Wegwijs in de jungle van voedingslabels

Labels op de verpakking kunnen ons overtuigen om een product wel of niet te kopen, omdat ze iets beloven dat hen van de massa onderscheidt. Maar spreken ze ook altijd de waarheid? Wij scheiden voor u het kaf van het koren ...
Meerwaarde voor de consument
Labels op de verpakking kunnen ons overtuigen om een product wel of niet te kopen, omdat ze iets beloven dat hen van de massa onderscheidt. Fabrikanten maken daar dan ook dankbaar gebruik (en misbruik) van. “Lege” labels, door de fabrikant zelf in het leven geroepen, zijn schering en inslag, en moeilijk van het echte werk te onderscheiden.
Wildgroei aan labels
Labels zijn alomtegenwoordig en streven daardoor hun doel voorbij. Ze zijn simpelweg met te veel. Eén enkel label voor biolandbouw of glutenvrije producten zou al genoeg zijn, en een pak duidelijker voor de consument. De overdaad aan labels en de vaagheid over hun betekenis zorgt enkel voor meer verwarring en (op termijn) wantrouwen bij de consument. Een label zou enkel mogen bestaan wanneer het een duidelijke meerwaarde biedt: het moet in één oogopslag duidelijk maken waarin een bepaald product zich onderscheidt van zijn concurrenten.
Onafhankelijk en betrouwbaar
Wij helpen u het kaf van het koren te scheiden binnen de recente wildgroei aan labels. Een betrouwbaar label is nooit gecreëerd door de producent of de industrie zelf, maar door een onafhankelijk orgaan dat de vereisten bepaalt. Bovendien moet het productieproces van producten die het label dragen regelmatig aan onafhankelijke (en onaangekondigde) controles worden onderworpen, om te bevestigen dat ze wel degelijk voldoen aan de criteria. Er moet een eerlijke, open en transparante communicatie zijn naar de consument toe.
Klik op de labels en ontdek of ze betrouwbaar zijn, of zoek labels op categorie in de menubalk rechts.