Nieuws

Duurzaam winkelen in de supermarkt

02 januari 2020
meer dan mijn kassaticket

Wat is duurzaam en wat niet? Wil jij ook dat je supermarkt je daarbij helpt?  Met de actie “meer dan mijn kassaticket” vragen consumenten om de keuze makkelijker te maken.

Column 6: Herkomst

Nele is een moeder van 2 spruiten die een uitstap naar de supermarkt een geweldig avontuur vinden. Het idee van winkelen vindt Nele op voorhand zelf ook tof, de uitvoering ervan doorgaans iets minder. Zo probeert ze tussen het lokaliseren van haar dochter (gelukkig zit kleine meneer nog in de kar), het neen zeggen tegen rommel en kilo’s suiker en de daarbij horende driftbui, bewust te kopen. Ze wil daar graag in gestuurd worden/ hulp bij krijgen om een supermarktbezoek met kinderen (zo) vlot (mogelijk) te laten verlopen.

De getuigenis van Nele

Beste [supermarkt],

Hoe geweldig is het eigenlijk dat ik in mijn “rennen-vliegen-duiken-vallen-opstaan-en-weer-doorgaan”-leven alle boodschappen tijdens één stop kan inslaan? Fantastisch toch! Een hele week eten, wassen, plassen én aperitieven met een minimum aan tijdsimpact? Da’s zelfs geniaal!

Maar wat zou het leuk zijn mocht mijn ethisch denkende zelve daar ook zo blij mee zijn. Met een gerust gemoed buitenwandelen uit jullie gigantische hal en kunnen denken: “Yes, dat hebben we weer goed gedaan! Ik blij, de producent tevreden, moeder natuur in haar nopjes, … iedereen content dus!”
Een tijdje dacht ik dat dit, mits een kleine effort, wel snel gefikst zou zijn: zo weinig mogelijk plastic verpakkingen meenemen, selecteren op lokale en seizoensproducten en zo veel mogelijk BIO kopen. Dat laatste leek mij een quick win: labels zoeken, kar in, betalen en klaar.

Zo gezegd zo gedaan. Mijn aardbeien belandden in een papieren broodzak, ik keek nog efkes over die komkommers en nam zonder nadenken een zak BIO-aardappelen mee. Score! Of dat dacht ik toch …Want wat bleek toen ik de volgende dag thuis aan het patatten schillen ging? Die over(h)eerlijke, goed gesoigneerde BIO-piepers bleken begot uit Egypte te komen!! E-gyp-te! I kid you not!

Je wist dat ongetwijfeld maar ik wist echt niet waar ik het had. Want de boer in mijn straat verkoopt ook patatjes, moet je weten. Alleen stop ik daar niet wekelijks, dat bespaart me namelijk weer een beurt uit- en inladen van mijn kroost. Exact de reden waarom ik wél naar jullie kom: comfort.

Maar dat gemak van mij komt de natuur en onze lokale producenten blijkbaar duur te staan. Enfin, what’s in a name, want ik vermoed dat het alsnog goedkoper is om Egyptische knollen in te voeren dan ze gewoon achter de hoek in te slaan? Of is er een andere reden voor? Ik begrijp er alvast niets meer van.

Dus, beste [supermarkt], zouden jullie er misschien voor willen zorgen dat ik in het vervolg in een wip jullie lokale producten kan terugvinden? Nodig eens een boer uit, zet jullie streek wat in de kijker en verkoop onze troeven. Dat gaat zo geweldig veel beter smaken dan patatten uit Egypte! En dan is echt iedereen content.

Merci!

Ons antwoord

Beste Nele,

De herkomst van een product is helaas inderdaad niet altijd in één oogopslag te achterhalen. Als je er zeker van wil zijn dat een product van Belgische bodem is, dan werp je het best een uitgebreide blik op het etiket. Laat je zeker niet misleiden door een afbeelding van de Belgische vlag op voedingsmiddelen. 

In het verleden troffen wij al meermaals producten met zo'n vlag aan in het winkelrek, waarbij niet de ingrediënten, maar bijvoorbeeld het recept uit België afkomstig bleek. De Belgische driekleur wordt maar al te vaak misbruikt als marketingmiddel, wees hiervoor op je hoede.