasje, en het lokaal fruitsap, ik haal daar graag mijn “portemonnee” voor boven. Maar, ik ben benieuwd, beste supermarkt. Want de meerprijs die ik betaal voor deze producten, komt dat geld dan wel terecht bij die lokale boer?

Mijn punt is, we weten het niet. Ik weet het niet. Word ik aan de lopende band in het ootje genomen met afprijzingen, die geen afprijzingen zijn? Worden producenten correct betaald voor hun arbeid, of scheuren boeren hun broek aan de melk op het schap in de supermarkt? Waarom kunnen sommige producten ineens in prijs worden verlaagd?

Ik vraag dus meer duidelijkheid. Wordt iederéén beter van mijn aankopen bij de supermarkt? Kunnen jullie mij gerust stellen?

Ons antwoord

Beste Elke,
Wij begrijpen je frustratie volledig, ook wij zijn al jaren vragende partij voor meer transparantie over de prijzen van producten. Het is de taak van de supermarkt om hierover open kaart te spelen, zodat je als consument weet waar je geld naartoe gaat.
Gelukkig duiken er wel steeds meer andere initiatieven op – ook in steden -, die je die de keten tussen jou en de producent verkleinen. Hoe korter de keten, hoe meer zekerheid je immers hebt dat wat je betaalt wel degelijk bij de producent terecht komt. Enkele van die initiatieven zijn de buurderijen, boerenmarkten, fruit- en groentepakketten en hoevewinkel. Wil je dus zeker zijn dat jouw geld bij de juiste partij terecht komt, overweeg dan zeker eens een bezoekje aan zo’n project.