Nieuws

Duurzaam winkelen in de supermarkt

02 januari 2020
meer dan mijn kassaticket

Wat is duurzaam en wat niet? Wil jij ook dat je supermarkt je daarbij helpt?  Met de actie “meer dan mijn kassaticket” vragen consumenten om de keuze makkelijker te maken.

Column 4: Plastic

Elke woont in Londerzeel, is een ondernemer en mama van 2 dochters (9 en 7). Met haar bedrijf Fairytale Moments maakt ze persoonlijke ceremonies voor de mijlpalen in het leven. Wat ze in haar persoonlijk leven doet en denkt, deelt ze op haar blog fairytales.live – soms lijkt het op een sprookje, vaker op het echte leven.
Sinds ze haar drukke “corporate leven” vaarwel zei, heeft ze wat meer tijd, maar die vult ze bij voorkeur niet met huishoudelijke taken. Met de kinderen naar de supermarkt gaan, dat vindt ze dan weer niet zo heel vervelend. Gewapend met een lijstje kan je ze er op zaterdagvoormiddag achter een bomvolle kar terugvinden.
Mei = Plasticvrij. Maar dat valt Elke niet makkelijk. Kunnen supermarkten helpen?

De getuigenis van Elke

Beste [supermarkt],
Jawel, ik ga dus graag naar de supermarkt met mijn kinderen. Maar vaak zit mijn kar vol met spullen die ik helemaal niet wil hebben. Ik hoor je nu denken: “Ha ja, je kinderen zullen waarschijnlijk ongevraagd snoep in de kar gegooid hebben!”. Fout gedacht. Mijn flinke kinderen zijn niet de oorzaak van de ongewenste karinhoud. (OK, misschien een ietsiepietsie beetje). Nee, beste supermarkt, de grote verantwoordelijke, zijn al die overtollige verpakkingen.

Ik worstel namelijk wekelijks met de hoeveelheid verpakking waarmee ik naar huis ga. Ik doe anders echt mijn best. Maar neem nu de groente- en fruitafdeling. Ik kies al zoveel mogelijk voor producten die in bulk worden aangeboden. Zo vermijd ik alvast dat schaaltje waarop voorverpakt fruit veelal ligt. Ik probeer ook zo min mogelijk plastic zakjes te nemen. Paprika’s, courgettes, venkel e.d. belanden rechtstreeks in de kar.

Maar soms moet ik er toch aan geloven. Bij kerstomaatjes bijvoorbeeld, die heb je tegenwoordig in verschillende kleuren. Dat heeft wellicht voornamelijk een esthetische functie, maar het doet mijn kinderen ook meer groenten eten. En het staat ook wel goed in de bento, dacht ik in een poging de hipster uit te hangen. Dus keilde ik een assortiment in zo’n zakje.

Heel erg fout zo bleek. Het leverde me net geen kassa-rij-agressie op toen alle wachtenden moesten toekijken hoe de man met de scanner de tomaatjes in kwestie per soort opsplitste. Dat ze afzonderlijk gewogen moesten worden. Dat ze anders niet wisten wanneer ze elke kleur moesten bijbestellen. Dat ik dus de volgende keer beter 3 aparte zakjes maakte. DRIE ZAKJES?!? Voor een stuk of wat kerstomaatjes?!? Ja. Dat of één kleur kiezen.

Beste [supermarkt], ik beloof voortaan braaf mijn kerstomaatjes te sorteren. Net als mijn perziken en nectarines en alle andere zaken waarvoor je me al een keer scheef bekeek. Mijn vraag aan jou is: kun jij niet zorgen voor minder overtollige verpakkingen? En waar er toch zakjes nodig zijn, kun je dan geen duurzame zakjes voorzien? Die bestaan toch al een tijdje? Je liet ons in het verleden al massaal plooien voor, nou ja, de plooibak. Hoog tijd voor de volgende uitdaging!

Duurzame groeten,

Elke

Ons antwoord

Het klopt helemaal wat je schrijft Elke, het zou moeten lukken met minder plastic. De helft van onze winkelkar lijkt zowaar gevuld met plastic. Plastic is niet heiligmakend, zoveel is reeds bewezen, maar plastic verpakkingen hebben ook hun nut. Denk maar aan het verlengen van de houdbaarheid van producten, alsook het garanderen van de voedselveiligheid. Zonder plastic verpakkingen zou de voedselverspilling de hoogte ingaan.

Minder plastic moet echter zeker lukken. Als consument kunnen we reeds vermijden om “single-use” plastic te gebruiken, zoals plastic oorstokjes, plastic rietjes, plastic roerstaafjes, … Supermarkten zouden er ook voor kunnen kiezen om deze producten niet meer in de rekken te leggen. Een goede oplossing voor de plastic wegwerpzakjes bij groenten en fruit zou zeker een welkome verandering zijn.