Nieuws

Duurzaam winkelen in de supermarkt

02 januari 2020
meer dan mijn kassaticket

Wat is duurzaam en wat niet? Wil jij ook dat je supermarkt je daarbij helpt?  Met de actie “meer dan mijn kassaticket” vragen consumenten om de keuze makkelijker te maken.

Column 7: Lunch

Lobke (35) runt samen met haar man Patrick (37 jaar) een drukbezet gezin met Kobe (8), Frauke (6), Mil (1) en plusdochter Mercedes (18). Elk gezinslid heeft een serieuze agenda waardoor er niet altijd veel tijd is om ’s ochtends lunchkes klaar te maken. Daarnaast trekt deze familie er ook vaak op uit. Dan wordt er al eens gezocht naar een gemakkelijk lunchgerecht in de supermarkt voor onderweg of voor de picknick.

De getuigenis van Lobke

Beste [supermarkt],

Doorgaans ben ik zo’n goed georganiseerde moeder die altijd wel kan zorgen voor een gezonde hap in de brooddozen van haar kinders. Jaja, met verse groentjes en stukjes fruit. Het lukt zelfs om voor mijzelf en manlief een magisch slaatje te preppen met allerlei gezonde dingen die ik in mijn koelkast heb liggen. Tot dusver de goede gewoontes tijdens het schooljaar. Gelukkig maar.

Tijdens mijn vrije zomerdagen was het andere koek. Dan durven wij als dagtrippers van het eerste uur wel eens impulsief te vertrekken op weer een nieuw avontuur. Eten? Daarvoor stoppen we wel onderweg, want supermarkten vind je toch overal. Dat is snel gefikst: een gezonde hap uit het rek halen, betalen en verder op stap. Easypeasy, of dat dacht ik toch.

Want wat blijkt? Tijdens mijn zoektocht naar meeneemgerechtjes, verval ik al snel in de klassieke geprepareerde dikke boterhammen, veel te vettige smoskes met kaas en hesp of americain préparé met ook nog eens veel te veel mayonaise? Zelfs die overheerlijke veggie slaatjes in plastieken verpakkingen (!) zitten vol mayonaise of vettige dressing. Dan maar een worstenbrood, een droge pistolet of een koffiekoek. Of gewoon op onze kin kloppen.

Dus, beste supermarkt, zou u er misschien voor willen zorgen dat ik tijdens onze volgende weekenduitstap gewoon een supermarkt kan binnenlopen en voor elk lid van mijn gezin een lunch met minder rommel in kan kopen? Wat dacht u van een gezonde groentebar in elke supermarkt met voorgesneden groentjes? Zo ééntje misschien waarbij je je eigen gezonde lunch kan samenstellen? Lijkt me heerlijk. En ja, dat mag veggie zijn, hoe meer hoe liever. En ook nog eens duurzaam en gezond. Toch, beste supermarkt?

Ons antwoord

Beste Lobke,

In een oogopslag kunnen achterhalen hoe gezond of ongezond een product in de supermarkt is, dat is iets waar wij al jaren voor strijden. De invoering van de Nutri-Score afgelopen zomer was voor ons dan ook een grote stap in de goede richting. Intussen vind je het label al op een flink aantal producten terug in de winkelrekken. Het helpt je om gezondere keuzes te maken tijdens je wekelijkse supermarktbezoek.

Wil je weten hoe gezond een bepaald product is? Check dan zeker ook even onze koopwijzer ontbijtgranen of de koopwijzer tussendoortjes. Wij bepaalden voor een groot gamma producten de Nutri-Score, zo weet je meteen hoe goed of slecht jouw lievelingsproduct het doet.